- Man skal leve med boligkjøpet i lang tid. Mitt generelle råd er å kjøpe bolig før man selger, for bolig er noe man må se langsiktig på. Selger man før man kjøper, får man hastverk med å finne neste bolig, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun peker på ulempen ved å selge før man kjøper.

- Det kan fort bli vanskelig å finne en bolig som treffer dine behov, som du ikke kan ha et like langsiktig forhold til, sier Warloe.

Har du planer selge før du kjøper? Tips oss!1

Spesielt småbarnsfamilier med spesifikke krav om skolekrets og kollektivtransport, bør vurdere å kjøpe før de selger, mener Warloe.

- Få ut boligen så fort som mulig

Spesielt hvis man kjøper før man selger, er det viktig å få ut objektet så fort som mulig, mener Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

- Det samme gjelder også hvis man har solgt, da bør man forsøke å få kjøpt så fort som mulig. I annen halvdel av november, og i desember, blir det mer stille i markedet, færre objekter vil være til salgs, sier Halvorsen.

- Det betyr også at man kan gjøre et godt kjøp nærmere julehøytiden, for vi ser fra de siste årene at det er en prisstigning i januar, sier Halvorsen.

I en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB Eiendom for 3. kvartal i år har folk blitt spurt om det er sannsynlig at de skal kjøpe bolig de neste to årene. Sammenlignet med 2. kvartal i år, er etterspørselen etter bolig stabil, det er noen få prosent færre som planlegger å kjøpe bolig enn tidligere.

Gjennomsnittlig oppgir 17 prosent at de har kjøpsplaner for bolig, og 13 prosent oppgir at de vil selge, men tallene varierer fra by til by. Det er mest sannsynlig selgers marked i Trondheim, Fredrikstad og Kristiansand, mens markedet er mer nøytralt i Oslo, Tromsø, Drammen, Stavanger og Bergen.

Deler i to grupper

- Har du en lang liste med krav, kan det være risikofylt å selge der man bor nå, og så satse på å finne noe som dekker ønskene. Småbarnsfamilier er en gruppe jeg spesielt vil trekke frem som utsatte, hvis de selger før de kjøper.

Par som skal kjøpe leilighet i byen derimot, som ikke er så spesifikke i ønskene, og har større fleksibilitet, vil mest sannsynlig finne noe som passer seg.

Samtidig, påpeker hun, er vi inne i en spesiell tid, med et stemningsskifte i boligmarkedet. Derfor bør man beregne en ekstra buffer og slingringsmonn i regnestykket, når man vurderer hva boligen vil gå for. Man må sørge for at regnestykket går opp.

- Plutselig står man med to leiligheter

Gorm Kunøe, førstelektor ved Institutt for markedsføring på BI, sier folk bør vurdere risikoen, og at alle har forskjellig risikoprofil. Han holder fast på at det er tryggest å selge først, og kjøpe etterpå i dagens marked.

- Vær ærlig overfor seg selv, og si «dette her er kanskje litt vanskelig å bli kvitt». De fleste av oss elsker det vi bor i, vi har pusset og stelt med det. Vi har en optimistisk oppfattelse av hva boligen skal innbringe, og der ligger problemet, sier Kunøe.

- Mitt råd er å selge først, og kjøpe etterpå. Er man samboer eller gift, bør man være helt enig om beslutningen. Ellers kommer jokeren når det eventuelt går skeis, man er plutselig ikke enige allikevel. Det kan koste mye penger å kjøpe før man selger, også har man glemt at man var enige i beslutningen, sier Kunøe.

I utgangspunktet er det best å kjøpe først, og selge etterpå, mener Kunøe, men det er ikke alltid det fungerer.

- Jeg tror man skal ta det med ro fremover, markedet vil stabilisere seg. Det vil samtidig ta en viss tid å få solgt bolig, akkurat som det bør være. Jeg tror ikke på dommedagsprofetene, de som har egeninteresse i å forklare oss at markedet går til helvete, sier Kunøe.

Han tror vi vil få en liten renteøkning, men ingen kollaps i boligmarkedet.

- Flere boliger for høyt priset

Warloe har sett flere tilfeller av boliger som er lagt ut med for høy pris, med konsekvensen at salget tar ekstra lang tid.

- Og dét er ekstra vanskelig i dagens marked. Det er viktig å huske at det ikke er ett boligmarked i Norge, det er lokale variasjoner. Noen områder vil være mer usikre, og det kan i enkelte områder være vanskelig å vurdere prisen, og hvor lettomsettelig boligen er. Er det vanskelig å vurdere, bør man vurdere om det blir riktigst å selge først, sier Warloe.

Hun legger til at de de store bankene ikke har endret på utlånspraksisen, og at man kan få mellomfinansiering.

- Lengre formidlingstid

Halvorsen i DNB Eiendom mener det er greit å kjøpe først, hvis man er trygg på at man har et kurant objekt å selge.

- Det er to ting som er avgjørende: Det ene at det er et greit objekt. Det andre er at man har en privatøkonomi som tilsier at det er forsvarlig å kjøpe først, at man enten har godt med egenkapital, eller at man har mulighet til å betjene et mellomfinansieringslån. Det er viktig å gjøre en beregning, sier Halvorsen.

Han regner med at formidlingstiden, altså hvor lang tid det tar å selge boligen, vil bli lengre utover høsten, men mener det ikke er dramatisk.

- Omløpshastigheten er lenger enn den har vært de siste årene, i enkelte områder. Samtidig ser vi differensiering forskjellige steder. Det er viktig å orientere seg i det området man skal selge. Hvor lang tid tar det å selge bolig i området jeg har? Ta kontakt med en eiendomsmegler som har erfaring i området man skal selge i, sier Halvorsen.

Han mener også at man bør komme seg ut i markedet så fort som mulig, hvis man går med planer om kjøp eller salg, fordi markedet normalt stilner mot jul.