GEIRR MOLDE JENSEN

Med Geirr Molde Jensens bortgang den 9. juni har norsk organisasjonspsykologi mistet en original og betydningsfull fagperson. Geirr ble 73 år.

Etter å ha fullført profesjonsstudiet i psykologi i Oslo kom Geirr med nye og spennende faglige perspektiv til Trondheim. Som foreleser ved psykologisk institutt vakte hans undervisning begeistring hos oss studenter.

Geirr startet sin kliniske karriere i en brytingstid fra asyl- og gammelpsykiatri, hvor han var en viktig bidragsyter i omformingen av asylet til en mer moderne psykiatrisk institusjon. Han arbeidet blant annet ved Ringvål psykiatriske sykehus, før han begynte ved Østmarka sykehus. Her arbeidet han, med undervisning av medisinstudenter og med forskning. Geirrs undring og kreativitet var egenskaper som drev forskningen fremover.

Samtidig som Geirr var leder for poliklinikken ved Østmarka begynte han også å arbeide som organisasjonspsykolog. I en tid hvor de fleste psykologer søkte seg til helsevesenet og skoleverket, var det å arbeide i og med organisasjoner mer uvanlig. En kan trygt si at Geirr var en pioner på dette området i Midt-Norge. Han erfarte at hans personforståelse også kunne brukes i utvikling og konflikthåndtering.

I 1987 tok Geirr et skritt videre med organisasjonspsykologien, gjennom å være en del av etableringen av Senter for Anvendt Psykologi, hvor ideen var å tilby ulike psykologtjenester, både i form av lederutvikling, organisasjonsutvikling og sakkyndig arbeid for ulike rettsinstanser.

På 1990-tallet er det spesielt to ting som var, og ble, viktige for Geirr. For det første gikk han fra å være konsulent til fast tilsatt organisasjonssjef i Sparebanken Midt- Norge i noen år før han gikk tilbake til en friere stilling som lederstøtte både for banken og andre kunder. For det andre en henvendelse fra ledelsesstudiet ved Senter for Helseadministrasjon i Oslo. Etter dette var Geirr i 15 år knyttet til masterstudiet, og utgjorde sammen med professor Ole Berg en viktig årsak til masterstudiets popularitet.

I 2000 etablerte Geirr sammen med partnere Senter for Ledelse. Dette er fortsatt den dag i dag et psykologforankret utviklingsmiljø med vekt på å styrke virksomheters ledelse. Her praktiserte Geirr det han definerte som «ikke-ledelse» til inspirasjon for oss som var hans kolleger. Vi er stolte over å kunne utvikle selskapet videre og tar spesielt med oss verdsetting av det potensial som ligger i mennesket og i organisasjonen. Av Geirr har vi lært at vi som organisasjonspsykologer gjennom undring skal bidra til at dette forløses og stimuleres.

Geirr ga ofte uttrykk for stolthet og kjærlighet til sin kone, sine barn og barnebarn. I dag kjenner vi alle på tristheten og sorgen Kirsten, Erlend, Tuva og Magnus med sine familier opplever. Vi kjenner på savnet etter en faglig veileder, kollega og venn.

Takk for all inspirasjon!

Ingrid Wibe, Stein J. Valstad

Partnere og kolleger i Senter for Ledelse