ODDVAR HOEL

Torsdag 2. februar sovnet Oddvar Hoel stille inn, i sitt 99. år.

Hoel var født i Oppdal i 1918, og var blant de om lag 750 soldatene i den såkalte Trønderbataljonen som etter Sovjetunionens angrep på Finland ble innkalt til tjeneste som nøytralitetsvakt i nord ved årsskiftet 1939/1940. Etter Finlands kapitulasjon kom Trønderbataljonen i kamphandlinger med tyske styrker ved Gratangen under det tyske felttoget i april 1940.

Da Oddvar Hoel og medsoldatene kom hjem utpå sommeren 1940, var Norge okkupert. Oddvar Hoel ble med tiden involvert i illegalt arbeid i hjembygda Oppdal. Han fortalte om dette i et større intervju med historikeren Viggo Stuedal i 1986. Hoel skriver også selv om sine opplevelser under krigen. Han ble forsøkt innsirklet av Rinnanbanden, og opplevde blant annet at Henry Rinnan oppsøkte ham hjemme på Hoel, under dekke av å være motstandsmann.

Det ble bygd opp hjemmestyrker i Oppdal i forbindelse med tyskernes kapitulasjon i mai 1945, og Oddvar Hoel var en av gruppelederne her. Han var dessuten i vakttjenesten i ett år etter krigen, og senere var han som lokal HV-leder med og bygde opp Heimevernet.

Oddvar Hoel hadde med fotoapparat da Hjemmestyrkene i kapitulasjonsdagene dro til fjells for å forberede maktovertagelsen lokalt. Fotoserien han tok er senere blitt æret med pris av Norges Hjemmefrontmuseum. Hoel var en habil fotograf, og tok bilder livet gjennom. Mange av bildene er av allmenn interesse. Han var også en dyktig maler. Det er fristende å peke på faren, kunstmaleren Mikael Hoel både som inspirasjon og læremester her. Ett år fikk både Oddvar Hoel og Mikael Hoel antatt bilder på Høstutstillingen.

Også innen sang og musikk gjorde Oddvar Hoel seg gjeldende. Han var blant annet dirigent for et illegalt kor i Oppdal under okkupasjonen, og han trakterte gjerne trøorgelet hjemme. Det var imidlertid først og fremst med trekkspillet han virkelig markerte seg. Han var en virtuos.

Oddvar Hoel skrev en rekke lokalhistoriske artikler for Oppdal historielags årbok Bøgda vår. Han berettet også gjerne om egne opplevelser, til barn og barnebarn, og ble oppfordret til å skrive ned sine erindringer. Hoel ble utstyrt med en pc, og i 2005 bokdebuterte han med «Minner frå barne- og ungdomsår» – 87 år gammel. To år senere kom boken «Etterkrigsår». I tillegg er et tredje bind skrevet, men denne boken ligger fortsatt på pc-en, og vil ikke blitt publisert utenfor etterslekten. Oddvar mente at den ikke har allmenn interesse.

LARS GISNÅS