SVEIN ASKLUND

Svein Asklund døde 28.februar, bare 60 år gammel. Ved sin altfor tidlige bortgang var han lensmann i Namdalseid og samtidig en svært viktig medarbeider i den trønderske politiorganisasjonen.

Svein hadde et stort interessefelt også utenfor politiet. Hans arbeidsstil var gjenkjennelig uansett hva han gjorde. Den var preget av engasjement, ansvarsfullhet og stor arbeidskapasitet blandet med godt humør. Han var veldig selvstendig – «sjølgåandes» som vi ofte sier om slike som han, men alltid med blikket på viktigheten av godt samarbeid og gode fellesskap. Han fant lett gode og praktiske svar på utfordringer i det daglige arbeidet og var alltid åpen for å prøve nye måter å gjøre ting på. Klarere enn de fleste var han opptatt av at politiets arbeide måtte ha god forankring i samfunnet rundt. Dette kom særlig fram i arbeidet med å utvikle og tilpasse lensmannsrollen til nye behov.

Med sin åpenhet, ærlighet og lojalitet var Svein en trygg og god venn og medarbeider for alle som kjente han i etaten. Han hadde en fin måte på å si fra om ting. Samtidig så han det som en selvfølge at det skulle stilles krav til han selv også. Han sparte seg aldri når det gjaldt det han selv skulle bidra med når noe skulle gjøres.

Namsos og Fosnes lensmannsdistrikt og det tidligere Namdal politidistrikt var hans tjenstlige utgangspunkt de første årene etter avsluttet politiskole i 1979. Det var en ressurssterk ungdom som startet opp i politiet for 40 år siden. Før dette hadde han tatt artium, folkehøgskole og også snust litt på universitetsfag. Oppveksten på gård nært knyttet til opplevelse og bruk av naturen ga trygg og god menneskelig ballast. Hans brede bakgrunn preget han i livet videre. Interessen for natur og miljø var sentral, men også sangen og musikken fra oppvekståra var viktig.

I Sveins tjenesteutførelse er det lett å se spor av bakgrunnen hans. Han hadde med seg verdier og synspunkter som bidro til å utvikle politi- og lensmannsetaten. Dette kom godt fram da han tidlig på 90-tallet var en sentral medarbeider i et større nasjonalt prosjekt innenfor organisering og tilrettelegging av politiets arbeide med natur og miljø. Svein var god til å bygge fellesskap. Han ble derfor raskt trukket inn i tillitsmannsarbeid. I lensmannsbetjentenes fagforening hadde han sentrale roller helt opp til nasjonalt nivå. Han var alltid en samarbeidets mann. Etterhvert var det derfor ganske naturlig for han å gå inn i lederarbeidet i etaten. Først som personalmedarbeider i Namdal politidistrikt og senere som administrasjonssjef fra 1996 til 2002.

Da Namdal politidistrikt gikk inn i Nord-Trøndelag politidistrikt i 2002 valgte Svein å prøve andre arbeidsfelt utenfor etaten. Hans tilbakekomst fem år etterpå ble møtt med glede. Det var spennende å se hvordan han raskt oppdaterte seg på etaten og etter ganske kort tid igjen kastet seg over nye utfordringer – nå i lensmannsstolen. I tillegg til dette var han etterspurt på mange andre områder når hans kvaliteter trengtes.

Med Sveins bortgang har politi- og lensmannsetaten mistet en svært positiv medarbeider som etterlater seg et stort savn. Hans innsats gjorde han meget respektert. I en attest fra en av de gamle lensmennene i Namdalen som han hadde arbeidet sammen med, ble Svein beskrevet som «en meget bra kar». Det er ord som også kan gjelde som hans ettermæle.

Vi tar avskjed i takknemlighet. Mens tankene går til Sveins nærmeste, lyser vi fred over hans minne.

Sigbjørn Bjerkem, visepolitimester Trøndelag politidistrikt