I fjor fikk 31 000 pasienter i Norge resept på Mogadon og Apodorm, som begge tilhører reseptklasse B. Nå er det tomt for begge legemidlene - i minst tre uker.

Et apotek i Bergen bekrefter overfor bt.no at de ikke får nye leveranser før i uke 40, mens kommunikasjonssjef Vibeke Hoff Norbye i Boots-kjeden sier at legemidlene er avregistrert hos dem.

Leveringsproblemer

Det begynte i januar. Da fikk Apodorm leveringsproblemer, men ikke fordi etterspørselen har økt, ifølge medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Mogadon inneholder det samme stoffet, og da det ikke var mer Apodorm å få, gikk pasientene over til Mogadon. Slik er det ofte med legemidler, sier Madsen til bt.no.

Denne uken forsvant de siste restene fra hyllene.

- Det er en beklagelig situasjon for de som bruker dette, men det er ikke full krise. Det finnes en rekke alternativer, som valium, sier Madsen.

Han sier at også noen pasienter kan få såkalte z-sovemedisiner, en annen type med kortere virketid.

«Må regne at det rabler for mange»

Men en bt.no-leser som har brukt Mogadon og Apodorm i 15 år, sier at han allerede har fått store problemer.

- Du må regne med at det rabler for mange nå. Valium har ikke samme virkestoffene, det er for nerver. Det har aldri skjedd før at de har gått tom før, det er helt sprøtt, sier han.

- Jeg fant en halv tablett i skuffen som jeg har fordelt på tre dager. Jeg rister i sammenføyningene, sier mannen som ønsker å være anonym.

Økende problem

Problemet gjelder hele landet, men får ingen konsekvenser for firmaene som produserer - utover misfornøyde kunder. Legemiddelverket kan ikke gjøre noe annet enn å følge med fra sidelinjen.

- Når en slik situasjon holder på å utvikle seg, har firmaene plikt til å melde seg til oss, slik at vi kan sette inn tiltak. I dette tilfellet har vi sagt at man kan finne andre, godkjente legemidler i Norge, sier Madsen.

Han legger til at legemiddelmangel er et økende problem over hele verden.

- Produksjonen er veldig tilpasset det man forventer å selge, og de har mindre reserver. Hvis det skjer uhell, har de ikke noe å gå på, sier Steinar Madsen.