I skogen myldrer det for tiden av sopp i alle farger, former og varianter.
- Det er veldig mye spennende, men husk at svært få av dem er matsopp, advarer Marthe Gjestland.
SE VIDEOEN OVER
- Gal i hodet
Vi fant både kantareller, trompetsopp og matrisker. Alle gode matsopper. Men innimellom godbitene dukket det også opp langt skumlere varianter.
- Dette er en fluesopp. Om du spiser den får du høy puls, hjertbank og du kan bli litt gal i hodet, dette er ikke noe å spise, absolutt ikke, forklarer Gjestland.
Les også: Soppsankere leker med livet
Soppkontroller
Marthe Gjestland (70) har vært interessert i sopp siden hun var barn. Nå er hun utdannet sopp-inspektør og tilknyttet Trondheim sopp- og nyttevekstforening.
- Vi har soppkontroller hver søndag gjennom hele høsten. Er folk usikre bør de få soppen kontrollert før de spiser den. Det er fort gjort å ta feil, sier Gjestland.
Soppens dag
Foreningen arrangerer også soppturer i Trondheimsområdet hver onsdag for alle interesserte. Se oversikt over turene her.
Søndag 1. september markeres soppens dag i Norge, Sverige og Danmark. Lær mer om sopp på hjemmesidene til Norges sopp og nyttevekstforbund.