Flere steder i verden har fotografers rettigheter blitt innskrenket. Det mest alvorlige eksemplet i nyere tid er nok det nye lovforslaget i Ungarn, som gjør det helt ulovlig å ta bilder av mennesker uten å innhente tillatelse fra alle de avbildede.

Heller ikke det påstått frie landet USA byr på problemfrie forhold for fotografer, for i fjor kunne akam.no rapportere at mange fotografer i landet melder om forstyrrelser og hindringer av helt vanlig fotoaktiviteter fra sikkerhetsvakter og politi, og muligens også overvåkes.

Politiet måtte betale bot

Nå har det imidlertid dukket opp en ny og ganske oppløftende sak for alle som er bekymret for rettssikkerheten til fotografer i landet. Det melder nettstedet DIY Photography.

I den amerikanske byen Baltimore har politiet nemlig betalt en bot på saftige på 250 000 dollar, cirka 1,5 millioner kroner, i et forlik for å ha slettet video på en mobiltelefon.

Bakgrunnen er at eieren av telefonen, en kar ved navn Christopher Sharp, begynte å filme politiet under en brutal arrestasjon av en bekjent i 2010. Dette likte politiet dårlig, noe som førte til at Sharp ble stoppet og mobilvideoene altså fjernet fra telefonen.

Skal endre praksis

Som et ledd i dommen måtte politidepartementet i Baltimore også forplikte seg til å anerkjenne den grunnlovfestede rettigheten borgere har til å filme politifolk i det offentlige rom, og til ikke å utsettes for urimelig ransakelse og beslagleggelse av eiendom.

Politiet i Baltimore sier nå de skal endre praksisen sin, og alle vordene politifolk skal heretter læres opp til at de ikke kan fortelle folk at de skal slutte å filme, så lenge de befinner seg på et sted de har lov til å være.