I 2013 ble det innmeldt 14.071 hytterelaterte skader som ble erstattet med 624 millioner kroner. Antallet har steget med 3,1 prosent, og erstatningssummen har steget med 11,4 prosent.

De største skadekategoriene var brann, 1773 skader, vann 4535 skader, og innbrudd 2075 skader.

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring er en hytte i Norge gjennomsnittlig forsikret for 1,8 millioner kroner, inkludert bygning og innbo.

Til sammen er det rundt 400.000 fritidsboliger i Norge.

- Erstatning for vannskader øker fordi så mange har dyre og kostbare hytter. En vannskade blir veldig dyr i en dyr hytte, mange har hytter som er like fine som huset, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

- Det er viktig å være føre var. Ha på nok varme og skru av hovedstoppekranen, sier Neverdal.

Antall hytteinnbrudd går i bølger, ifølge Neverdal. Det samme med brann. Det er flest branner de årene det er veldig kaldt og hytteeierne fyrer mye.

Les også: Høy hyttestandard gir dyrere skader

Vann og aske

Neverdal anbefaler hytteeierne å være varsom med hvor man plasserer asken fra peisen. Hun kjenner til noen som satte fersk aske under hytta. Det begynte å brenne.

- Alkohol og stearinlys i kombinasjon kan være farlig. Det gjør ingenting å blåse ut stearinlysene en stund før du legger deg, sier Neverdal.

Hun råder folk til å sjekke at røykvarslerne fungerer, og tenke over hvordan man kommer seg ut i tilfelle brann.

- Ikke sett alle slalomstøvlene foran døren, sier Neverdal.

Det aller viktigste

Man må stenge vannet før man forlater hytta, det er det viktigste, mener hytteeier og styreleder i Rømåsen Vel, Jan Arne Gjerland.

- Så går man over og ser at alt er som det skal. Som skientusiast renser og vasker jeg alle ski, og setter dem inn med voks for neste år. Og så går jeg gjerne og ser over hva som skal repareres. En vinter har en viss slitasje, sier Gjerland.

Mange hytter har funksjoner som kan fjernstyres. Gjerland anbefaler at man sjekker om fjernstyringen fungerer.

Les også: 210 år gammel hytte ble drømmebolig

Ifs huskeregler for hytteeiere:

If har samlet sammen flere råd for hytteeiere for å unngå skade.

- Tømming av aske: Asken må være kald. Den kan virke kald, men erfaring viser at det kan ta flere dager før brannrisikoen er helt borte. Asken skal uansett ikke oppbevares i en pose, spesielt ikke inntil uthus eller husvegg.

- Lukk spjeldet før du reiser fra hytta.

- Er gassen koblet fra? Steng gasstilførselen til de apparatene du har tilkoblet når du forlater hytta.

- Tapp vann ut av ledning dersom vannet ikke skal brukes på lang tid.

- Ikke trykk på vannet? (pumper med selvstarter) Slå av selvstarterbryter hvis du ikke er på hytta, så kan du unngå mulige skader.

- Hell frostvæske i vannlåser (vask/toalett) hvis du skal være borte fra hytta lenge i perioder med mulighet for frost. Det er ikke nødvendig å helle frostvæske i avløp ellers hvis det ikke er lommer av vann stående i ledningen.

- Rens takrenner/taksluk hver høst slik at regnvann får fritt løp.

- Rens utvendige rør/sluk i terrenget (avløp/rister osv.). Sjekk også oversiden av ristene i tilfelle det ligger mye rusk og rask som kan blokkere avløpet ved kraftig nedbør eller snøsmelting.

- Sett på nok varmeinne hvis det er mulig. Det er høy effekt som er avgjørende, selv om termostaten står på en relativt lav temperatur.

- Hovedstoppekranenmå alltid stenges ved fravær i mer enn tre dager uansett.

- Ha en god lås på hytta, men er det for «flott» vil uvedkommende kunne bli nysgjerrige og undre seg over hvilke store verdier som skal beskyttes, og av den grunn bryte seg inn.

- Om man skal dekke til vinduer med gardiner eller lignende, er det ulike oppfatninger om. Hvis tyven kan se at det ikke er store verdier, kanskje vedkommende dropper å bryte seg inn? Normalt vil nok manglende innsyn virke tyverihemmende.

- Vurder å ta med deg verdifulle ting hjem. Oppbevar uansett ikke verdier i skap, og ikke lås skapet, det vil alltid bli brutt opp.

- Ta med deg alkohol hjem. Om du har uvedkommende på besøk unngår du at tyven slår seg til på hytta og gjør ytterliggere skader.

- Steng veien inn til hytta/hytteområdet med avlåst bom.

- Er det snø på taket? Må det måkes?

- Sørg for at bygget er tett sånn at skadedyr ikke kommer seg inn.

- Fjern vegetasjon langs vegg/på takk for å unngå fukt og råteskader.

Skru av hovedstoppekranen før du forlater hytta, og ha på nok varme. Her kan man se en «iskake» på et soverom. Foto: If
Hytta på bildet har fått store skader på grunn av snøtyngde. Bør du måke hyttetaket? Foto: If