- Hvis du selger gjennom en tradisjonell megler, betaler du en stor kostnad for en begrenset jobb. Meglernes provisjon er noen ganger veldig høy i forhold til hva de tilbyr og gjør, sier Kenneth Karlsson.

Karlsson har blant annet solgt et hus og en hytte uten megler. Hytta, som ble solgt for 1,15 millioner kroner, tror Karlsson at han sparte rundt 40 - 50 000 kroner på å selge selv.

- Det er enkelt, gøy, og i tillegg sparer du masse penger. Dette brenner jeg for. Du kan lett spare 100 000 kroner på å selge selv, men det passer kanskje ikke for alle, sier Kristiansand-mannen.

- Gidder nesten ikke anstrenge seg

Karlsson mener meglerne er dedikerte når de selger attraktive eiendommer som er enkle å selge.

- Men med en gang de kommer til litt utenfor sentrum, og det er mer jobb å selge, så dabber det av. Enkelte gidder nesten ikke anstrenge seg. I tillegg får selgeren ekstrakostnader for kjøring, ekstra visning. På toppen av det skal megleren ha provisjonen sin, sier Karlsson.

- I dag er det mange private som nærmest selger selv, men betaler full provisjon til megler.

Karlsson har laget et regnestykke for hvor mye han mener man kan spare på å selge en bolig til tre millioner kroner selv, basert på egen erfaring.

- Selger man en bolig for tre millioner kroner gjennom megler, blir provisjonen på omtrent 100.000 kroner. I tillegg betaler man 20-40 000 kroner for annonser i nett og avis, inkludert bilder og utforming av annonsen, sier Karlsson.

- Hvis en privatperson skal selge samme bolig, vil det koste mellom 15 000 og 17 000 kroner for advokat, og 3500 kroner for å legge ut annonsen på nettet. Har du ikke fått sjekket taksten på en stund, bør du også hyre takstmann, sier Karlsson.

- Ikke sikkert du finner den som vil gi mest

- Det du sparer, kan du tape på ikke å selge gjennom megler. Du slipper dessuten mye trøbbel, hvis du selger med megler. Samtidig synes jeg det er bra at folk prøver seg på det private markedet, sier Finn Tveter, advokat og direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Hvis du ikke går til megler, er det ikke sikkert du finner den som vil gi mest for boligen. Du risikerer som privatselger ikke å møte den personen som er villig til å betale 100 000 til 300 000 kroner mer, sier Tveter.

Tveter sier det er mellom én og to prosent som selger boligen sin selv.

- De fleste av oss er alminnelige mennesker som selger og kjøper gjennom megler. Vi selger kanskje hvert tiende år, og den erfaringen vi fikk fra sist gang vi solgte er ikke mye verdt. Selger man selv, må man sette seg inn i en omfattende prosess, det er arbeidskrevende, og du kan gjøre mange feil, sier Tveter.

- Mye jobb å selge bolig

- En flink megler og selger vil i tillegg gå inn i ditt sted for å gjøre mest mulig for din bolig. Å tjene penger, er å se forskjellen på risikoen og hvor mye man tjener, ikke bare differansen i kostnad, sier Tveter.

Han mener meglernes provisjon ikke er for stor, og sier at gjennomsnittslønnen for en megler ligger på rundt 600 000 kroner.

- Det er mye jobb med å selge en bolig. Jeg tror faktisk meglerne tar betalt på et nivå som er naturlig. I tillegg er konkurransen stor og god, sier Tveter.

Selge bolig selv, tips fra Forbrukerrådet

1. Bekreftet grunnboksutskrift

Grunnboksutskriften for fast eiendom og andel i borettslag kan du kjøpe fra Statens kartverk. Servitutter som ikke er tinglyst, (gangrett, veirett, båtplassrett og lignende) vil imidlertid ikke fremgå her, slik at du må spørre naboer og tidligere eiere. Opplysninger om eventuell forkjøpsrett må du også innhente.

2. Kommunale opplysninger

Innhent informasjon om boligen og eiendommen fra kommunen:

- Reguleringsplaner- Midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest- Pålegg fra offentlige myndigheter, f. eks fra brann- og feiervesen- Om eventuelt utleieforhold er godkjent- Målebrev- Ligningsverdi og kommunale utgifter

3. Teknisk tilstandsrapport

Du bør investere i en god teknisk tilstandsrapport for å avdekke feil og mangler før boligen annonseres. Dette bidrar til å ivareta dine plikter som selger etter avhendingsloven, noe som er med på å minske risikoen for konflikter og ansvar i ettertid. Tilstandsrapporten utarbeides av en takstmann.

4. Prisopplysninger

Innhent prisopplysninger angående hva tilsvarende boliger selges for. Gå på visninger, se på annonser, sjekk med boligbyggelaget og lignende.

5. Salgsoppgave

Lag en salgsoppgave som kan deles ut på visning og legges på nett. Salgsoppgaven bør inneholde opplysninger om boligens svake og sterke sider og gi en sannferdig beskrivelse av boligen gjennom bilder og med egne ord.

Se på salgsoppgaver fra ulike visninger, for eksempel i nabolaget, og følg malen.

Mer om hva du bør tenke på når du utformer salgsmaterialet finner du ieiendomsmeglerloven § 6-7 og bransjenormen for markedsføring av boliger.

6. Annonseringen

Vurder hvor og hvordan du vil annonsere. Aviser, annonseringsnettsteder, sosiale medier, oppslag, venner og kjente. Vær også oppmerksom på at nettportaler, slik som Finn.no, ikke kan nekte private boligselgere adgang.

7. Visninger

- Klargjør boligen og eiendommen for visning- Vær tilgjengelig og sett av romslig med tid til visninger- Gjør interessenter oppmerksom på både sterke og svake sider ved boligen- Hele eller deler av arbeidet kan også bistås av en markedsfører, en fotograf, et trykkeri, og lignende, dersom det er ønskelig

8. Budrunde

- Husk at akseptert bud medfører at bindende avtale er inngått.- Budene må være skriftlige.- Før budlogg- Budgiver - Tidspunkt for budet- Beløp- Akseptfrist

9. Kontrakt

Formaliser den bindende avtalen skriftlig i en kjøpskontrakt. Benytt gjerneForbrukerrådets kjøpskontrakt.

10. Oppgjør

Dette innebærer betaling, tinglysning for å oppnå rettsvern, samt sletting av heftelser. NB! Punkt 10, og til en viss grad punkt 9, anbefaler Forbrukerrådet at gjennomføres ved hjelp av advokat eller eiendomsmegler, eventuelt bank.