Selv om flere eksperter er kritiske til den økende bruken, ser det ikke ut som forbrukeren er enig i det. Eksperter hevder at risikoen er relativt stor for at kosttilskudd kjøpt via internett inneholder ulovlige stoffer, og da spesielt dopingpreparater. Slike påstander ser derimot ikke til å være datert nyere tid, og det er derfor ikke overraskende å se at salget vokser kontinuerlig.

Man kan likevel spørre seg – er kosttilskudd nødvendig for å optimalisere treningsresultatet?

I første omgang tillater jeg meg til å svare et betinget nei. Det er ikke noe magisk i kosttilskudd som du ikke kan få i deg gjennom et balansert og næringsrikt kosthold, men med tanke på økonomi og funksjonalitet (kosttilskudd er praktisk), så er det forståelig at mange velger å blande seg en proteinshake med noen nøtter og frukt ved siden av, enn å bruke 30 minutter på kjøkkenet.

Det er uansett på sin plass å ta utgangspunkt i enkeltpersonen, når man skal svare på om kosttilskudd er nødvendig. Hvem er du? Hva vil du oppnå? Er du mosjonist og ønsker å stramme opp litt så er det selvsagt ikke nødvendig å fylle kjøkkenskapet med 10-12 ulike kosttilskudd.

Trener man derimot styrke, har relativt dårlig økonomi og tid, så vil et moderat inntak av proteintilskudd hjelpe på i hverdagen.

Spørsmålene nevnt i forrige avsnitt, gjelder også på spørsmål om hvilke kosttilskudd man eventuelt skulle kjøpe inn. Spiser man fet fisk to til tre ganger i uken, så skal det i utgangspunktet dekke behovet for omega-3. Spiser man derimot aldri fisk, så kan man med fordel gå til innkjøp av et tilskudd av for eksempel selolje.

Finn inspirasjonen! Øvelsene ser du på Fitnessbloggen

Personlig trener Robert Eilertsen blogger på adressa.no. Foto: PRIVAT
Kosttilskuddstilbudet forbrukerne stilles ovenfor er enormt. Foto: SCANPIX