Boligen var langt på vei ferdig bygget da Annette Elvhaug og samboeren Kristian Rasmussen overtok skjøtet. Den opprinnelige kjøperen trakk seg fra prosjektet.

- Han hadde signert kontrakt, standardløsninger var på vei, forteller Elvhaug.

Kjøkkenet var planlagt med benkplass i en såkalt u-løsning, med komfyren inn mot veggen.

- Det blir veldig husmor å skulle lage mat med ryggen til. Vi ville ha en sosial oase der vi kunne snakke med gjester samtidig, sier hun.

De oppsøkte flere kjøkkenleverandører før de kom frem til løsningen som passet for dem: En spesialdesignet øy midt i rommet, som peker inn i stuen, med en egen sitteplass for å lese aviser.

De fikk flyttet standardkjøkkenet ned i utleieenheten i huset og valgte et oppgradert helhvitt, minimalistisk kjøkken, og betongfliser med metallisk overflate på veggen. Her har de hvit, smal benkeplate i slitesterk Corian og eksklusiv vask i tilpasset stil.

De fikk også økt bredden på den ene kjøkkenveggen, slik at kjøkkeninnredningen ble helt integrert. Det fikk de også gjort på bokhyllen, som skiller trappen fra en tilpasset sitteplass mellom spisestue og kjøkken. Elvhaug tegnet både bokhylle og benkeløsning selv. Kroken er blitt et sosialt og populært oppholdssted i boligen på Bekkelaget i Oslo.

- Når du kjøper nybygg, er det ofte noen rare løsninger, små rom du ikke aner hva du skal gjøre med, sier hun.

Gulv i siste liten

Alle parkettgulvene fikk de lov til å bytte ut med et italiensk eikegulv – mot at de garanterte utbyggerne at leveransen skulle være klar i tide for håndverkerne.

- Akkurat da var det snøstorm i Europa, og gulvet sto fast med lastebil et sted på kontinentet. Vi fikk beskjed om at hvis det ikke kom i løpet av uken, ble det trestavs parkett, forteller Elvhaug.

Gulvet rakk frem med et nødskrik.

- Det har veldig mye å si for helhetsinntrykket, mener hun.

En annen ting de stusset over, var de elektriske kontaktpunktene i taket.

- Alle kontaktpunktene i taket var plassert midt i rommet, som her, hvor det blir helt feil, sier hun og peker i taket på kjøkkenet.

I stedet for å fjerne hele himlingen, fikk de boret hull og dratt ledninger til et elektrisk uttak som allerede var installert, for å få plass til takpendler der de ville ha dem, over spisebordet.

I andre etasje fikk Elvhaug samboerens tillatelse til å finne frem rosapenselen på én av alle de hvite veggene. En brukt sofa fikk lilla trekk og svart bengalakk, og kroken ser ikke lenger ut som noe i nærheten av en standardløsning.

Personlig preg har de også satt på barnerommet, der de fikk designeren Fam Irvoll til å male rett på veggen. En sol og ugler, i turkis, gult og fersken, omgir barnesengen tre måneder gamle Kasper skal sove i.

Snaue 200 000 kroner brukte samboerparet på endringene de gjorde på nybygget.

Vær tidlig ute

Daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen, har ett hovedråd til alle som vil gjøre endringer eller tilvalg på nybygg:

- Vær så tidlig ute som mulig. Jo senere man bestemmer seg, jo dyrere blir det. Det er lettere å flytte på en strek enn en vegg, sier han.

Han har selv hatt utfordringer med å forklare den økte prislappen for kundene.

- Utbygger kan tilby lave priser fordi de har fått gode tilbud på volum og bestemte valg. Det medfører så utrolig mye byråkrati og jobb å gjøre endringer i produksjonsløsninger at det nesten ikke er mulig å prise det høyt nok, sier han.

De dyreste tilvalgene innebærer å endre konstruksjonen ved å endre planløsningen, flytte på vegger samt endre sluk- og avløp og elektriske punkter.

Hvis du ikke har råd til alle tilvalgene du ønsker på sikt, råder Andersen deg til å sikre deg opplegg knyttet til elektrisitet, vann og avløp.

- Hvis du for eksempel ønsker et bad til i fremtiden, bør du ha røropplegget på plass når du bygger, sier han.

Kan avtale alt

Standardløsningene som tilbys, skal tilfredsstille byggteknisk forskrift TEK 10. Utover dét er det opp til utbygger og boligkjøper å avtale kvalitet, leveringsomfang og for øvrig hvordan boligen skal bli.

Andersen avviser at dyre tilvalg er en måte for utbygger å tjene ekstra penger på.

- Min erfaring er at utbyggere ønsker å produsere alt uten endringer. Da blir det mest rasjonell produksjon, sier han.

Utbyggeren bak huset i Bekkelaget i Oslo, Beliggenhet Eiendom, stiller seg bak Andersens uttalelser.

- Alle endringer medfører utfordringer relatert til bestilling, logistikk og oppfølging inntil ferdig produsert endring på byggeplass. Økonomisk sett er det bedre for utbygger å heve standardleveransen noe, slik at endringene blir minimale, sier daglig leder Trond Monshaugen.

Annette Elvhaug og samboeren stortrives i huset sitt, til tross for at det var ting de hadde gjort annerledes hvis de hadde skullet bestemme helt selv fra starten.

- Jeg skulle for eksempel gjerne hatt vindu i gangen og på badet. Det er ting som står for tur hvis det blir oppussing, sier Annette Elvhaug.

Tilvalg på nybygg

Hvis du slår til på et byggeprosjekt, får du ofte tilbud om tilvalg, slik at du kan sette ditt eget preg på boligen eller hytta. Noen ønsker også å legge til noe under oppføringen av en ny bolig.

- Du har i utgangspunktet rett til å kreve egne løsninger, og endringer, men det vil vanligvis føre til at arbeidet blir forsinket og entreprenøren vil ha rett til tilleggsfrist for selve ferdigstillelsen. Husk å lage en egen avtale om tilleggsarbeidet og få avklart ekstrakostnadene på forhånd, sier Ingeborg Flønes, direktør i Forbrukerservice, Forbrukerrådets juridiske rådgivningstjeneste.

Det tryggeste er å forholde seg til opprinnelige avtaler, eller utbyggerens standardiserte tilvalg, mener Flønes.

- Det er heller ikke så vanskelig å be om andre individuelle tilvalg så lenge utbygger har kompetansen. I alle tilfeller handler det om å avtale pris på forhånd og få det skriftlig, sier hun.

Følg oss på twitter, @synnehmFølg oss på Instagram, @boligoghjem

Paret ønsket en mer sosial løsning enn kjøkkenet som var tegnet opprinnelig. Løsningen ble en spesialdesignet kjøkkenøy. Vifteuttaket var egentlig et annet sted, men viften i taket kunne kobles på et rør som var bygget inn fra før. Foto: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
Annette Elvhaug trålte møbelbutikker på nett i et halvt år for å finne en hjørnesofa som kunne passe inn foran den eneste veggen der det var mulig å ha en TV, uten at sofaen samtidig skulle sperre for utgangen til terrassen. - Alle hjørnesofaer går visst ut til hit, sier hun, og måler opp foran terrassedøren. Foto: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX