Nekter ungene å spille mer yatzy og er hytteidyllen i ferd med å slå sprekker?

Vi har åpnet påskeegget med teknogodsaker. Så får det heller være at noen mener påskeferien er som skapt for å gi nettbrett, sosiale medeier og andre digitale tidtrøyter en etterlengtet pause.

Samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl-Fredrik Tangen, tror ikke hyttelivet blir en teknologisk frisone, selv om et viktig grunnlag for hyttekulturen er en forestilling om hytta som et sted hvor man kan rømme bort fra den moderne hverdagen.

- Hytta skal være et brudd med hverdagen, hvor lekser og jobb er bannlyst, og kropp og sjel skal pleies. Hytta er et sted for aktivitet og konsum, helst uten penger. Riktignok kan far og karrieremor jobbe litt om det betyr at resten av familien kan være lengre på hytta.

Print din egen påskehare:

Glem eggmaling og dorullkyllinger, nå er det 3D-printing som gjelder. Eller? Prisene er uansett på nedover og utvalget og kvaliteten blir stadig bedre. Neste år kanskje.

Skitur før nettbrett

Tangen mener det er beslektede kulturelle utfordringer ved å legge inn vann i 1984 og nettbrett i 2014. Men skitur før nettbrett!

- Akkurat som man før måtte ut å base i snøen før man fikk trekke seg tilbake med Donald-bladet. En av de mest arketypiske påskesyslene, krimlesing, er i høysete grad en ensom aktivitet, påpeker Tangen.

Han mener det liten grunn til å frykte at aktivitet på sosiale medier skal på bekostning av familiesamværet på i ferien.

- Når folk legger ut bilder fra påsketuren i sosiale medier, viser det at familieturen på fjellet er verdifull. Og at 16-åringen loves bredbånd på hytta går i familiefellesskapets favør. De blir ikke asosiale av kontakt med venner i sosiale medier, snarere tvert imot.

Mobilkurv:

Er målet å begrense mobilbruken i påskeferien kan en mobilkurv fra norske Mobibox være løsningen. Fås i flere størrelser og varianter. FOTO: MOBIBOX

Hold øye med påskeharen:

Hvis du er lei av å leke med ski på bena, kan kanskje en smarttelefonstyrt drone med innebygd kamera være tingen. Med innbygd kamera kan du få tøffe bilder fra akebakken, og du trenger ikke tillatelse til å filme så lenge dronen er innen synsrekkevidde og bildene ikke brukes kommersielt. Parrot AR drone 2.0 lager et eget Wi-Fi-nettverk med en rekkevidde på cirka 50 meter. Pris: 2600 kroner. FOTO: FRED SIMON/PARROT

Spillhøytid

For mange er påsken synonymt med spill. Mangler det ludobrikker eller yatzyterninger, finnes det en rekke flerspiller-apper hvor familien kan spille mot hverandre på mobil og nettbrett.

Flere støtter også spill på tvers av mobilplattformene. Fra sjakk og Wordfeud til spillet Spaceteam, hvor det handler om å skrike høyest. Du trenger et lokalt trådløst nettverk. Fortrinnsvis Wi-Fi, men sammenkobling med Blåtann kan også fungere.

Eller hvorfor ikke bruke litt tid på å finne ut hvorfor poden er så fascinert av Minecraft? Kan hende er det like morsomt som å base i snøen sammen.

Trådløst nett:

D-Link DIR-510 L er et portabelt modem og mobillader i ett som lar deg sette opp et trådløst nett hvor som helst. Den kan kobles til et 3G/4G-modem for å dele en mobil oppkobling, og ved hjelp av en egen app kan du strømme innhold fra en tilkoblet USB-harddisk til flere ulike trådløse enheter. Pris 995 kroner. FOTO: D-LINK

Vanntett:

Har du ikke en vanntett mobil kan et deksel av typen Dry Case være tingen i kampen mot fuktskader, være seg du tilbringer påsken i skisporet eller på stranden.