Vurderer du å pensjonere dekoderen og si opp avtalen med TV-leverandøren din?

Da er du ikke alene. Post- og teletilsynet (Pt) anslår at 35.000 husstander ikke hadde et TV-abonnement ved årsskiftet, og at antallet vil øke i løpet av året. En utvikling Pt i hovedsak tilskriver de nye strømmetjenestene som gjør det mulig å se TV over bredbåndsforbindelsen.

Kanskje ikke så rart da flere og flere kanaler og innholdsprodusenter gjør innholdet sitt tilgjengelig som strømmetjenester på smart-TV-portaler, strømmebokser og spillkonsoller. Nylig ble også TV2 Sumo og NRKs nett-TV-apper tilgjengelige på Apple TV. Norges mest brukte strømmeboks.

De tradisjonelle TV-tilbyderne har selvsagt fått med seg at TV- og medievaner er i endring, og jobber hardt med å videreutvikle produktene sine for å gi kundene en konkurransedyktig TV- og brukeropplevelse.

Flere tilbyr brukerne å se innholdet på mobil og nettbrett, starte programmer forfra og bla seg bakover i sendeskjemat.

Get solgt til dansk selskap for 13,8 milliarder kroner

Kan bli dyrt

Med unntak av lisensfinansierte NRK krever strømmetjenestene at man tegner et abonnement. Med månedspriser fra 79 kroner og oppover blir det fort penger av det hvis man ønsker å abonnere på flere tjenester. På den annen side krever de tradisjonelle TV-tilbyderne gjerne opp mot 400 kroner i måneden for sine grunnpakker.

Er du kabel-TV-kunde og kjøper bredbånd fra samme leverandør, kan du dessutenrisikere å måtte fortsette å betale for TV-tilbudet selv om du skulle konkludere med at TV-hverdagen fungerer aldeles utmerket uten TV-dekoderen.

Kabel-TV-selskaper som Canal Digital Kabel og Get, krever nemlig at du må kjøpe TV-pakker for å få bredbånd. En bruk av tvang og kobling forbrukermyndighetene liker dårlig. Get som nylig ble solgt til det danske selskapet TDC for 13.8 milliarder kroner.

Selv om tradisjonell TV-titting målt i antallet seerminutter har gått litt ned de siste par årene og vi strømmer stadig mer, er det mange analytikere som tror at lineær TV vil stå sterkt og betalingsviljen være høy også i årene fremover. Eller som analysesjef i NRK, Kristian Tolonen kan fortelle: I juli var 48 prosent daglig innom NRK på tradisjonelt vis, men bare fire prosent via Internett.

Les også:

Dette er Googles nye TV-plattform

Fakta: Strømmetjenester

Det finnes etter hvert en rekke TV- og filmstrømmingstjenetser å velge blant. Hvilke plattformer og enheter tjenestene støtter varierer. Alt av TV kanalenes innhold er ikke nødvendigvis rettighetsklarert for strømming.

TV 2 Sumo:  Pris fra 129 kroner pr. måned

NRK (betales over tv-lisensen så lenge man har en fjernsynsmottager.)

Dplay. (TVNorge, Fem, Max, vox, Tlc, Discovery og Animal planet): Pris 79 kroner pr. måned. Kun PC, Mac og Ipad.

Netflix: Pris 89 kroner pr. måned.

Viaplay: Pris 79 kroner pr. måned.

Hbo Nordic: Pris 79 kroner pr. måned.

C More Play: Pris fra 99 kroner pr. måned.

Visste du at ...

Tall fra Post- og teletilsynet viser at nordmenn i 2013 i snitt betalte 3500 kroner i året for å se tradisjonell tv med fjernkontrollen. Den totale omsetningen for distribusjon av tv-signaler til sluttbruker var på rekordhøye 7,9 milliarder. En økning på over 457 millioner kroner sammenlignet med 2012.

Følg journalisten på Twitter: @GeirAmundsen

Må kjøpe TV-pakke for å få bredbånd

Hvorfor kan ikke kundene velge fritt?

NRK og TV2 vil smelte sammen TV og Internett