Én kilo av «helsekostsukkeret» Sukrin koster over åtte ganger mer enn en kilo vanlig sukker.

Én kilo mandelmel koster hele 25 ganger mer enn vanlig hvetemel dagligvarebutikk.

Likevel er forbrukerne villige til å betale - vi legger igjen stadig mer penger i helsekostbutikker, viser tall adressa.no har fått fra Bransjeforeningen for naturmidler.

Adressa.no har sjekket prisen på et utvalg varer i dagligvaren, og varene de ofte blir erstattet med i helsekosten. Selv om man ikke nødvendigvis bruker samme mengde av produktene, viser listen at varene fra helsekost ofte er langt dyrere enn de man kjøper i vanlig butikk.

Se listen i bunnen av artikkelen.

Bytter ut sukkeret

Helsekostkjeder Adressa.no har vært i kontakt opplyser at særlig sukkererstatninger har blitt svært populære de siste årene.

- Det har vært en eksplosjon de siste tre-fire årene, sier daglig leder Elin Anita Aasland i Helios.

Klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen mener det kan være gunstig å bytte fra vanlig sukker til erstatninger.

- Helseeffekten av å bytte fra sukker til søtningsmidler er at man da inntar mindre energi. Tilsatt sukker bør bidra med mindre enn 10 energiprosent i det totale kostholdet, og erstatninger for sukker er derfor gunstige, sier Christensen.

En annen trend er at mange velger alternative meltyper, og dropper det vanlige hvetemelet. Mandelmel, kokosmel og speltmel er eksempler på meltyper som selger godt.

- Når det kommer til mel er det grad av grovhet som har betydning. Man bør velge sammalt og fullkorn framfor fint mel. Helseeffekter av mandelmel kjenner jeg ikke til, sier Christensen.

Villige til å betale mer

Forsker Gun Roos ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) tror økt salg av helsekost har sammenheng med at folk har god råd, og prioriterer å bruke penger på egen kropp og helse.

- Vi ser at grupper med god økonomi er mer opptatt av helse enn grupper med dårlig råd, sier Roos.

Prissammenligning

Sukrin: 500 gram for 69 kroner.138 kroner per kilo

(Har cirka 75 prosent av søtsmaken til vanlig sukker)

Hvitt sukker, Dansukker: 16 kroner per kilo.

Sukrin Gold: 500 gram 74 kroner. 148 kroner per kilo

Brunt sukker, Dansukker: 500 gram 14,8 kroner. 29,6 kroner per kilo

Mandelmel: 400 gram for 85 kroner. 212,50 kroner per kilo

Fiberfin mel: 400 gram for 135 kroner. 337,5 kroner per kilo

Hvetemel: To kilo for 16,90 kroner. 8,45 kroner per kilo.

Mørk sjokolade uten sukker Cavalier: 85 gram for 44 kroner. 517 kroner per kilo

Sjokolade mørk, Freia Dronning: 200 gram for 29,7 kroner.148,5 kroner per kilo.

Økologisk yaconsirup: 250 gram for 119 kroner. 476 kroner per kilo

Lys sirup: 500 gram for 13,80 kroner. 27,60 per kilo.

Priser hentet fra funksjonellmat.no, H helsekost og Rema 1000.

Mandelmel: Kan erstatte annet mel i matlaging og baking. Brukes blant annet av personer som av ulike grunner ikke vil eller kan spise hvetemel. Foto: Andre Berntsen
Fiberfin: En hvit, glutenfri meltilsetning som inneholder 60 prosent fiber. Gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig hvetemel. Foto: Andre Berntsen
Yaconsirup: Lavglykemisk søtningsmiddel som er presset av roten til Yaconplanten. Gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sirup.
I helsekosten kan du også kjøpe sukkerfri og økologisk sjokolade. Foto: André Berntsen