Merete Frøysaa kjøpte 1-roms i samme borettslag i 2006. Da hun ville ha mer plass la hun inn den samme adressen som autosøk på Finn. FOTO: Synne Hellum Marschhäuser

«Nordmenn er ekstremt kortreiste», ifølge Prognosesenteret.

Aller helst flytter vi innen samme kommune, folk vil fortsette å bo i området de kommer fra.

- I for eksempel USA er folk mye mer villige til å flytte for å få jobb. Der forlater folk staten for arbeid, mens vi har råd tll å vente lenger i Norge, sier Bjørn Helge Nygaard, nordisk leder for geo-/demografisk analyse i Prognosesenteret.

Gjennomsnittlig flytter nordmenn 35 kilometer når de flytter. I de tettest bebodde områdene blir flytteavstandene enda kortere. Folk som flyttet til Tjuvholmen i Oslo flyttet for eksempel kun 26 kilometer.

I en ny, stor kartlegging har Prognosesenteret undersøkt nordmenns flyttemønstre med et analyseverktøy de har utviklet i samarbeid med Geodata.

- Man slår rot. Det dreier seg om sosial tilhørighet, venner og stabil jobbsituasjon. Mange har samme miljø hele livet, sier Nygaard.

I 2012 flyttet hele 668.101 mennesker innenlands i Norge. Av disse flyttet 65 prosent fra en adresse til en annen adresse i samme kommune. Hver syvende innbygger flyttet i 2012, ifølge SSB. Disse tallene er de ferskeste som finnes på området.

Flytteaktiviteten mellom kommuner har ikke vært høyere siden 1975, folketallet sett i forhold.

Antall som flyttet økte med 12.300 fra 2011 til 2012. Antall som flyttet økte med 12.300 fra 2011 til 2012. Tabellen over viser at folk flytter mer, rundt 600.000 flytter innenlands hvert år.

Se hva de fant i den «strøkne» leiligheten til over 8 millioner Har du en god flyttehistorie? Send oss en mail!

Flyttet en etasje opp

«Det hadde vært så greit å flytte oppover i samme blokk», tenkte Merete Frøysaa tilbake i 2009 der hun satt i første etasje i 1-roms leiligheten på Kalbakken i Oslo.

Siden 2004 hadde Frøysaa flyttet seks ganger i Oslo. Opprinnelig er hun fra Moelv i Hedmark.

- Jeg var så lei av flytting, bæring, lemping og flyttekasser at min nye bolig måtte være i nærheten, sier Frøysaa.

For ett år siden gikk ønsket i oppfyllelse, hun fikk tilslaget på en 3-roms i samme blokk med forkjøpsrett innen borettslaget. En etasje opp og en dør bort.

Les også: Eldre homofile står på venteliste for å flytte inn

Disse flytter kortest

Unge som får familie flytter gjerne litt lenger, og er mer villige til å pendle for å få råd til større bolig og uteareale.

Og flytter de «hjem», flytter de som oftest til stedet mannen vokste opp, ifølge Prognosesenteret.

Eldre vil bo mer sentralt, men vil samtidig beholde nærmiljøet.

- Spør man eldre hvor vil de ha leilighet, svarer de at de gjerne vil ha den på tomten der de eide enebolig, sier Nygaard.

- Å forbli i samme nærområde, men med tilgang til offentlig kommunikasjon, handel og tjenester er boligdrømmen for de godt voksne, legger han til.

Området Stavanger/Sandnes skiller seg ut i både norsk og europeisk sammenheng, området er i vekst på grunn av attraktive arbeidsplasser.

Les også: Marthe flyttet kjøkkenet – tjener 200.000 kroner

Bar alt opp en etasje

- Jeg trives godt. Området er rolig, her bor stort sett eldre og småbarnsfamilier. Og jobben min er ikke langt unna, forklarer Merete Frøysaa om leilighetskjøpet en etasje opp.

1-romsen kjøpte hun i 2006 for 1.260.000 kroner, 290.000 kroner over takst. 3-romsen kjøpte hun for 2.065.000 kroner.

Da Frøysaas eiendeler skulle flyttes opp en etasje var en del av tingene hennes allerede pakket ned etter visning. Kjøkkenutstyret bar hun opp i plastbakker, de var ikke pakket inn i avispapir og papp.

Klærne bar hun etter kleshengerne direkte inn i skapet en etasje opp. Frøysaas kompiser bar de tunge tingene.

- Det var praktisk. Og jeg fikk nesten dobbelt så stor leilighet. Jeg hadde ikke flyttet opp til en tilsvarende leilighet, sier Frøysaa.

I løpet av en helg juni i fjor, med hjelp fra foreldre og venner, var hun installert i den nye leiligheten. Nå kan hun se ned på den gamle fra balkongen.

Les også: Prøv å flytte til Kina hvis du synes det er dyrt å kjøpe bolig i Oslo!

1/6 flyttet maks 50 meter

I 2012 flyttet 14.339 av Obos’ medlemmer innen Oslo. En sjettedel av dem flyttet maks 50 meter, noe som kan bety at de kjøpte leilighet i samme borettslag. Halvparten flyttet 1,8 kilometer.

I Oslo er det på Nordstrand flest Obos-medlemmer flytter innen samme bydel, 64 prosent. Alna og Vestre Aker følger rett etter.

- Det er som regel fordi de er godt etablert og trives der de bor. Man er etablert i skole, barnehage og idrettslag. Når de har behov for større bolig flytter de ikke så langt, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Obos.

Man ønsker å endre på minst mulig når man flytter, tror Pettersen. Folk starter gjerne «boligkarrieren» i en liten blokkleilighet for så å ønske seg bolig med tilhørende plen.

De aller færreste medlemmene flytter imidlertid til Ullern til Groruddalen, kun 19 stykker i 2012. Det samme gjelder andre veien, særlig i retning Groruddalen, og spesielt Stovner.