VALDIS SCHØNHEYDER

Valdis Karite Schønheyder døde 15. juli, 89 år gammel.

Valdis Karite Rode, som var hennes pikenavn, ble født i Trondheim i 1928. Hun vokste opp på Byåsen, i et arkitekthjem preget av kunst og kultur.

Som voksen flyttet Valdis til Oslo, hvor hun arbeidet som koldjomfru og senere med regnskap i hotell- og restaurantbransjen. Hun hadde stilling blant annet på Blom, Humla og i Norsk Spisevognselskap.

Det var på sistnevnte arbeidsplass hun møtte sin tilkomne, Erik Schønheyder fra Oslo.

I 1949 flyttet Valdis og Erik Schønheyder til Trondheim, hvor de tok over driften av Trondheim jernbanerestaurant. På tampen av 1951 var de nok en gang på flyttefot, denne gangen til Oppdal, hvor Erik Schønheyder var tilsatt som bestyrer ved Norsk Spisevognselskaps hotell, Opdal Turisthotel.

I Oppdal ble Valdis og Erik Schønheyder sentrale personer i det lokale reiseliv, både i kraft av stillingen som bestyrerpar ved Opdal Turisthotel og sin dyktighet og kompetanse.

I 1973 kjøpte Schønheyder aksjene i det gamle, ærverdige skiferhotellet, og dermed begynte en fase for reiselivsparet. De drev Opdal Turisthotel til neste generasjon overtok, i 1985. I en innkjøringsperiode sto dessuten Valdis i 1967 for driften av Turistheimen i Oppdal, og tjue år senere drev hun dette stedet for egen regning.

Det var for øvrig Valdis Schønheyder som lanserte slagordet Oppdal så klart, som ble brukt i annonser første gang i februar 1976.

Valdis var sentral da Oppdal husmorlag fra 1956 arrangerte «Barnas dag». Inntektene dette arrangementet ga, ble fra 1963 brukt til finansieringen av Bjerkehagen barnepark. To år senere kunne barneparken ta i bruk egne lokaler, et bygg som var tegnet av Valdis.

Valdis Schønheyder hadde et brennende engasjement for kunst. Riksgalleriet arrangerte en god del utstillinger i Oppdal folkeakademis regi i Oppdal fra 1963 og i det neste tiåret. Her var Valdis med.

Folkeakademiet arrangerte også egne utstillinger. I 1972 sto folkeakademiet bak en mønstring av lokalt kunsthåndverk, med stor suksess. Lignende bygdekunstutstillinger ble arrangert i 1974 og 1978. Valdis var primus motor for disse mønstringene, som ble holdt på Opdal Turisthotel.

I 1978 ble foreningen vi i dag kjenner som Oppdal kunstlag stiftet, med Valdis Schønheyder som leder. Hun var lagets leder til 1982.

Valdis fortsatte å arrangere utstillinger også etter at hun gikk av som leder av kunstlaget, gjennom sitt eget «Fjellgalleriet» på Opdal Turisthotel. Billedkunst fylte dessuten alle vegger på hotellet, og gjorde bygdas storstue til et stort, levende galleri. Kunsten var blitt kjøpt inn over en femtiårsperiode, og kunstkjenneren Valdis var ildsjelen bak satsingen.

En annen side ved Valdis Schønheyder som mange lærte å sette pris på, var hennes formidling av kunnskap om botanikk og sopp. Valdis var statsautorisert soppkontrollør, og med mottoet «Bli dus med naturen» inviterte hun i flere år til ukeskurs med temaene «Spiselige vekster i skog og mark», «Vår fjellflora» og «Våre matsopper» ved Opdal Turisthotel.

Valdis Schønheyder var en kunnskapsrik, munter og fargerik kvinne. Vi er i dag mange som kjenner på vemod over at hun er borte, men også glede over at vi fikk lære henne å kjenne.

Lars Gisnås