Gal kamel, speket bikini, het kjærlighet, full utedo, aktiv potet, slunken konto, fersk lama, ekkel hoste, syk gaffel og sliten mobil er noen av de over 6000 forslagene som kom inn da BankID lanserte en poesikonkurranse i sommer.

- Vi ville lage en ny liste med referanseord. Det er fascinerende å få et lite dikt hver gang man åpner BankID. Ofte er ordene overraskende, men like ofte tenker man at de passer godt sammen, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID Norge.

Send de rareste kodeordene du har fått på BankID på mobil til webred@adresseavisen.no.

Poetisk sikkerhetsfunksjon

Ordene er ikke bare laget for moro skyld, de er også viktig for sikkerheten.

BankID er en personlig, elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nett. Når du bruker BankID på mobil, fungerer mobilen din som en kodebrikke. Ordene som dukker opp er en sikkerhetsfunksjon som sikrer at det er du som har mobilen, og at ingen andre kommer seg inn på for eksempel nettbanken din.

Det er mennesker som har satt opp listene med ord, men en datamaskin som setter ordene tilfeldig sammen.

Foto: BankID

- Undersøkelser viser at folk er veldig fornøyde med BankID, mer enn med kodebrikke. Kanskje er det på grunn av ordene, sier kommunikasjonssjefen.

Kronikk: Trondheim kommune skal doble antall ansatte i teknologisektoren innen ti år

«På kanten»-ord

I sommerens konkurranse var kriteriene at man skulle sende inn et adjektiv og et substantiv, ordene kunne ikke inneholde mer enn sju bokstaver, og de skulle ikke være ufine.

- Men vi tok med noen «på kanten»-ord. Pen is må jo for eksempel være greit. Vi ønsker å skape god stemning med referanseordene, og da kan vi ikke være for pripne, ler Steinsland.

I løpet av september lanseres den nye lista med ord.

- Man får kanskje ikke sin egen sammensetning av ord før det har gått noen år. Men da blir det ekstra gøy. Da må man gjerne dele det med oss, sier Steinsland.

Snart én million brukere

I 2004 fikk de første norske kundene BankID. Da hadde den norske banknæringen jobbet i fire år for å utvikle en felles infrastruktur. I dag har 3,5 millioner nordmenn BankID, og 900 000 har også BankID på mobil. BankID brukes av alle landets banker,  offentlige digitale tjenester og stadig flere virksomheter innenfor en rekke bransjer. Det skriver BankID på sine nettsider.

- Vi runder snart én million brukere, og det skal vi feire ved å drysse noen tusenlapper over noen av kundene våre, sier Steinsland.