PS4 har en større «install base» ( altså antall solgte enheter) enn de to andre konsollene.

Om denne artikkelen hadde blitt skrevet for ett år siden så ville konklusjonen på spørsmålet i tittelen vært rimelig klar: Kjøp Playstation 4.

Men et lite år kan gjør en verden av forskjell. Siden 1. desember 2013 har Xbox One ( ofte spøkefullt referert til som Xbone i pressen og på internettforum) blitt lansert i Norge ( nesten ett år etter den amerikanske og britiske lanseringen) og Nintendo Wii U har fått vind i seilene takket være en rekke knallgode spillutgivelser.

Prismessig så har også alle tre konsollene nå lagt seg på et prisnivå som er langt mer sympatisk enn hva det var for ett år siden.

Vi hjelper deg å velge hvilken konsoll som skal få ligge under juletreet i år ved å gå gjennom alle fordeler og ulemper med de tre konkurrentene som finnes på markedet. Vi snakker selvsagt om Sonys Playstation 4, Microsofts Xbox One og Nintendos Wii U.

Playstation 4

Sony

Ca. pris: 3690 kroner for 500 GB

Sonys maskin er den av de tre konsollene som har fått det største fotfestet både her til lands og på verdensbasis. Dette skyldes ikke at de var først ute ( det var det Nintendo som var), men  fordi Playstation 4 per i dag har det største utvalget av spill av de tre konkurrentene.

Da Sony annonserte Playstation 4 for to år siden mottok selskapet stående applaus både fra pressen og publikum. For i motsetning til Microsoft som forsøkte å selge inn sin Xbox One som et multimedia senter for stua, så tviholdt Sony på sin filosofi om at Playstation-navnet var synonymt med en spillkonsoll. To år senere så ser vi at forskjellene mellom Playstation 4 og Xbox One i beste fall er ørsmå. Det den ene gjør kan også den andre gjøre. Det eneste som skiller de to konsollene sett fra et forbrukerperspektiv er Kinect-tilbehøret som gjør at konsollen reagerer på både stemme og bevegelser.

Fra et brukerperspektiv så er Playstation 4 den av de tre konsollene som er lettest å bruke. Fra det øyeblikket du slår den på så ser på på et grensesnitt som er en nedstrippet og forenklet utgave av den du finner på Playstation 3. Alle programmer og innstillinger ligger på en rett linje og kjøp fra Playstation Store er enklere enn noen gang tidligere. Du kan også stille inn konsollen slik at alle oppdateringer til spill og programmer gjøres automatisk når de blir tilgjengelige - også når maskinen er skrudd av.

Eksklusive titler ( altså spill som kun finnes til Playstation 4) er det ene såre punktet for Playstation 4. En rekke spill vil dukke opp de neste par årene. «Uncharted 4» er sannsynligvis det aller største, men så langt er det kun det noe skuffende «Killzone: Shadow Fall», det middelmådige «InFamous: Second Son» og det fullstendig ødelagte «Driveclub» som har fungert som salgsargument. Langt bedre står det da til med tredjepartstitler som «Call of Duty: Advanced Warfare», «Destiny», «Far Cry 4» og andre store utgivelser fra denne førjulsperioden. Men der både Playstation 2 og Playstation 3 hadde en rekke gode spill myntet på barn etter det første året så er det langt mindre å velge mellom på Playstation 4. «Little Big Planet 3», «Disney Infinity» og «Skylanders» er alle sikkerstikk, men konsollen mangler fortsatt den STORE utgivelsen som også selger konsollen. Kom igjen, Sony. Vi trenger en ny Sly Copper eller en Ratchett & Clank nå.

ANBEFALT TIL: Tenåringer og eldre spillere.

OPPTUR: Den konsollen som har det største utvalget av spill, har en rekke gode apper som Netflix, Viaplay og YouTube.

NEDTUR: Playstation Network er på ingen måte like god eller stabil som Xbox Live når det kommer til flerspiller. Mye nedetid for tjenesten som ikke annonseres via konsollen irriterer også.

Nintendo Wii U

Nintendo

Ca. pris 2400 kroner

Nintendo var først ute av de tre store med sin nye konsoll. Faktisk så feirer Wii U to år i disse tider. Men spørsmålet er om Wii U er er en ekte «next-gen» -konsoll eller om den egentlig bare er en konsoll som legger seg på samme teknologiske nivå som Playstation 3 og Xbox 360?

Uansett hvordan du velger å se Nintendo Wii U så hersker det ingen tvil om at konsollen per desember 2014 har en rekke knallgode spill å by på - spill som du KUN kan spill på Wii U. Nintendo har helt siden lanseringen hatt problemer med å kommunisere med sin kunder om hva Wii U egentlig var for noe. Fortsatt finnes det mange der ute som tror at Wii U bare er et slags «tillegg» til Nintendo Wii. Nintendo får skylde på seg selv for med å velge et navn som ligger så tett opp til sin forrige konsoll så var det duket for misforståelser på et globalt plan.

Når det nå er sagt så har Wii U nå minst ti knallgode spill der hver en av disse alene forsvarer et kjøp av konsollen. Både «Super Mario World», «The Legend of Zelda: The Wind Waker HD», «Donkey Kong: Tripical Freeze» og «Pikmin 3» er alle terningkast 6 -spill fra Nintendo selv. Og om du i tillegg legger til sekserkandidater som «Bayonetta 2», «Super Smash Bros Wii U» og det helt fantastiske «Super Mario Kart 8» så sitter du på flere timer kvalitetsunderholdning enn du har timer i døgnet å spille disse på.

Selv om du også kan få Netflix, YouTube og andre multimedia-apper på Nintendo Wii U så mottar disse langt færre oppdateringer enn konkurrentene. Derfor kan også brukervennligheten være noe mindre her. Men Wii U er en en spillmaskin og gir seg heller ikke ut for å være noe annet. Du kan spille multiplayer også her, men tilkobling til både internett og flerspillsesjoner er mye mer kronglete og mindre intuitivt enn hos Sony og Microsoft.

Vi må også nevne konsollens mange finurligheter. Selv om Nintendo hardnakket hevder at  Wii U IKKE ER EN NY WII -KONSOLL så har den likevel mange likheter. Du kan for eksempel spille alle Wii-spill på en Wii U. Du kan også bruke alle tillegg til Wii -konsollen ( slike som nunchuck, wiimote, Pro-controller, etc. etc.). Wii U -konsollens minst brukte egenskap ( den store skjermen på håndkontrollen) har den snedige funksjonen at du kan bruke den som hovedskjerm om noen andre vil se på TV når du spiller. Med et lite trykk på pluss-knappen kan du spille alle Wii U- spill på en lille skjermen du har i hendene. Genialt.

ANBEFALT TIL: Hele familien, Nintendo Wii U er uten tvil den mest familievennlige konsollen når det komme til utvalget i spill.

OPPTUR: Nintendo Wii U har så mange morsomme små funksjoner og detaljer at det er umulig å nevne alle, i tillegg har den et dusin spill som alle står til terningkast 6 og vel så det. Skal du kjøpe en Wii U og har råd til bare ett eneste spill så kjøp «Mario Kart 8».

NEDTUR: Ingen støtte fra tredjeparts spillprodusenter. Dette betyr at med noen få unntak så finner du ikke spill som «Alien: Isolation», «Assassin's Creed» og «Battlefield» på Nintendo Wii U.

Xbox One

Microsoft

Ca. pris 3500 kroner for 500 GB

Helt til slutt kommer vi til Microsofts store, sorte klump. I likhet med forgjengeren så kommer også Xbox One med en ekstern strømforsyning. Dette betyr i praksis at på strømledningen som du kobler mellom stikkontakten og konsollen ligger en tung boks på størrelse med en fiskepudding. Ikke akkurat en estetisk nytelse og en stadig grunn til å klø seg i hodet over hvorfor Microsoft velger akkurat denne løsningen. Konsollen i seg selv er også den minst tiltalende rent utseendemessig av de tre. Men den er uten tvil den aller stilleste. Der Xbox 360 hørtes ut som en Boing 747 når den startet opp så er Xbox One fullstendig lydløs. Uansett om du spiller spill via disk, bruker Netflix eller ser en DVD eller Blu-ray så skal du ha rimelig god hørsel for å høre at boksen i det hele tatt er skrudd på.

Om du kjøper en enhet med Kintect 2.0 -kameraet så får du enda flere klumper å plassere på TV-bordet, men du kan da til gjengjeld snakke til Xbox' en din ( så lenge du føler deg komfortabel med å snakke engelsk, for noen norsk stemmegjenkjenning - den skal vi tydeligvis vente lenge på). Hos de fleste Xbox One -eiere så har Kinect-kameraet en tendens til å havne nede i kjellerboden før den første uken er omme etter det vi erfarer.

Utvalget av spill til Xbox One er nå nesten like godt som det til Playstation 4. Også her finner vi et lite knippe av konsoll-eksklusive titler som «Ryse», «Forza Horizon 2», «Halo: The Master Chief Collection» og «Titanfall». Med et lite unntak av «Ryse» så er de fleste av disse svært gode ( «Halo: The Master Chief Collection» som består av «Halo», «Halo 2», «Halo 3» og «Halo 4» fungerer i skrivende stund ikke optimalt i flerspiller, men det kommer nok).

Når det gjelder selve grensnittet, menyene og oppkobling mot internett så er Xbox One den klart beste. Online-tjenesten Xbox Live fungerer mesteparten av tiden optimalt og de få gangene det foregår vedlikehold der så varer dette ( i motsetning til Playstation 4) kun kort tid. Om vi skal plukke fram den største ulempen ved Xbox One så er det den uutholdelige laaaaange tiden konsollen bruker på å innstallere spill ( her opplever vi Playstation 4 på sin side som lynkjapp).

Xbox One er på mange måter den av de tre konsollene som er ment for et voksent publikum, noe som utvalget av spilltitler bekrefter. Her finner du langt flere spill med 18-¨rs aldersgrense enn hos for eksempel Nintendo.

ANBEFALT TIL: Godt voksne spillere som hovedsakelig er interresert i online-spilling.

OPPTUR: Herlig stillegående, stabil og knallgod online-tjeneste i Xbox Live, responsivt og elegant grensesnitt.

NEDTUR: Stor og klumpete, Kinect er mer til irritasjon enn behag, irriterende lange innstallasjonstider.

Konklusjon

Til syvende og sist så avhenger det av hva du eller den du kjøper konsollen til er ute etter. Vi har ingen problemer med å øyeblikkelig anbefale Nintendo Wii U om det er barn eller yngre tenåringer du skal kjøpe til. Ta en titt på denne listen.

De tyve øverste her er alle spill som står til gull hva kvaliteten og underholdningsverdien angår. Og felles for de fleste av disse er at de kun kan spilles på en Nintendo Wii U. Og om du fra før av har en Nintendo Wii i huset så får du dobbel utnyttelse av Wii U -konsollen ved at alle kontroller og spill også kan brukes på Wii U.

Om du derimot skal kjøpe konsoll som ikke befinner seg i det yngste segmentet så er Playstation 4 vår anbefaling. Dette fordi konsollen har vært i salg her i Norge ( og resten av Europa forøvrig med noen få unntak) lengre og har derfor en større spredning og flere eiere enn Xbox One. Dette gjør det mye enklere å finne andre mennesker å spille online sammen med enn på en Xbox One. Unntaket fra denne anbefalingen er selvsagt om du skal kjøpe konsoll til noen som bare MÅ HA Microsoft-eksklusive titler som «Titanfall» og «Forza».