ASTRID ELLINOR BRÆKKEN

Astrid Ellinor Brækken gikk bort 4. februar, 80 år gammel. 14. februar tok vi i Melhus kirke avskjed med en sterk foregangskvinne, lederskikkelse og støttespiller for helsestasjon og skolehelsetjenesten i Melhus kommune gjennom mange år. Hun var helsesøster, ledende helsesøster og helsesjef her i til sammen 26 år.

Vi som begynte på Melhus over 20 år etter at hun avsluttet sitt virke her, ble også godt kjent med Astrid pga hennes fortsatt brennende faglige engasjement. Hun kom gjerne innom for en faglig prat, og hadde lest seg opp på det siste nye innen faget; her var det bare å henge med i svingene. Hun kom alltid når hun ble invitert på markeringer, og da bidro hun gjerne med interessante historiske tilbakeblikk som gav oss som var yngre en viktig forankring i historien. Hun gjorde det hun kunne for å støtte og oppmuntre oss som kom etter i faget, og hadde ofte med en blomst når hun kom.

Astrid var også svært aktiv i Landsgruppen av helsesøstre. Dette er en faggruppe i Norsk sykepleierforbund som organiserer landets helsesøstre. Jeg vil derfor også som representant for landsstyret i Lah, også takke og minnes Astrid på vegne av landsgruppen.

Astrid har vært styremedlem og leder i den lokale faggruppen i Sør- Trøndelag og styremedlem, nestleder og leder i Landsgruppen sentralt. Hun satt som landsgruppeleder under bla. innføringen av kommunehelsetjenesteloven i 1984. Da var blant annet organisering av helsesøstertjenesten et stridstema, og arbeidet i helsesøstergruppa ble viktig og bar frukter for viktigheten av det forebyggende arbeidet i kommunene.

Astrid deltok aktivt i opprettelsen av helsesøsterutdanningen i Trondheim og jobbet som høyskolelærer og avdelingsleder, og senere som undervisningsleder for alle videreutdanninger ved avdeling for helse- og sosialfag ved høgskolen.

Hun tok også initiativ til et deltidsstudium for helsesøstre i Ålesund.

Hun var oppnevnt av departementet som medlem i Statens sykepleierråd og var statens representant i eksamensrådet og i rammeplanarbeidet. Hun var en faglig sterk, strategisk og politisk klok leder. Hun forstod hvordan man skulle være en samfunnsaktør for barn, unge og foreldres beste. Hun var en trygg ledestjerne.

I 2009 ble Astrid utnevnt til det første æresmedlemmet i Lah etter 46 års medlemskap. Bakgrunnen var hennes lange og betydningsfulle arbeids- og organisasjonsinnsats. Hun hadde gjennom praktisk helsesøsterarbeid, skriftlig dokumentasjon og utviklingsarbeid, profilert helsesøsteryrket på en spesielt positiv måte og på en spesiell måte bidratt til faggruppens arbeid regionalt og nasjonalt.

Astrid var et varmt og klokt menneske, som for landets helsesøstre var et stort forbilde. Det blir et spesielt tomrom etter vårt eneste æresmedlem. Det er i respekt og takknemlighet både vi i helsestasjon- og skolehelsetjenesten i Melhus og Landsgruppen av helsesøstre takker for alt Astrid har gjort for å utvikle og tydeliggjøre helsesøsteryrket. Vi lyser fred over hennes minne.

Berit Granheim Karlsen, enhetsleder Helsestasjon og skolehelsetjenesten Melhus kommune og landstyremedlem i Landsgruppen av helsesøstre