Paret setter også av tid til yoga. Foto: PRIVAT

I dette huset flytter de inn i løpet av høsten eller senest til jul, Ingrid Marie Hjertefølger (31), Benjamin Hjertefølger (28) og de tre barna mellom tre og ni år- og to hester.

Familien er nettopp det etternavnet sier – en familie som vil følge hjertet sitt, skape idyllen og leve det gode liv.

- Vi har alltid vært opptatt av det alternative. Min mor drev naturterapiskole, så selv har jeg fått det inn med morsmelka, sier Benjamin Hjertefølger.

Familien er sjelden alene rundt matbordet. Frivillige fra inn- og utland kommer for å hjelpe til i dugnadsarbeidet, og for å få inspirasjon.

Idyllisk

Det spesielle kuppelhuset ligger i idylliske omgivelser på Sandhornøya i Gildeskål kommune i Nordland. Den gigantiske glasskuppelen er på 15 meter i diameter og ruver i landskapet.

Forenklet sagt et det et hus inni et drivhus. Ideen til å bygge et hus utelukkende basert på miljøvennlige materialer, et hus som har sitt eget kretsløp og der vann fra dusjing gjenbrukes i drivhuset, kom for litt over tre år siden. Veggene er av sand, leire og halm.

- Vi leste om en mann i Sverige som hadde bygget noe lignende. Da fikk vi ideen. Siden har jeg vært på en workshop i Danmark og lært meg byggeteknikkene. Prosessen videre ble tegninger, møter med banken og kommunen om lån og tillatelser. I mai i fjor begynte vi på grunnmuren, forteller han.

Dugnad og fellesskap

Status i sommer er at første etasje er ferdig, andre etasje gjenstår. Innerveggene skal pusses, til slutt skal de dekoreres med kalkmaling. Prosjektet har et budsjett på tre millioner, det overholdes mye takket være en mengde iherdige frivillige som har lagt ned utallige dugnadstimer.

Huset har et boareal på 220 kvadratmeter.

- Folk fra både inn- og utland leser om oss, tar kontakt og kommer for en periode og hjelper til med byggingen. Det er positivt for både dem og oss. Vi får hjelp og treffer hyggelige folk, de får lære teknikkene og får inspirasjon og mot til å følge sine egne drømmer, sier Hjertefølger.

- Her er komfort

Og miljøvennlig er ikke ensbetydende med ukomfortable leveforhold, skal vi tro paret.

- Vi har gode isolerte vegger, vannbåren varme og alle tenkelige bekvemmeligheter. Her er det bra å bo hele året. Huset er dimensjonert for å tåle vinter og vind og mer til. Om sommeren, selv i temperaturer opp mot 30 grader, er det svalt og fin temperatur inne. Det er fordi veggene har mye termisk masse. Det gjør temperaturen mer stabil. Hus i England for 500 år siden ble bygget så denne måten, forteller Hjertefølger.

Dette er et naturhus

* Naturhuset er et konsept etter arkitekt Bengt Warne som bygde det første på 70tallet. Det er et hus i drivhus, med biologisk kretsløp.

* Fordelene er mindre behov for oppvarming, lavere strømutgifter, mindre vedlikehold, sunt inneklima, gratis økologisk mat som dyrker seg selv i drivhuset da kretsløpet står for automatisk vanning og gjødsling.

* Beboernes egne avfallsprodukter gir næring til maten.

Du kan følge familien Hjertefølger pånaturhuset.blogg.no

Huset varmes opp av solen, og av vedfyrt, vannbåren varme. Foto: PRIVAT
Huset er utelukkende basert på miljøvennlige materialer. Foto: PRIVAT
Huset, som blir kalt «Domen» får stadig besøk. Foto: PRIVAT