Det viser en ny studie, basert på Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Over 50 000 kvinner er med i utvalget som er brukt. Da er høyrisikogrupper som kvinner med for eksempel diabetes og høyt blodtrykk, luket ut.

Det spilte ingen rolle hvilken vekt kvinnene hadde før svangerskapet.

- Dette er den største studien som er gjort i Norge. Vi har fra før veldig begrenset med informasjon som gjelder norske kvinner. De studiene som er gjort tidligere, er basert på amerikanske data som gjerne er samlet inn av andre grunner. I MoBa-undersøkelsen vet vi mye om mor allerede fra tidlig i svangerskapet, sier forsker og fødselslege Nils-Halvdan Morken til bt.no.

Trodde det gjaldt overvektige

To barselkvinner på Storken har tenkt at komplikasjoner var koblet til overvekt.

- Jeg har trodd at vekten var et problem bare dersom man i utgangspunktet hadde en høy BMI. Jeg har ikke vært bekymret, sier Elisabeth Saxe Vinkler (28), som la på seg 10 kilo i dette svangerskapet.

- Jordmor og lege har stor påvirkningskraft, og det er litt rart hvis de ikke legger vekt på kosthold og trening. Jeg tror noen jordmødre er litt for forsiktige og ikke tør å mene noe, sier hun.

Men Saxe Vinkler peker samtidig på at kvinner er forskjellige og årsakene til vektøkning kan være mange.

- Jeg er heldig og har ikke hatt bekkenløsning, og har kunnet være aktiv, sier hun.

Janne Helen Møklebust (32) var heller ikke bekymret over vektøkningen:

- Jeg har hørt at hvis man er slank i utgangspunktet, gjør det ikke så mye om man legger på seg litt mye. Jeg prøvde å unngå for stor vektøkning og spiste sunt, men la likevel på meg 20 kilo, sier hun.

Møklebust fremholder at det er viktig å få ut informasjon til alle ved begynnelsen av svangerskapet.

To av ti overvektige

Fødselslege Morken ønsker også forebygging:

- Det ville være en stor folkehelsegevinst hvis gravide unngikk vektøkning utover 16 kilo. Som samfunn bør vi sannsynligvis sette inn tiltak. Dette er et problem, og det kommer til å bli et større problem, sier han, og viser til stadig økende vekt i befolkningen.

Andelen overvektige norske kvinner i fruktbar alder er to-tredoblet i løpet av siste generasjon. Av de 50 000 mødrene i utvalget, var 21,4 prosent overvektige før graviditeten, og 8,2 prosent hadde BMI tilsvarende fedme.

- Dette er en skremmende utvikling. Det er relativt unge damer vi har her, understreker Morken.

Forskerne vet ennå ikke årsaken til at kvinnens fett skaper komplikasjoner.

- Teoretisk sett kan man tenke seg to muligheter: At fettvevet gjør at de naturlige riene ikke styrer hodet ned på riktig måte, og at hodet blir stående for langt oppe. Fettvevet kan også skape en dårligere rikraft, fordi fettvev har en biokjemisk effekt. Fettcellene kan skille ut stoffer som gjør at riearbeidet blir dårligere, sier Morken.

Et folkehelseproblem

De som er overvektige har økt risiko for akutt keisersnitt, uansett hvor lite eller mye de legger på seg.

- Min erfaring som fødselslege i Bergen, Sverige og Skien, er at jeg er mer på tå hev når jeg får inn overvektige kvinner. Jeg vet at her kan det bli komplikasjoner for mor. Vektøkningen gir store utfordringer for helsepersonalet, fremholder han, og advarer om flere komplikasjoner på fødestuene med økende vekt i befolkningen.

- Vektøkning er et folkehelseproblem, sier Morken.

- Hvordan bør fødselsomsorgen være i fremtiden?

- Det er all grunn til å tro at overvekt og vektøkning over 16 kilo blir et større problem. Helsevesenets mulighet til å påvirke, blir bedre hvis man har tett oppfølging med jordmor gjennom graviditeten. Det kan hende det vil være effektivt å blinke ut risikogrupper, og følge dem opp.