I skogen myldrer det for tiden av sopp i alle farger, former og varianter.

- Det er veldig mye spennende, men husk at svært få av dem er matsopp, advarer Marthe Gjestland.

SE VIDEOEN OVER

- Gal i hodet

Vi fant både kantareller, trompetsopp og matrisker. Alle gode matsopper. Men innimellom godbitene dukket det også opp langt skumlere varianter.

- Dette er en fluesopp. Om du spiser den får du høy puls, hjertbank og du kan bli litt gal i hodet, dette er ikke noe å spise, absolutt ikke, forklarer Gjestland.

Les også: Soppsankere leker med livet

Soppkontroller

Marthe Gjestland (70) har vært interessert i sopp siden hun var barn. Nå er hun utdannet sopp-inspektør og tilknyttet Trondheim sopp- og nyttevekstforening.

- Vi har soppkontroller hver søndag gjennom hele høsten. Er folk usikre bør de få soppen kontrollert før de spiser den. Det er fort gjort å ta feil, sier Gjestland.

Soppens dag

Foreningen arrangerer også soppturer i Trondheimsområdet hver onsdag for alle interesserte. Se oversikt over turene her.

Søndag 1. september markeres soppens dag i Norge, Sverige og Danmark. Lær mer om sopp på hjemmesidene til Norges sopp og nyttevekstforbund.

Spiss giftslørsopp er Norges giftigste sopp. Den gir deg dødelig nyresvikt. Soppen kan fort lure seg med i kurven når du plukker matsoppen traktkantarell. Foto: Norges sopp- og nyttevekstforbund
Kantareller er populære fordi de er lette å kjenne igjen, mener eksperten Marthe Gjestland. Foto: Frank Lervik
Sleipsoppen har et utrivelig navn, men den er en undervurdert og god matsopp, i følge Marthe Gjestland. Foto: Frank Lervik
Disse flotte sjampinjongene fant Gjestland på plena til naboen. Foto: Frank Lervik