Hvis barnet virker friskt nok til å delta i en vanlig barnehagedag etter noen dager med feber, trenger du ikke å holde det hjemme til det har vært feberfritt i ett døgn.

– Nei, det er ikke noe vi anbefaler. Barn med feber bør være hjemme for sin egen del, ikke på grunn av smitte. Så når barnet er feberfritt og klart til å gå i barnehagen, er det ingen grunn til å vente en ekstra dag. Dessuten får mange barn litt høyere kroppstemperatur på kveldene uten at det er feber. Det er ikke vits i å se seg blind på febermålet, siersmittevernlege i Stavanger Janne Dahle-Melhus til Babyverden.no.

Hun forteller at feber er et ganske unøyaktig mål på sykdom hos barn.

– Vi råder ikke barnehager til å måle feber på barn. Og stadig flere barnehager går nå bort fra dette. Det er allmenntilstanden, ikke graden av feber, som avgjør om barnet er sykt, sier hun.

Overlege Tone Bruun ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet deler Dahle-Mehus' syn.

- Det er ikke noen fast regel at barnet skal være hjemme etter å ha blitt feberfri. Noen ganger er det nødvendig å holde barnet hjemme etter at det er blitt feberfritt, men det er av andre årsaker, som at barnet har hatt diaré eller har væskende sår som kan være smittsomme. Hvis det ikke er andre symptomer å ta hensyn til, vil det som regel være greit å gå i barnehagen når barnet er feberfritt om allmenntilstanden er god, sier Bruun.

Allmenntilstanden avgjør

– De vanligste sykdommene barnehagebarn får er oppkast, diaré og forkjølelser i alle grader. Og litt influensa på vinteren, sier smittevernlege i Stavanger Janne Dahle-Melhus.

Sykdommer rammer barn ulikt. Så mens noen får en lett variant, kan andre bli helt slått ut. Derfor er det vanskelig å si noe helt sikkert om hvor mange dager barnet må vente før det er friskt nok til å gå i barnehagen – selv om det ikke lenger er smittsomt. Dermed er det altså allmenntilstanden som avgjør.

– Det er en helhetsvudering. Foreldrene kjenner barna sine best, og ser raskt at det ikke er i form. Mange er trøtte, har mindre energi og mindre matlyst. Det er strevsomt å være i barnehagen hele dagen. Så for å henge med, må man være i form. Det er lurt å prøve å unngå å sende et barn i barnehagen når det ikke har ork til å være med på det som skjer der, sier Dahle-Melhus.

Når du skal vurdere barnets allmenntilstand, kan det være nyttig å se på barnets aktivitetsnivå, respons/bevissthet (syke barn er ofte sløve og/eller sovner lett, de kan også være vanskelige å vekke), appetitt, hud (utslett, for eksempel), hvor ofte/mye barnet tisser (syke barn har lett for å bli uttørret) og om barnet har feber. Syke barn puster ofte også raskere enn normalt, pustefrekvens på over 60 pust per minutt er alltid tegn på sykdom hos barnet.

Synes du det er vanskelig å vurdere allmenntilstanden, kan det være nyttig å få barnet undersøkt hos lege. Det gjelder naturligvis også om barnet er sykt og du tror det trenger behandling eller tilsyn.