Går det som banker og mobiloperatører håper, vil mange av oss snart begynne å betale for varekjøp via mobiltelefon i stedet for med betalingskort.

Med en mobil lommebok som samler betalingskort, lojalitetskort, fordelskort og rabattkuponger, håper bransjen at du etter hvert skal legge igjen lommeboka hjemme.

Kredittkort i bunnen

Per i dag er det kredittkort som ligger i bunnen av løsningene til både Apple Pay og norske Valyou, et samarbeid mellom Telenor og DNB.

- Vi har ikke støtte for kontotrekk eller BankAxept ennå. Alle Valyou-betalinger trekkes fra debet-delen av Visa-kortet og har samme kostnad som kortbetaling med Visa, sier Ingjerd Blekeli Spiten, divisjonsdirektør for e-business i DNB til Mobilen.no.

Kortbetalingen er gratis for forbruker, men har en kostnad for butikkene. Dette kan føre til at varene du kjøper blir dyrere. Årsaken er at butikkene betaler relativt mye mer i gebyr når du betaler med Visa eller MasterCard, enn når du betaler med BankAxept.

Koster mer per betaling

Mens BankAxept gjerne har en transaksjonskostnad på 10-20 øre, må butikken vanligvis betale rundt to prosent for hver Visa eller Mastercard-betaling. Det betyr at hvis du kjøper varer for hundre kroner, koster det butikken 10-20 øre at du betaler med BankAxept, mens de betaler 2 kroner hvis du bruker Visa eller Mastercard.

I andre land, som for eksempel i Danmark, legger butikkene et gebyr på kredittkort for å synliggjøre kostnaden, men det er ingen tradisjon for denne praksisen i Norge.

Dermed må butikkene dekke økte gebyrkostnader gjennom lavere overskudd eller høyere priser. Hvis alle skifter fra BankAxept til Visa eller Mastercard, vil varene i butikken nødvendigvis bli dyrere.

Les mer: Får vi trådløse lommetyver med mobilbetaling?

Norges Bank bekymret

Norges Bank er bekymret over det de mener er bankenes favorisering av kredittkortbetaling fremfor rimeligere BankAxept, fordi kredittkortene er mer lønnsomme for bankene.

-Bankene fremmer internasjonale kort på bekostning av betaling med BankAxept. Det kan være ineffektivt, fordi BankAxept er mye billigere, sa visesentralbanksjef Jon Nicolaisen til DN i mai.

Nå blir BankAxept skilt ut i eget selskap, som skal ha egen daglig leder på plass fra første oktober. Det skal gi bankenes felles betalingsløsning insentiver til å utvikle alternativer for mobilbetaling.

-Vi håper BankAxept følger etter, når vi nå har etablert BankAxept som eget selskap. Det er et grep banknæringen gjør for at også BankAxept skal kunne følge utviklingen og gi investeringsvilje for videre utvikling, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for e-business i DNB.

Les mer: Kaffen blir dyrere hvis du betaler med mobilen

Får fart på mobilutvikling

Dette vil få fart på arbeidet med å få BankAxept over på mobilen, men kan også gjøre at tjenesten blir dyrere. I dag er de faktiske inntektene lavere enn kostnadene, og forsvarer ikke den videreutviklingen som teknologien krever.

Styreleder Mathias Martinsen i BankAxept bekrefter at selskapet er i gang med å utvikle løsninger for kontaktløs betaling med både kort og mobiltelefon. Han kan ikke si noe om hvilken prisutvikling kundene vil oppleve, da det er bankene som setter prisene..

-Vi skal definitivt sette fart på mobile løsninger. Vi er nødt til å utvikle nye tilbud kundene vil betale for, og slik skape nye inntekter i systemet, sier Martinsen til Mobilen.no.

Når BankAxept nå er skilt ut i et eget selskap, er det med bankene som aksjonærer. Bankene vil derfor også sitte igjen med et eventuelt utbytte fra virksomheten.

Bekreftet: Apple låser ned betalingsbrikken sin

All betaling kan bli dyrere

Forbrukerrådet har ønsket seg BankAxept på mobilen, men bekrefter at det kommer til å bli dyrere:

-Det kommer til å bli en periode der betalingstjenester blir dyrere. Dette handler også om BankAxept, som har stått stille mens konkurrentene har utviklet seg, har Jorge Jensen i Forbrukerrådet tidligere uttalt Mobilen.no.

Hos Forbrukerombudet er de glade for å se at det er betalingskort som ligger i bunn for Valyou og Apple Pay, siden forbrukerne da er beskyttet av finansavtaleloven.

-Vårt generelle utgangspunkt er at det skal være like trygt å betale uansett hvilket betalingsinstrument man velger. Per i dag er løsninger knyttet til bankkort det generelt tryggeste for norske forbrukere, sier Forbrukerombud Gry Nergård til Mobilen.no.

Forbrukerombudet er sterkt kritisk til mPayment, de norske mobiloperatørenes samarbeid for å ta betalt for apper eller andre elektroniske varer over mobilregningen. Her har forbrukerne langt dårligere beskyttelse mot misbruk enn de har dersom de betaler med kort.

Norske mCash, som er en konkurrent til Apple Pay og Valyou har bankoverføring som pengekilde i tillegg til kredittkort. Betaler du for varer med mCash og penger trekkes rett fra bankkontoen din uten å gå via et kredittkort, slipper butikken kortavgiften.

Dette forutsetter imidlertid at du bruker en bank som har et samarbeid med mCash. Foreløpig gjelder dette bare BN Bank-kunder.

Hvis uhellet skulle være ute og du mister eller blir frastjålet mobilen, må du melde fra til banken eller mobilselskapet med én gang. Banken dekker tap som oppstår etter at kortet er sperret, etter at en egenandel på 1200 kroner er trukket fra.

Har man vært særlig uaktsom, ved for eksempel å oppbevare koden sammen med telefonen, blir egenandelen satt til 12 000 kroner.

Les mer: Endelig kan du betale med mobil i butikken