Johanne (9 måneder) hadde hatt øreverk og feber, og var derfor på besøk hos Telemarkslegen hver dag i fire dager.

For Mikkel Aanderaa og familien er det like naturlig at det er pappa som tar med jentene til legen når de er syke, som at mamma gjør det. Blant annet var det han som tok med Johanne på det første av de fire legebesøkene mandag denne uken.

Onsdag var mor sammen med Johanne hos legen, og da det skulle avtales en ny time neste dag, fortalte hun at det var samboerens tur å komme neste dag.

– Da sa legen at de heller kunne finne et annet tidspunkt som passet bedre, slik at hun kunne være den som kom inn med Johanne igjen, forteller Mikkel Aanderaa.

Både han og samboeren reagerte på at legen uttrykte seg på den måten.

– Det er én ting å tenke sånn, men det er ikke noe man sier. I 2013 skulle det vel ikke ha noe å si om det er mor eller far som kommer på legebesøk med ungene så lenge det ikke gjelder amming og sånt, sier Aanderaa.

Har du tips til lignende saker? Send oss en epost!

Les også:

35 tips til jentepappaer

Når er barnet for sykt til å gå i barnehagen?

Pappa flyttet - barna føler seg sveket

Konfronterte legen med uttalelsene

Han troppet opp på legekontoret torsdag sammen med Johanne. Den vesle jenta var heldigvis bedre, så penicillinkuren virket. Men barnefaren kunne ikke dy seg – han måtte spørre legen om det var ok at det var han som kom.

– Hun sa at det ikke var personlig ment, men gjentok at hun helst ville at det var mor som kom med ungene, forklarer Aanderaa.

Han spurte om det var pappapermisjonsordninger i Polen, hvor legen var fra, og det er det ikke. Likevel synes ikke Aanderaa at det er greit at leger sier slikt. Legen det er snakk om er ikke familiens fastlege, men en annen lege ved legesenteret.

– Det er klart hennes holdninger påvirket legebesøket og mitt inntrykk av henne. Jeg ble skeptisk til henne, og vil nok spørre om å få en annen lege ved senere legebesøk, sier han.

Les også:

Navnetips til deg som vil være i forkant

Rumpa forteller om fremgang i fødselen

– Jeg vil være den som forteller at babyen er født

– Forkastelig

Aanderaa kommer til å fortsette å ta med døtrene til legen når de er syke, og synes det er like naturlig at det er han som tar seg av slike oppgaver som samboeren. Selv om ikke legen synes det.

– Hennes holdninger er jo stikk i strid med det staten prøver å legge opp til med pappapermisjon og likestilling. I hennes øyne er jeg ikke like god, men det kjenner jeg ikke på selv. Alle jeg har nevnt det for synes også det er forkastelig av en lege å si noe sånt, sier han.

Småbarnsfaren får støtte fra likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik.

– Jeg synes uttalelsen til legen er hårreisende gammeldags. Den bekrefter at det fremdeles finnes fordommer om at mor er bedre enn far, i en tid hvor de fleste er i ferd med å forstå at slik er det ikke, sier Ørstavik.

Hun har aldri hørt om lignende tilfeller.

– Dette er ikke en praksis som hører hjemme i Norge i 2013. Som far hadde jeg blitt utrolig provosert. Jeg er glad for at foreldrene reagerer og sier ifra, sier Ørstavik.

Legeforeningen mener pappa er like bra

Hun viser til at alle leger er forpliktet til å gi befolkningen likeverdige helsetjenester, og ikke forskjellsbehandle kvinner og menn usaklig. Likestillingsombudet vil vurdere å kontakte det aktuelle legekontoret og be om en forklaring på uttalelsen.

– Noen ganger kan kjønn være relevant, for eksempel i forhold til amming, men ikke for et barns ørebetennelse. Jeg håper dette er et meget spesielt og sært tilfelle, og forventer at det ikke vil skje igjen, sier Ørstavik.

Også Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, reagerer på utsagnet.

– Det er foreldrene som er ansvarlige for barnet, og velger hvem av dem som går til legen. Det er de som omsorgspersoner som kjenner barnet best og skal ta den avgjørelsen – ikke legen. Vi mener selvfølgelig at pappa er like bra, sier Hermansen.

Legen: Uheldig uttalelse

Legen innrømmer at kommentaren hennes var uheldig, og at den provoserte unødvendig. Men hun forstår ikke hvorfor samboerparet reagerte så sterkt som de gjorde.

– Dette var en spesiell situasjon hvor barnet hadde et uklart sykdomsbilde, og tettere kontroller enn det som er vanlig. Mor hadde vært inne med barnet de to foregående dagene, og jeg så helst at hun også kom den neste dagen. Jeg prøvde å finne et tidspunkt som kunne passe for henne, men da lurte hun på hva som var galt med at far kom, forklarer hun til oss.

Hun utdyper at hennes fokus var på barnets beste og at hun ønsket kontinuitet. Men hun legger ikke skjul på at hun mener at mor og far er ulike.

– Jeg mener det er en forskjell på hvordan mor og far oppfatter barnet. Jeg har ikke sagt at det ene er bedre enn det andre. Foreldrene er likeverdige, men ulike. Det var det jeg mente, sier hun.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med babyverden.no