- Samboeren min blir nok litt smågal av å alltid komme hjem til noe nytt, smiler interiørdesigner Henriette Amlie Kalbekken.

Hun liker å ommøblere, og synes tepper er velegnet i så måte.

- Et teppe kan forandre et helt rom. Stemningen, uttrykket... ja, alt egentlig, mener hun.

Under stuebordet i den lyse leiligheten er det et hvitt teppe med svarte border som nå råder grunnen. Men det varer nok ikke lenge. Tepper flyttes, tas frem og stues vekk. Vegger males rett som det er. Forandring skjer fort og ofte hos Kalbekken.

Teppedilla

Tepper er ikke bare lette å bytte ut og lette flytte på. De er også morsomme å kjøpe, synes Kalbekken, som driver bloggen Designlykke.

- Det er ikke slik at jeg planlegger kjøpene lenge. Hvis jeg kommer hjem og finner ut at teppet ikke passer, kan jeg bare male veggen. Man får det til å passe på et vis, sier hun.

Det er ikke mange måneder sidene Henriette, barna hennes og samboeren flyttet inn i ny leilighet i Oslo. Da er det bare naturlig at det er blitt noen ekstra teppekjøp. Flere nye er kommet i hus, forteller bloggeren, som gjerne innrømmer at hun har litt teppedilla. Kalbekken har vært interessert i interiør så lenge hun kan huske.

- Men nå er jeg blitt flinkere til å selge teppene etter hvert. Før var jeg litt dårlig til å kvitte meg med dem, og det ble tepper overalt, forteller hun.

Du får tepper i alle prisklasser, farger og fasonger. Du finner dem i spesialforretninger, møbel- og interiørbutikker og på diverse nettbutikker. For den teppeinteresserte er det nok av fristelser.

- Akkurat nå er jeg veldig glad i tynne tøytepper. De kan brettes sammen nesten som sengetøy og får plass i skapet hvis du vil legge dem vekk, sier Kalbekken.

Lunt hjem

Et rom blir mykere og lunere av et teppe. At tepper demper støy og ekko er også noe mange setter pris på.

- Det er en viktig funksjon i alle hus, og ikke minst hvis man dropper å ha gardiner. Tepper demper romklangen og skaper en hyggeligere atmosfære, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no.

Man kan også bruke tepper for å skape soner i et rom. Dette er spesielt nyttig hvis man har åpne løsninger.

- For å unngå at hjemmet blir som en stor hall med møbler, kan du markere soner, slik som spisestue, salong eller lekekrok, med tepper og belysning, sier Owren.

Teppe eller ei?

- Det er mange flotte gulv nå, så mange velger å droppe tepper. I hvert fall i begynnelsen. Men etter hvert melder lysten seg til å få inn noe mykere, sier trendrådgiver og skribent Helle Tjaberg.

Hun har merket seg at mange velger ganske nøytrale tepper i naturlige materialer.

- Det er lekkert og litt diskret, men tilfører samtidig noe rustikt og organisk til et rom. Dessuten passer det til alt, fortsetter Tjaberg, som skriver bloggen Eget Rom.

Men det er ikke bare nøytrale tepper på norske gulv. De siste åren har flere fått øynene opp for kelimteppene – om enn litt dusere varianter enn dem som var så populære på 1990-tallet.

Det finnes også en del tepper som er laget av resirkulerte materialer. Filleryer og såkalte patchwork-tepper – eller lappetepper – finner du i flere teppekolleksjoner, forteller Bjørg Owren. Noen av teppene er laget av gamle tepper eller andre tekstiler, andre bare ser slik ut.

- En annen trend er geometriske mønstre. Bunnen har ofte nøytral farge, mens mønsteret kanskje er i blått, grått eller en sterkere farge, sier Tjaberg.

Skaper kontraster

Helle Tjaberg liker godt kontraster i interiøret. Har du en gammel spisestue, kan du for eksempel prøve deg med et mer moderne, grafisk teppe. Det vil få frem møblementet på en annen måte.

- Kontraster er med på å skape personlighet og et interessant uttrykk. Mange har arvet persiske tepper, og er kanskje litt lei av dem. Men hvis du plasserer dem litt uventede steder, kan de absolutt våkne til liv igjen, sier hun.

Glatt trapp?

Glatte trapper er skumle for både store og små. Et fastmontert teppe kan forhindre uheldige fall. Teppet skaper friksjon og forhindrer at man sklir. Skulle uhellet likevel være ute, kan teppet også dempe fallet.

Det er tre hovedmåter å legge trappetepper på: med halvmånetrinn (løse deler i halvmånefasong, som klistres direkte på trinnet), med løper og med heldekkende teppe.

Trapper er bruksmøbler, og trappetepper bør derfor være av god kvalitet.

(Kilde: Ifi.no)

Ta vare på teppene dine

Fjerning av flekker: For å fjerne flekker på syntetiske tepper kan du bruke flekkfjerner, som du blant annet får i dagligvarebutikker. Ulltepper bør du derimot levere inn til renseri. Er du forsiktig, kan du likevel prøve deg frem med en spesialflekkfjerner for ull. Men ikke gni på flekken. Andre naturfibertepper må leveres inn til spesialist, fordi fibrene trekker fuktighet kraftig til seg og utvider seg.

Helrens av tepper: Til både ulltepper, andre naturfibertepper og syntetiske tepper kan du bruke tørrensepulver fra butikken. Strø på pulveret, børste det inn i teppet, vent én time, støvsug. Syntetiske tepper tåler for øvrig både vann og tøff rens. Det eneste man på passe på er baksider av jute, den tåler ikke vann. Ulltepper og andre naturfibertepper kan også leveres inn til renseri, men da må man påpeke at det skal brukes tørrensepulver og ikke tørrens.

(Kilde: Skeidar)

Les også:

Overlege skeptisk til tepper

Fant levende larver i Ikea-teppe

Dette var obligatorisk tilbehør i alle hjem

Et teppe kan i seg selv forandre uttrykket i et rom, mener Henriette Amlie Kalbekken. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX