I vår evige streben etter å leve sunt, har vi en uheldig tendens til å gjøre ting unødvendig komplisert. Vi bruker alt for mye tid og energi på unødvendige detaljer. Det kan være alt fra hvor mange måltid per dag som er det optimale, hvorvidt vi skal spise frokost eller ikke, eller om vi bør kutte ut matvarer som potet, ris og pasta.

Sannheten er at dette stort sett bare er hjelpemidler for å kunne spise den mengden mat vi behøver for å regulere kroppsvekten og tilføre kroppen de næringsstoffene vi trenger for å fungere optimalt. Noen opplever bedre metthetsfølelse ved å spise flere måltider, mens andre opplever det motsatte. Personer med diabetes og insulinsresistens har godt av å redusere mengden karbohydrater i kostholdet, mens de med god insulinfølsomhet (det motsatte) trolig fungerer best på en diett med en høyere prosentandel karbohydrater.

Få mer treningsinspirasjon på Fitnessbloggen.no

Årsaken til at du ikke går ned i vekt, ligger ikke i antallet måltider, eller om du spiser frokost eller ikke. Det handler om hva du spiser, hvor mye du spiser, hva du trener og hvor mye du trener. Det er her forskjellen ligger. Ved å øke bevisstheten rundt helheten og heller sløyfe de perifere detaljene, gjør vi oss selv en stor tjeneste.

Først når vi har på plass rammen rundt den sunne livsstilen, kan vi se nærmere på detaljene. Det er nettopp dette som gjør at vi mennesker har ulike tilnærminger til hva et sunt kosthold innebærer. Det finnes mange som nesten ikke spiser karbohydrater og fungerer utrolig godt på det (kroppsvekt og helse), mens det også finnes mange som spiser langt mer karbohydrater og oppnår de samme gode resultatene.

Dette illustrerer et veldig viktig poeng, som mange ernæringsfysiologer og leger neglisjerer:

Vi er forskjellige.

Dette faktumet betyr ikke at vi ikke kan lage universelle rutiner og retningslinjer. Blant de jeg mener er viktigst, er følgende:

  • Spis hver 3-4 time, eller når du føler deg sulten

  • Sett fra deg tallerkenen når du er mett, ikke når den er tom

  • Dette innebærer ofte mellom 5 og 6 måltider per dag

  • Inkluder alltid en salat- eller grønnsaksblanding til middag

  • Spis fet fisk 2-4 ganger per uke, eller suppler med 1-2 ss tran, sel- eller fiskeolje

Personlig trener Robert Eilertsen blogger på adressa.no. Foto: PRIVAT
Vekttap handler om hva du spiser og hvor mye samt hva du trener og hvor mye. Foto: Alexandre Meneghini