Moderne tvist

Nye møbler med klare referanser til 50-tallet. Skru tiden tilbake, men med en moderne vri.

Foto: Bitmap AS

Smekre bordbein: Som i finstua til besteforeldrene. Men spisestua er ny og fra Stryn møbelindustri. Bord til 19.269 kr. og stoler til 5628 kr. pr. stk.

Framtiden: Det mener Living om sine møbler med klar inspirasjon til 50-tallet, siden de har kalt dem Future. Treseter til 6995 kr.

Staselig skjenk: Også denne en nyhet fra Stryn møbelindustri. 30.451 kr.

Fortid møter nåtid: Formene er kjente i den nye sofaen Dina fra Stryn møbelindustri, designet av Olav Eldøy. 29.283 kr.

Gammelmodig nytt: Serien Mood fra Bolia kombinerer varmt tre med duse pastellfarger, og stilen er retroinspirert. 11699 kr. for skjenk, 3599 kr. for sofabord.

Fransk variant: Sentous nye kolleksjon har klare referanser til 50-tallet. Sofa 12.365 kr., lenestol 8.063 kr., teakbord 1397 kr. Alt hos www.designdelicatessen.dk.

Stilrene, stramme sofaer, som hentet ut fra besteforeldrehjemmet. Klassiske ørelappstoler. Og loungestilen, med fire behagelige stoler rundt et lite bord.

Jada, vi har sett det en stund. Men nå kommer de for fullt; møblene med former som tydelig er inspirert av 1950-tallet. Og vi har visst enda mer i vente.

Vi søker hjem

De fleste av de store møbelkjedene har skrudd tiden tilbake i år, sjekk blant annet ut Bolias serie Mood og Livings Future. Kjente former, men med nye farger og moderne justeringer som gir det klassiske uttrykket en moderne tvist.

–Sofaen vår Future har på kort tid blitt superpopulær, så det er veldig tydelig at 50-tallsstilen er på full fart inn, sier Stine Johnsen hos Living.

En av grunnene til at vi ser så mye av 50-tallet kan være at verdensøkonomien går dårlig. Når det oppstår pessimisme søker vi tilbake til det trygge og lune, og på 50-tallet var hjemmet en svært viktig arena. Når det er utrygt ute i verden vil vi hjem igjen, tilbake til de nære ting og hjemmets lune rede.

Lounge i hjemmet

Møbelrådet ser også trenden. Og har også tro på at loungestilen, fra samme tidsepoke, kommer i enda sterkere grad. Et typisk loungeoppsett er fire gode stoler rundt et lite bord. Det er det en stund siden vi har sett i norske hjem, men dette er fremtiden, i følge Møbelrådet. Lenestolene blir dermed viktigere, og vil kunne erstatte sofaen for mange.

Det morsomme med at 50-tallet er tilbake er at det ikke bare er relansering av gamle møbler. Det skapes nyheter, inspirert av gamle dager. Som Stryns møbelindustri sin serie Dina, designet av Olav Eldøy. Det er klare assosiasjoner til 50-tallet, samtidig som du ser at dette er nytt og moderne.

Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?