Hjemme hos murmesteren

Hvem: Finn Karlsen

Hvor: Jar i Bærum

Finn Karlsen lager andres drømmebad hver eneste dag. I håndverkerens eget er det radio i himlingen, dobbel walk in-dusj, vakker mosaikk og TV over badekaret.

- TV-en var et ønske fra samboeren, sier han. - Men barna vet også å glede seg over den når de tar seg et bad.

Glassvegg og luksussluk

Karlsen er utdannet murmester og har vært i bransjen i 28 år.

- Med min bakgrunn vet jeg om løsninger andre kanskje ikke tenker på, men ved renovering av bad har du uansett et utgangspunkt du må forholde deg til.

Allerede på visningen ble Karlsen og samboeren enige om at bad og vaskerom måtte slås sammen. Særlig mer hadde de ikke tid til å planlegge før innflytting og renovering var i gang: Baderomsløsningen ble diskutert på en tur til Paris og tegnet på en kaféserviett ved Seinens bredd. Dobbel servant, vegghengt toalett, badekar, servantinnredning med skuffer.

- Den doble walk in-dusjen er nok det mest spesielle ved badet og ville antagelig ikke blitt til uten bakgrunnen min.

Dusjområdet er belagt med mosaikk og strekker seg fra vegg til vegg i den ene delen av rommet. En stor glassvegg fra gulv til tak beskytter resten av rommet mot vannsprut.

Ideen med glassveggen kom etter litt drodling med en kollega.

- Jeg liker ikke støttestagene som vanligvis brukes for å holde frittstående glassvegger på plass, men tenkte at det måtte være mulig å finne på noe annet.

Og det var det – glasset kunne festes i en slisse i taket.

Gulvet ble senket for å hindre vannet i å renne sine egne veier. Ja, og så ønsket de seg en litt spesiell slukløsning og flisla en slukrenne med mosaikk, så den skulle gi inntrykk av å gå i ett med gulvet.

Funksjonell harmoni

- I interiørblader viser de gjerne trendy baderomsløsninger med parkett på gulv og panel på vegger. Vi valgte fliser med tanke på renhold og vedlikehold, men også fordi vi synes det er fint, sier Karlsen.

Gulv og vegger er dekket av store, beige fliser for å skape helhet. Mosaikken ble brukt for å bryte opp, men i beige fargesjatteringer for å beholde det rolige uttrykket.

Dusj, servanter og badekar har samme type armatur, og designen på armaturen tar opp linjene fra bassengene i servantene og skaper helhet.

- Vi er veldig fornøyd med hva vi har fått til. Badet er blitt både funksjonelt og stilrent, sier han.

Badekaret har massasjedyser og er stort nok for to.

- Med dempet belysning og litt vin i glassene gir det fin rekreasjon i en travel hverdag.

- Badet skal innby til avslapning og velvære. Må du ha alle håndklærne du eier på badet?

Hjemme hos blomsterdekoratøren

Hvem: Birgitte Ege Carlsen

Hvor: I Asker

- Du vil skjønne hvilken dør som er Birgittes, sier vennene. - Står det kun én blomst utenfor, da har du gått feil.

Jo da. Bare én rekkehusinngang i Korpåsen i Asker kan kalles blomstrende denne iskalde morgenen i overgangen til mai. Trappen bugner av hvite blomster, i potter, tinnbøtter og på stativer. Utenfor døren står to spraylakkerte barnestøvler fylt med duggfriske, hvite blomster. Og i døråpningen, Birgitte Ege Carlsen.

- Her bor en blomsterdekoratør?

- Her bor en blomsterdekoratør, velkommen! smiler hun.

Kreativ virketrang

Hun hadde nettopp fullført Handelshøyskolen da hennes kloke mor sa: "Jeg synes du skulle bli blomsterdekoratør". Birgitte puslet jo bestandig med blomster eller noe annet kreativt. Nå har de grønne fingrene hennes jobbet jevnt og trutt i 24 år.

Som mange i sitt yrke angrer hun hver jul – når det har vært en måned med stort arbeidspress. Men når hun ser hva jobben hennes betyr for folk, kjenner hun glede.

- Når bruden står med buketten i armene og familien ser på med tårevåte øyne, blir jeg så glad. Da føler jeg at jeg gjør noe godt for samfunnet.

Hjemme venter en verden i svart og hvitt. Noen grønne potteplanter. En skulpturell gulvvase med et stort, grønt palmeblad. På spisebordet et svært tinnfat fullt av, tja, syv sorter hvite blomster. Ellers bugner det ikke, akkurat.

- Venninnene mine sier at å komme hjem til meg er som å komme inn i en møbelkatalog. Jeg tror ikke de mener det som en kompliment, ler Birgitte.

- Men jeg jobber i en 300 kvadratmeter stor butikk, fylt til randen av blomster og interiør. Når jeg kommer hjem, er jeg avhengig av å kunne sette meg ned og la blikket hvile.

Stram regi

En stabel gamle kofferter representerer sansen for lopper, de små hoptimistene er dansk design, potteplantene viser forkjærligheten for planteriket. Carlsen er dansk, dette er hennes "lille Danmark". På tross av stram regi er det ikke vanskelig å se at leiligheten bebos av en kreativ estetiker.

- Jeg kjøper sjelden nye ting, og dansk design er dyrt. Men jeg lar meg gjerne inspirere, og prøver å gjenskape uttrykket for en rimeligere penge.

Sønnen synes leiligheten er så kul at han gjerne ser at mor drar mer bort i helgene, så han kan invitere kompisene.

- Så sitter de her da, og spiser reker og ser på film. Da ser leiligheten min faktisk ut som et skikkelig ungkarsrede, ler Carlsen.

Hjemme hos kokken

Hvem: Fabian Lübbe Løvseth

Hvor: Nesbru i Asker

- Pappa, skal vi lage smoothies snart?

Oliver (5) og Josefine (3) er tidlig hjemme fra barnehagen for å kokkelere med pappa.

- OK, men først må vi vaske hender. Fortell hva vi trenger, så tar jeg det frem, sier Fabian Lübbe Løvseth.

Snart stilles frukt og juice opp på benken. Josefine kvalitetssjekker vaniljekesamen mens Oliver gomler jordbær og forsyner blenderen.

- De synes det er veldig gøy å få være med på kjøkkenet. Smoothies er en fin måte å få i dem næring på, sier far og heller frisk fløyelsmasse i høye glass.

- Den er rosa! sier Josefine.

Så senker smoothiesstillheten seg over kjøkkenøya på Nesbru.

Klare kjøkkenønsker

For 11 år siden forlot Fabian Lübbe Løvseth Palace Grill i Oslo for å starte cateringselskapet Foodoccasion med en god venn. Han har etterhvert sett så mange kjøkken at han utmerket godt visste hvordan hans eget måtte bli.

- Jeg synes det er trist å se en mor tilbringe hele konfirmasjonen i et bortgjemt rom: Vi ville ha et stort allrom, der vi både kan lage mat og være sammen med barna. Og være sosiale med gjester mens vi lager mat.

Slik er det blitt. På halloweenfest i høst var det 82 gjester innom. På kjøkkenøya sto tallerkener, bestikk, glass og drikke til alle. Er det noe dette kjøkkenet har rikelig av, er det nemlig benkeplass. Platen måler 120 centimeter i bredden. Rundt regnet ni meter benkeplass, mot de vanlige fire til seks.

- I hverdagene er det kanskje vel enkelt å slenge fra seg post, barnehagetøy og andre ting på den ene siden av benken. Men det kan se ganske flott ut når alt er ryddet, råvarene er linet opp og jeg kan anrette på tallerkener bortover benken, sier Løvseth.

Alt på én linje

Der kjøkkendesignerne helst tegner en trekant rundt matsonen, med ovn, vask og kjøleskap i hvert hjørne, trives den profesjonelle kokken utmerket med alt på én linje.

- Kjapt og enkelt, alt innen rekkevidde, sier han.

- Jeg prioriterte ikke tallerkenvarmer og superfancy dampovn. Men koketoppen er litt større enn vanlig, jeg liker å ha god plass. Og et skikkelig vinskap syntes jeg vi måtte ha. Skulle jeg valgt på nytt, ville jeg investert i en mer stillegående vaskemaskin, det er det eneste.

- Dobbeltdusjen gjør at vi slipper å «krangle» om hvem som skal dusje først. Men det beste er den åpne løsningen som gjør at vi slipper det kalde gufset ved døråpningen etter en varm dusj. Foto: Carl Martin Nordby
- Mangfold stimulerer meg kreativt, så jeg har en super jobb. Men hjemme er jeg ekstremt fokusert på rene linjer, å skape ro, sier blomsterdekoratør Birgitte Ege Carlsen. Her på uteplassen sin. Foto: Carl Martin Nordby
Spraylakkerte barnestøvler med hvite blomster og moser på dørstokken. Foto: Carl Martin Nordby
Den store kjøkkenøya er sentrum hjemme på kjøkkenet til kokk Fabian Lübbe Løvseth. Oliver (5) og Josefine (3) er tidlig hjemme fra barnehagen for å lage smoothies med pappa. Foto: Carl Martin Nordby
Kjøkkenviften er plassert så høyt og langt inn at det er mulig å lukte på grytene uten å stange i den. Foto: Carl Martin Nordby