- Mange tror at det å skrive en CV bare er å ramse opp alle fakta om seg selv. Det er sant hvis du for eksempel er lege, der alle kjenner igjen utdanningen din og vet hva du kan, men ikke hvis du har en mer blandet bakgrunn, sier jobbekspert for UngInfo og blogger av bloggen «CV-nerden»,  René Brunsvik.

Han har lest gjennom tusenvis av CV-er, og mener CV-skriving er som om å legge en bunke kort i riktig rekkefølge.

- For hver jobb du søker, bør du tenke på at du legger opp en smart hånd med kort. Ta mitt eksempel: Jeg som har jobbet både med undervisning og som tekstforfatter, vil lage én CV hvis jeg søker undervisningsjobber og en annen for tekstjobber, sier Brunsvik.

Dropper søknadsbrevet

Ofte dropper nemlig arbeidsgiver å lese søknadsbrevet.

- Rekrutterere starter med CV-en og skummer gjennom den på ett minutt. Ikke alltid leser de søknadsbrevet, derfor er en bra CV essensielt, sier Aftenpostens jobbekspert og Senior Manager i konsulentselskapet KPMG, Helene Tronstad Moe.

- Mange tenker nok at den som skal ansette deg setter seg ned og koser seg med CV-en din med en kopp kaffe, men sånn er det ikke. Den beste CV-en klarer i løpet av fire sekunder å kommunisere at «nå trenger du ikke å lete lenger», sier Brunsvik.

... og slik gjør du det

Ifølge ekspertene bør du øverst i CV-en oppsummere deg selv gjennom et par setninger helt øverst på CV-en.

- Slik vil den som leser den med en gang får vite hvem du er. Mitt beste tips er å være mest mulig objektiv og konkret. I stedet for at skrive at du er «blid og effektiv», skriv noe konkret - at du har seks års jobberfaring og er utdannet pedagog. Dette skal ikke være en samlig av tilfeldige adjektiver men beskrive hvem du er, sier Brunsvik.

Teksten bør tilpasses jobben du søker på, ikke være mer enn åtte til ti setninger lang og gjerne ha overskriften «nøkkelkompetanse».

- Tenk på at det du har med i denne oppsummeringen skal vise hvorfor du passer til stillingen. Fokuser på jobberfaringene, utdanningen og det i din bakgrunn som er relevant for stillingen, sier Moe.

Det du gjorde før kan være viktigst

- Det du gjorde for tre år siden kan faktisk være viktigere enn den jobben du har nå. Hvis jobben du søker har med sosiale medier å gjøre, blir det viktig å ta frem at du var med på en kampanje på sosiale medier i jobben du hadde for mange år siden. Du bør gå gjennom hele erfaringen din og plukke frem det som er viktigst for jobben du søker på, sier Brunsvik.

- Man skal ikke lyve og si at man er perfekt, men tenke gjennom hva man kan som kan komme til nytte i stillingen. Man bør sette seg inn i hodet til arbeidsgiver og tenke gjennom hvilke arbeidsoppgaver som skal løses. Det glemmer nok mange, sier Moe.

I USA er det blitt vanlig å plukke ut de fire-fem viktigste tingene man har gjort og plassere det øverst på CV-en.

- Hvis man har en lang CV kan man lage et eget punkt å kalle det «relevant erfaring» eller «sammendrag» og trekke frem det som er viktigst for jobben man søker, sier Brunsvik.

Keramikkurset irrelevant?

På mange CV-maler vil du finne punkter som «språk», «kurs», «verv», «fritidsinteresser» og «organisasjonserfaring». Men ikke alle punktene er relevante for alle typer stillinger.

- At du har tatt keramikkurs kan være interessant for en lærerstilling, men neppe hvis du søker jobb som revisor, sier Moe.

- I mange jobber er det nå helt forventet at du kan Word, sjekke e-post og åpne internett. Det at man kan litt hobbyfransk vi heller ikke være like viktig for mange jobber, sier Brunsvik.

Å ta med altfor mye kan få arbeidsgiver til å tro at du mangler god dømmekraft.

- Samtidig kan tillitsverv vise at du står på litt ekstra, og dette kan være bra å ta med under et punkt som heter «annen informasjon». Dersom du har mange tillitsverv og sitter i mange styrer kan det være greit å ha dette som et eget punkt, men det trenger du ikke dersom du er oppmann for fotballaget, sier Moe.