Denne uken åpner Facebook sin nye og kraftige søkemotor for majoriteten av brukerne sine. Det heter Grafsøk, og ble først vist frem allerede i januar.

Søkemotoren skal bli en av de store primærfunksjonene til det sosiale nettstedet, og selskapet selv sidestiller søket som like viktig som nyhetsstrømmen.

– Grafsøk er ikke nettsøk, sa Zuckerberg under lanseringen, for å tydelig presisere at det ikke dreier seg om en søkemotor som gjør alt slik Google og Bing gjør det.

Med detaljert kjennskap om deg og dine venner skal søket nemlig hjelpe deg med å finne «alt» i livet ditt, både nye venner, et godt sted å spise og gode reisetips – for å nevne en brøkdel.

Søket er imidlertid så kraftig at det kan grave opp det meste fra fortiden din, om du ikke har sikret deg godt nok.

Rulles ut nå

Søkefunksjonen har siden presentasjonen i januar vært tilgjengelig for utviklere og et utvalg testpersoner.

Denne uken blir den endelige utgaven åpnet for alle brukere, og først ut er alle som bruker Facebook med amerikansk-engelsk som hovedspråk, sier selskapet.

Om du også har passet på å sette deg på ventelisten vil du være en av de første som får tilgang. Det gjorde vi i januar, og selv om vi bruker Facebook med norsk bokmål fikk vi i dag tidlig varsel om at søket er på vei.

Finner «alt» fra livet ditt

I hovedsak dreier Grafsøk seg rundt fire dimensjoner; venner, bilder, steder og interesser.

Med de fire kan du for eksempel søke på fraser som: «Bilder fra en indisk restaurant mine venner fra India nylig har spist på», eller «restauranter i Oslo venner som liker kulinarisk akademi har spist på» – og vips så har du kanskje lagt grunnlaget for tidenes aften.

Facebook har informasjon om livet ditt, dine interesse, vennene dine, og vennenes interesser – de har kunnskap om din sosiale sfærer. Skal du reise et sted, er de sosiale preferanse til vennene dine noe som kan gjøre valget ditt lettere for deg. Har vennen din for eksempel vært fornøyd med en restaurant, gjør det ditt restaurantvalg langt lettere for deg

Akkurat det vil Facebook utnytte med det nye søket – det er tross alt slik vårt vanlige liv fungerer, vi spør hva venner liker og får ett svar.

Søket baserer seg på fraser, ikke de tradisjonelle stikkordene. Du skriver rett og slett det du er ute etter, og Facebook graver frem informasjonen. Vil du finne alle bildene du har likt, eller alle bilder av deg og en annen person, kan søket også hjelpe deg med  det.

Du trenger faktisk ikke å kjenne personene du søker etter. Det er nok at du har møtt dem, noe Facebook skjønner om dere er avbildet i et fotoalbum fra den samme festen, eller at dere jobber i samme bedrift.

Men dette er kun mulig om personvernsinnstillingene tillater det.

Lover å passe på personvernet

Søket er kraftig og kan grave opp det meste fra Facebook-fortiden din. Det vet selskapet, og de har lagt ettertrykkelig vekt på at de lover deg å sette personvernet høyt. Har du bedt om at noe informasjon om deg skal holdes skjult for venner, skal det ikke dukke opp i søket.

Det har ikke hindret Grafsøk i å lage uheldige eksempler. Søk på fraser som «menn som voldtar» og «kvinner blant vennene mine som liker sex» har gitt resultater, uten at det betyr at personene er hverken voldtar eller liker sex.

Mye av informasjonen din på Facebook har tidligere vært satt åpen for hele verden som standard, og ikke alle har vært like flinke til å regulere dette i ettertid. Da er det nok at du en gang for mange, mange år siden likte en gruppe eller statusoppdatering som spilte på de to elementene for å dukke opp i resultatet.

Pass på personvernet selv

For å sørge for at Facebook-brukere er klar over at det nye monstersøket nå kommer, har selskapet nå begynt å varsle alle med en liten informasjonsboble, som bildet til høyre viser. Det er tre ting du bør gjøre for å sikre personvernet ditt:

Steg 1 – Begrens fremtidige innlegg: Ved å klikke på det lille ikonet til høyre for navnet ditt kan du enkelt redigere og se hvordan du kan endre de viktigste personverninnstillingene. I første omgang bør du begrense Facebook til å kun la vennene dine se de fremtidige innleggene dine.

Steg 2 – Begrens tidligere innlegg: Klikker du på ikonet helt til venstre i toppmenyen kan du velge mer avanserte personverninnstillinger. Der kan du også begrense tilgangen til alle tidligere innlegg, slik at de ikke er åpne for noen andre enn vennene dine – eller deg selv.

Steg 3 – Sjekk fortiden: Med de generelle begrensningene på plass er det på tide å sjekke hva du egentlig har skrevet, likt og delt så lenge du har vært medlem på Facebook. Selv om informasjonen nå er begrenset til vennene dine, kan du ha gjort mye rart for fem år siden, som det ikke er like morsomt at blir dratt opp igjen i dag.

For å rette opp i dette klikker du deg inn i aktivitetsloggen, via personvern-knappen du brukte i det første steget. Her kan du gå igjennom alt du har gjort på nettstedet siden du ble medlem, og redigere hvem som har tilgang til hva.

Du trenger faktisk ikke å kjenne personene du søker etter. Det er nok at du har møtt dem, noe Facebook skjønner om dere for eksempel er avbildet på samme fest sammen. Foto: Skjermdump Facebook
Ved å klikke på det lille ikonet til høyre for navnet ditt kan du enkelt redigere personverninnstillingene. Foto: Skjermdump Facebook