Onsdag skrev Aftenposten.no om moren Hedda Colleen Østvang (23) som ble diskriminert av Blå Kors da hun søkte jobb som frivillig ferieleder. Den kristne hjelpeorganisasjonen mente at Østvang heller burde konsentrere seg om morsrollen, og avslo søknaden.

- Det er et utbredt og vedvarende problem at arbeidsgivere diskriminerer på grunn av graviditet, foreldrepermisjon og forestillinger om omsorgsforpliktelser. Problemet burde vært synkende i Norge i 2013, men slik er det dessverre ikke, sier Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Likestillingsloven er klinkende klar på at en arbeidsgiver ikke har lov til å legge vekt på graviditet eller omsorgsforpliktelser i ansettelsesprosessen.

- Jeg er overrasket over hvor mange arbeidsgivere som ikke er kjent med regelverket, eller som prøver å unngå det. Vi har et stort tilfang av saker, men ser nok bare toppen av isfjellet.

«Vanskelig å være leder og mor samtidig»

I fjor ble Likestillingsombudet varslet om 172 saker som gjaldt graviditet og foreldrepermisjon, en økning på 30 saker fra året før.  Siden 2007 har LDO konkludert med lovbrudd på dette feltet i 70 saker.

- Et ganske utbredt problem er kvinner som har søkt jobb og fått tilbud om jobben. Når de skal skrive kontrakt, forteller kanskje kvinnen at hun venter barn. Arbeidsgiver reagerer, og kvinnen får følelsen av at det både er feil at hun er gravid og at hun ikke har sagt det tidligere, sier Ørstavik.

Hun understreker at kvinner ikke er pålagt å fortelle om hun er gravid eller ikke, og arbeidsgiver kan heller ikke spørre om det.

En del som kontakter LDO har opplevd at de ikke fikk tilbake den samme stillingen de hadde før de gikk ut i foreldrepermisjon. Andre har reagert på signaler fra ledelsen om at «det er vanskelig å være leder og mor samtidig». Noen blir også oppsagt fordi de er gravide, ifølge Likestillingsombudet.

- Arbeidsgiver bruker gjerne andre begrunnelser, men vi mener det er vektlagt at arbeidssøkeren venter barn, sier Ørstavik.

Har du opplevd diskriminering? Ta kontakt på e-post.

Flere menn mener seg diskriminert

LDO mottar også stadig flere klager fra menn som får problemer med å ta ut foreldrepermisjon.

- Vi kan ikke ha det slik at folk utsettes for diskriminering på grunn av barn og foreldrepermisjon, sier hun.

Ifølge Ørstavik, foregår slik diskriminering i alle bransjer, både i privat og offentlig sektor.

- Det overrasker meg at offentlig sektor ikke er bedre. Som offentlig etat har man et ansvar for å gå foran.

Får ikke konsekvenser

Hun mener regjeringen har gjort for lite for å stille arbeidsgivere som bryter likestillingsloven, til ansvar. I dag får det stort sett ingen konsekvenser. Arbeidsgiver kan velge å se bort fra vedtaket fra LDO.

- Hvis du diskrimineres og skal ha noen form for oppreisning, må du ta saken til domstolen. Det er så tid- og ressurskrevende at det blir nærmest umulig å gjøre. Det er de som diskrimineres som bærer hele byrden nå og slik kan vi ikke ha det. Det må svi mer å diskriminere.

Ombudet har foreslått at Likestillingsnemda bør kunne idømme den diskriminerte oppreisning, men forslaget ble stemt ned i Stortinget.

- Det er et dårlig signal til dem som opplever diskriminering. I dag bærer den diskriminerte hele byrden alene, mens arbeidsgiver går fri.

Vil bøtelegge arbeidsgiver

Hedda Colleen Østvang sier til Aftenposten at hun aldri igjen kommer til å nevne i en jobbsøknad at hun har barn. Ørstavik forstår avgjørelsen, men mener det ikke burde være nødvendig.

- Hva bør gjøres?

- Jeg velger å tenke at det er mangel på kunnskap og informasjon som gjør at mange arbeidsgivere ikke følger likestillingsloven, så der har vi en jobb å gjøre. Samtidig må det få større konsekvenser for den som diskriminerer. Det er også viktig at unge, gravide kvinner kjenner sine rettigheter i arbeidslivet.

Hun oppfordrer alle som opplever diskriminering om å ta kontakt med LDO.