Disse tipsene er hovedsaklig skrevet for de som er nybegynnere eller de som kun har fotografering som hobby.

Vi snakker her om kameraer i «folkesegmentet»; altså kompakte digitalkameraer i prisklassen 2 000 - 5 000 kroner og med en oppløsning på 3 - 5 megapixler.

Våre tips er ingen fasit men kun ment som gode råd på veien mot bedre bilder.

Velg riktig utsnittSynd, men sant. Mange løfter bare kameraet og knipser i vei. Enkelte ganger kan det fungere men det er mye å hente på å bruke noen sekunder på å finne et langt bedre utsnitt. Har du tid kan du bevege deg litt rundt for å se hvor du får det beste bildet.

I tillegg til å bevege deg kan du også forsøke å gå ned på knær eller kanskje til og med legge deg helt ned på bakken.

Plassering av motivSkal du ha med personer i bildet så sørg for at de er så nært deg at de synes godt. Klassikeren er feriebilder hvor vi ser en eller annen flott attraksjon og langt i bakgrunnen skimtes en person som kan være pappa. Eller var det onkel?

Unngå kraftig motlysSiden de fleste velger å ta bilder med kameraets automatiske innstillinger er det lett å få mørke bilder når det f.eks. tas bilder på solfylte dager.

Dersom sola treffer rett i linsa vil automatikken sørge for at alt annet blir tilnærmet svart.

Ta mange bilder av samme motivMed digitale kameraer koster det ingenting å ta flere bilder av samme motiv.

Tar du bilder av mennesker kan du med fordel knipse en serie med bilder og etterpå velge ut det beste.

Da er sjansen for at noen blunker med øynene eller står med munnen åpen langt mindre.

Automatisk eller manuelt?På mange nyere digitalkameraer fungerer de automatiske innstillingene i de fleste tilfeller utmerket. Spesielt i dagslys. Men er du innendørs skal det ikke mye til før automatikken kaller på blitzen. Resultatet blir et bilde hvor motivet er godt opplyst men alt annet blir mørkt. Er det normal innebelysning kan du med fordel forsøke å ta bilder uten blitz og lengre lukkertid. Eller, dersom du har mulighet til det, sende blitzen i taket for å få lyssatt et større område enn bare hovedmotivet.

Lukkertid og blenderåpning gir mange spennende muligheter men krever sitt av brukeren. Sett av god tid de første gangene du vil forsøke å stille inn dette manuelt og ta mange bilder. Når du senere henter frem bildene i et bildebehandlingsprogram eller en organisator kan du se hvilke innstillinger du brukte og selv bedømme hva som fungerte best.Merk at ikke alle kompakte digitalkameraer har muligheten til å stille dette manuelt.

ZoomMange fotograferer har som hovedregel at de ikke skal bruke zoom dersom de selv kan bevege seg nærmere motivet. Årsaken er at bildekvaliteten går ned og det er vanskeligere å få skarpe bilder.

Unngå å bruke digitalzoom da denne funksjonen forringer bildekvaliteten betraktelig.

Husk at dersom du har et kamera med over 5 megapixler har du store muligheter til å beskjære bildet i ettertid slik at du får løftet fem motivet.

Du kan lære mer om beskjæring i ett av våre videokurs .

FokusAutofokus benyttes av de fleste og vanligvis aktiveres denne ved å trykke utløseren halvveis ned. Kameraet kvitterer så med enten lyd eller visuelt på at det har funnet punktet du vil ha fokus på. Dersom autofokusen bommer kan du bare løfte fingeren og trykke halvveis ned en gang til. Gjenta helt til du får satt fokus der du ønsker.

Noen ganger er det umulig å få autofokusen til å velge riktig punkt. Har du manuell fokus så velger du denne og du kan la fremtredende ting i forgrunnen bli uskarpt mens en person eller bygning i bakgrunnen er skarpt.

Husk at zoom og lys har stor innvirkning på fokusfunksjonen. Stor innzoom og lite lys gjør at kameraet får store problemer med å finne et fokuspunkt.

Sjekk kamerainnstillingeneAlle digitalkameraer har som regel muligheten til å stille inn oppløsning og kvalitet på bildene i menyen. Dårligere oppløsning gir flere bilder, men egner seg dårlig dersom du har tenkt å skrive ut bildene på fotopapir.

Vår anbefaling er å alltid benytte beste oppløsning og kvalitet, så får du heller spare noen kroner slik at du får råd til å kjøpe et større minnekort.

Sjekk også at du ikke benytter digitalzoom.

Skru av alle effekter, som f.eks. sephia. Alt av effekter legger du til i et bildebehandlingsprogram i ettertid. Da blir resultatet best og du har langt flere muligheter til å gjøre andre kreative ting med bildet. Tips til hva du kan gjøre finner du i vår videokursseksjon .

Rent og pentBruk en myk og tørr klut og tørk linsen for støv og skitt så ofte som mulig. Pass på å bruke en helt ren klut, selv den minste sten kan ripe glasset og påføre deg store utgifter.

Unngå «støyende elementer»Pass på at du ikke får med flaggstenger, antenner etc. som stikker opp av hodene til folk.

Sørg også for at bakgrunnen er mest mulig ryddig slik at du ikke får med ting som sjenerer bildet.

Se også vår videokursseksjon hvor vi blant annet viser vi deg hvordan du ved hjelp av et bilderedigeringsprogram fjerner elementer du ikke vil ha med i bildet.