HARALD RUSSWURM

Carl Harald Fredrik Russwurm døde 17. juni, 82 år gammel.

Harald Russwurm ble født i Øystre Slidre i 1935 hvor hans far var distriktslege. Som vanlig for leger flyttet hans far en god del omkring og familien kom senere til Beitstad hvor Harald fikk den vesentligste del av oppveksten. Han gikk på Landsgymnaset i Steinkjer hvor han avla eksamen i 1954. Harald utdannet seg som lege som sin far. Han tok eksamen ved Universitetet i Bergen hvor han ble cand.med. i 1962. Etter turnustjeneste i Narvik og Vardø påbegynte han sin kirurgiske utdannelse ved Stokmarknes sykehus. Han flyttet til Elverum senhøsten 1967 og deretter til Oslo i 1971, hvor han fortsatte sin kirurgiske utdannelse ved flere sykehus før han tiltrådte som ass. overlege ved kirurgisk avdeling ved sykehuset i Lillehammer i 1979. Fra 1981 arbeidet Harald Russwurm som overlege ved Ortopedisk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim (senere St. Olavs hospital) frem til han ble pensjonist i 2005.

Harald Russwurm var en meget dyktig ortopedisk kirurg med spesialkompetanse innen håndkirurgi. Etter hvert bygget han opp et håndkirurgisk behandlingstilbud og ledet en egen håndkirurgisk seksjon. Han etablerte også mikrokirurgiske prosedyrer og såkalte reimplantasjoner av amputerte kroppsdeler. Han tok også del i oppbygning av et spesialtilbud for pasienter med kreft-tilstander i bevegelsesapparatet. Selv etter at han sluttet som overlege ved håndseksjonen var han ofte til stede ved avdelingen for bistand ved behandling av pasienter innen sine spesialområder. For å styrke sin kompetanse innen sine fagområder deltok han i internasjonale kongresser og hadde flere studieopphold i utlandet. Han var et forbilde for yngre kolleger ved avdelingen med sin faglige dedikasjon, og hans ivaretagelse av pasientene/menneskene han behandlet var enestående. Han var alltid tilgjengelig for spørsmål fra kolleger, og med sin brede erfaring kunne han svare på det meste. På denne måten var han med på å gjøre ortopedisk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim til en av de mest attraktive avdelingene å jobbe ved for yngre leger i utdannelse i ortopedisk kirurgi. Harald Russwurm var styremedlem i Norsk Håndkirurgisk Forening i perioden 1985–91 og i Nordisk Håndkirurgisk Forening i 1986–93. Hans virksomhet omfattet også en god del publikasjoner i nasjonale og internasjonale medisinske tidsskrift. For sin store innsats ble Harald Russwurm tildelt æresmedlemskap i Norsk Ortopedisk Forening i 2008.

Harald Russwurm var en meget aktiv og dyktig ortopedisk kirurg som vil bli savnet ikke bare av kolleger, men også av mange pasienter for sin vennlighet, omsorg og dyktighet. Savnet blir han nok aller mest av sin kone Ragnhild, deres to døtre og barnebarn.

På vegne av kolleger ved Ortopedisk avdeling, St. Olavs hospital Pål Benum, Ketil Holen og Ivar Rossvoll