Totalt 100.000 husstander kunne tenke seg å kjøpe hytte, og interessen for hytte er stor, ifølge Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Av de 100.000 er det drøyt 28.000 som har konkrete planer om å kjøpe fjellhytte i løpet av de neste 12 månedene. Likevel er det få kjappe budrunder og det hører med til sjeldenhetene at prisen stiger i taket.

- Ingen hytter er lettsolgte. Det tar lang tid, og utbudet på hytter er stort. Det er sjelden man ser budrunder, folk tenker på en annen måte, «det haster ikke», sier Øye.

Dermed er det lettere å gjøre et kupp på hyttemarkedet, enn på boligmarkedet. Men husk at en hytte er dyr i drift, og at prisene stiger saktere enn på boligmarkedet.

Kjøpe hytte?

Planlegger du å kjøpe hytte på fjellet bør du orientere deg godt i markedet i området du ønsker å kjøpe, anbefaler Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom. Du bør sjekke hvilke hytter som er til salgs, bruke tid på visning, og se på ulike hytter før du bestemmer deg for hvilken som passer best til ditt behov.

Det er gjerne flere interessenter pr. hytte hvis du kjøper i familiesegmentet, altså i prisklassen opp til 3,5 millioner kroner, ifølge Halvorsen. Og aller mest attraktive er hytter med aktiviteter i nærheten, gjerne en kombinasjon av langrenn og alpint. Her er konkurransen størst.

Ikke kjøp hytte hvis motivasjonen din er å tjene penger, mener ekspertene. Men har hytta fasiliter og beliggenhet ved aktiviteter, vil den være attraktiv også i fremtiden, ifølge Halvorsen.

Slik gjør du en god handel

Selv om markedet nå går bedre enn det har gjort på en stund, så er folk vant til å hyttene ikke selges raskt, mener Are Berg, daglig leder og eiendomsmegler i Aktiv Valdres.

- Reis til eiendommen du liker, sett deg godt inn i eiendommen, bestem deg for hva du er villig til å gi, og by med en gang. Da slipper du å vente på at alle er klare til å by, og du kan gjøre en god handel, sier Berg.

Hytta blir billigere for deg hvis du dropper fasilitetene, mener Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Ofrer du langrennsløyper og slalåmbakker blir hytta mye billigere, mener Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

- Velger du en hytte uten fasiliteter som bilvei, toalett og innlagt vann så snakker vi veldig gunstige priser, sier Halvorsen.

Nordmenn har en aversjon mot å gå i forhandlinger, men det må man ofte gjøre når man skal kjøpe hytte, ifølge Øye i Prognosesenteret. Mange av dem som selger hytte må ikke selge, og det er rom for diskusjon. Diskuter andre ting enn pris også, for eksempel tidspunkt for overtagelse eller ønsker om inventar.

Vil overta til vinterferien eller påskeferien

Are Berg i Aktiv Valdres, merker en oppgang i hyttemarkedet, spesielt for selgerne. Han tror det er fordi renten er gått ned. Berg opplever at flere hytter har gått over takst de siste månedene, det er høyere interesse for hyttene og flere kommer på visning. For ett år siden var det nesten ikke budrunder, forteller han.

Uansett er det fra nyttår til påske Berg merker størst pågang, og det er fordi kjøperne gjerne vil overta hytta til vinterferien eller påskeferien.

- Vintervei blir bare viktigere og viktigere. Områdene som har bra skiløypenett er populære. Folk er mye mer interessert i langrenn. Det er ikke helt sånn lenger at det gjeveste er å være midt i skibakken, sier Berg.

Han forteller at utbyggerne selger flere fysisk mindre hytter med mer effektive planløsninger enn tidligere. Hytter med høy standard for 2,5 til 3 millioner kroner er populære.

- En veldig stor gruppe har hyttebudsjett på 1,5 til 2,5 millioner kroner. Hytter i den prisklassen med full eller tilnærmet full standard er attraktive, sier Berg.

Hvordan går det med hyttemarkedet?

Hyttemarkedet er preget av stabilitet, mener Øye. Det har vært lite forandring de siste årene, men interessen for kjøp er stabil, omsetningen er stabil, antall solgte objekter er stabilt og prisene er stabile. Nyhyttemarkedet er like stabilt, det er lav rente, og konkurranse mellom bankene.

Det tar lengre tid å selge hytte enn bolig. Å selge bolig tok gjennomsnittlig 35–40 dager i 2014, med store forskjeller mellom byene. Det tok kortest tid å selge hytte i Kvam, 50 dager, Ringsaker, 76 dager, Voss, 82 dager og Sirdal, 89 dager. I motsatt ende tok det 332 dager å selge hytte i Hemsedal, 198 dager i Oppdal, 184 dager i Åseral og 172 dager i Nore og Ulvdal.

Mens Øye mener hyttemarkedet er stabilt, får Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, tilbakemelding fra hyttemeglerne om at mange er på hyttejakt og at det oftere er budrunder.

Dreyer sier han er spent på hvordan det går med salget i Sirdal fremover, med tanke på at oljeprisene er gått ned og kan påvirke arbeids- og boligmarkedet i Stavanger.

Populære hytteområder

Hyttedrømmen, enten den er lokalisert i Trysil, Hafjell, Hemsedal, Valdres eller Geilo, dreier seg om natur og reisevei. De fleste har en magisk grense på tre timer når det gjelder sistnevnte.

- For trønderne er Røros populært, for Stavanger er det Sirdal, sørlandskysten trekker opp mot Telemark, bergenserne har både Voss, Byrkjedalen og Geilo, sier Øye.

Geilo har beholdt statusen sin fordi både vest- og østlendinger trekker dit. Men konkurransen mellom destinasjonene er stor, og blir ikke mindre, påpeker Øye.

Høyt utdannede til fjellet

Ifølge DNB Eiendomspuls er fjellet mest populært blant folk med høy utdannelse og blant yngre mennesker, fra 25–34 år. Flest menn foretrekker fjellet, mens flest kvinner vil ha hytte ved sjøen.

Det bekrefter Bjørn Erik Øye.

- Men man trekker virkeligheten litt langt. Skal du spissformulere det peker høy utdannelse, høy inntekt og mann mot fjellet. Menn som drar til Syden har høy inntekt og lavere utdannelse, sier Øye.

Kvinner foretrekker i stor grad hytte ved sjøen og i Syden, uavhengig av inntektsnivå og utdannelsesnivå.