FREDRIK SKAGEN

Fredrik Skagen døde 20. juni, 80 år gammel.

Det var en trist og vemodig melding vi fikk fra Trondheim i dag. Trønderhovedstadens «grand old man» innen spenningslitteraturen, Fredrik Skagen er død. Han gikk bort i sitt 81. år. Som forfatter etterlater han seg en rik arv av historier.

Fredrik debuterte med romanen «Jakten etter Auriga» i 1968. Som universitetsbibliotekar ved Norges tekniske høgskole (nåværende NTNU) hadde han gode forutsetninger for å skape seg et liv i litteraturens verden. Men at det skulle bli et forfatterskap som til slutt talte over 30 bøker innenfor så vel barnebok-, krim-, dokumentar- og romansjangeren regnet vel ikke den da 32 år gamle bibliotekaren med.

Jeg var så heldig å bli kjent med Fredrik i 1996. Jeg kom som ung, spent redaktør til daværende Cappelen forlag og traff en lun og klok trønder med (i hvert fall tilsynelatende) all verdens tålmodighet. Så tålmodig var den språklige perfeksjonisten av en eksbibliotekar at han tillot sin ufaglærte redaktør å insistere på det hun senere skjønte var åpenbare lingvistiske bommerter. Han rettet, sikkert med et skjevt smil, fadesene i etterhånd.

Fredrik fikk et stort og hengivent publikum for kriminalromanene sine. Han skuffet aldri leserne, til det hadde han altfor stor respekt både for deres intelligens og krav til spenning. En av de herligste karakterene i Fredriks mangslungne univers var den ikke helt ryddige falskmyntneren Morten Martens. Denne evige antihelten dukket først opp i «Viktor! Viktor!» i 1982. Martens flyttet etter hvert til Storbritannia, et land Fredrik selv hadde stor sans for.

Fredrik var en tidlig eksponent for den samfunnsbevisste kriminallitteraturen. Med «Voldtatt» (1985) rettet han for eksempel et kritisk blikk mot kvinneforakt og voldsmentalitet. Nettopp som realistisk, samfunnsengasjert krimforfatter ble Fredrik Skagen en forløper for den store, nordiske krimbølgen som fortsatt varer ved.

Forfatterskapet ble belønnet med en rekke viktige priser, som Rivertonprisen, Cappelenprisen, Palle Rosenkrantz-prisen, Bokhandlerprisen og Glassnøkkelen.

Vi som hadde glede av å arbeide med Fredrik er takknemlige for at vi fikk lov til å bli kjent med denne fine forfatteren som alltid visste hvor han ville med karakterer, språk og handling, men som likevel generøst inviterte forlaget inn i tekstene og som ble en viktig venn og samtalepartner for flere av oss.

På vegne av forlaget Cappelen Damm,

Tine Kjær, litterær direktør