Etter overtagelse for over tre år siden oppdaget Malin Theres og Lars Oia Andersson at det var rotter i veggene i leiligheten på Frogner i Oslo.

Nå får de erstatning og prisavslag for flere feil og mangler, men ikke for rotteangrepet.

Årsaken er at selger gjorde kjøper oppmerksom på at det hadde vært rotteproblemer i gården tidligere.

- Rotteproblematikken gjorde at man oppdaget flere feil, blant annet fukt på grunn av manglende drenering. Rottene ble oppdaget av at overnattingsgjester hørte lyder i veggen da de var på besøk, sier Anderssons advokat, Glenn Ulrik Halvorsen i Oslo Advokatkontor.

Bygningsmessige svakheter er sannsynligvis en viktig årsak til rotteangrepet, mener retten.

«Til sammen fire vegger er blitt åpnet og hva som er blitt avdekket under inspeksjonene, er manglende fokus på tetting og sikringsarbeid under grunnarbeidet. Resultatet av dette manglende tettingsarbeidet er; inntrekk av gnagere, ødelagte fuktsperrer, ødelagt og oppgnaget isolasjon. Flere av spikerslagene og bunnsvillene er også pågnaget.», står det i en rapport fra Rentokil Skadedyrkontroll.

Økt med 210 000 kr

I slutten av september falt dommen i Borgarting lagmannsrett, selger må betale kjøperne 595.875 kroner i prisavslag og 55.000 kroner i erstatning, til sammen 650.874 kroner, pluss forsinkelsesrenter fra februar 2011, om lag 150.000 kroner.

De største prisavslagene er knyttet til utbedringer av fuktskader på grunn av diffusjonssperren i veggen, og forskriftsmangler ved soverom og kjellerstue i underetasjen.

Retten vurderte leiligheten til å være i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med.

Selger er Christor AS, Christian Storm, eierskifteforsikringsselskapet Protector var ankemotpart i retten. Det er altså Protector som må punge ut.

Summen har økt siden saken var i tingretten, da ble selgerne dømt til å betale kjøperne 440 000 kroner.

- Vi er fornøyde med dommen, vi fikk medhold på de største punktene. Men det er et par ting vi ikke liker, blant annet delte saksomkostninger, sier advokat Halvorsen.

- Satt og gråt sammen

Kjøper Lars Ola Andersson sier at han og kona syntes det var forferdelig å oppdage at de hadde rotter i veggene.

- Det var både ekkelt, og noe du ikke forventer deg når du kjøper en nyoppusset leilighet. Midt i alt dette fikk vi vårt første barn, som ble født september 2010, sier Andersson.

- Da saneringen var ferdig, satt vi i underetasjen i stuen. Da hørte vi nye lyder fra veggen i kjelleren, som vi ikke hadde hørt tidligere. Vi bare satt og gråt sammen, skulle det aldri ta slutt?, sier Andersson.

Han anslår at de allerede har brukt over én million kroner på utbedring, men at de ikke er ferdige ennå.

Andersson vil legge til at han ikke synes noe om Protectors behandling av dem i hverken tingretten eller lagmannsretten. Han synes Protector har forsøkt å få dem til å fremstå som «bad guys».

- Når det gjelder Protector er de kun et profittgivende forsikringsselskap som alltid prøver å minimere sine utlegg, og har ikke noen sympati for den som trenger hjelp, sier Andersson.

Kjenner seg ikke igjen i påstandene

Merete Christensen Bernau, direktør i Eierskifte i Protector sier de har klare retningslinjer og verdier som skal sørge for hurtig og korrekt behandling av saker.

- Vi kjenner oss ikke igjen i de påstander som fremsettes. Det er kjøpersiden som har anlagt et uberettiget høyt krav, på cirka 1,5 millioner kroner, noe domsresultatet også underbygger. Vi vinner frem på de fleste forhold, og for et par forhold ønsket vi selv å utbedre, sier Bernau.

Om selgerne burde få rette opp feil, eller om Protector har tapt adgangen til å rette fordi det har gått for lang tid, har vært et av de viktigste spørsmålene i ankesaken. Etter lagmannsrettens syn ga ikke Protector tilbud om retting innen rimelig tid.

Det andre spørsmålet gikk på krav fra Andersson på grunn av forskriftsmangler ved vinduene i soverommet og i kjellerstuen.

- Den gjenværende uenighet dreier seg i hovedsak om lysforholdene i kjelleren, sier Bernau.

Nærbilde av rottereir. Foto: Lars Ola Andersson
Vanninnsigelse som følge av manglende drenering, eller på grunn av feilkonstruert fuktsperre. Foto: Lars Ola Andersson
Skadedyr har spist fuktsperre. Foto: Lars Ola Andersson