Bare Frankrike opplever mer vold på arbeidsplassen enn Norge, ifølge en rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, som bruker tall fra en stor, europeisk spørreundersøkelse.

3,7 prosent av norske arbeidstagere oppgir at de er blitt utsatt for fysisk vold det siste året. Til sammenligning ligger det europeiske gjennomsnittet på 1,9 prosent, skriver Aftenposten.no.

Også i kategorien trusler og ydmykende oppførsel ligger Norge over gjennomsnittet. 7,8 prosent av de norske arbeidstagerne svarer at de har opplevd dette, noe som er to prosentpoeng over snittet.

A-magasinet skrev fredag om Anni Rachmawati Godager (34) som ble drept på jobben hos Nav Grorud i Oslo.

Rammes hardest

Vold og trusler rammer særlig dem som jobber med helse- og sosialarbeid, ifølge rapporten, som kom i fjor desember.

Rapportforfatter Cecilie Aagestad forteller at Norge ligger høyt blant annet fordi helse- og sosialsektoren her er stor sammenlignet med mange andre land.

Det gjør at mange norske ansatte er utsatt. Rundt 128 000 mennesker er ansatt i de regionale helseforetakene og rundt 19 000 i Nav, ifølge Helsedepartementets og Navs hjemmesider.

- Samtidig er det kanskje mer fokus på problematikken i Norge, noe som skaper større bevissthet, sier Aagestad.

Økning i vold og trusler hos Nav

A-magasinet fortalte fredag om hvordan antall volds- og trusselepisoder i Nav har skutt i været de siste tre årene. Fra 481 i 2010 til 1261 i fjor.

Også i 2013 ser det ut til å øke kraftig. Pr. august ligger etaten 25 prosent over samme periode i 2012.

Volden utgjør en liten del av antallet, men andelen vokser. I 2012 var 3,3 prosent av alle hendelsene vold mot personer eller gjenstander, ifølge Nav. Så langt i 2013 er andelen 4,4 prosent.

Nav oppgir at noe av økningen sannsynligvis skyldes at de er blitt bedre på å rapportere. De forteller likevel at det har skjedd en reell økning og at de regner alle hendelsene som ekte.

Tok ansatt som gissel med revolver

Grete Høylo Larsen, tillitsvalgt hos Nav Gamle Oslo, bekrefter trenden som tallene viser.

- Det føles sånn og ser sånn ut her på huset i hvert fall, sier Høylo Larsen som har mange års erfaring i sosialtjenesten.

Senest i sommer ble en saksbehandler slått ned i resepsjonen. Og i fjor kom en mann inn og skjøt i taket med revolver. Han tok med seg en ansatt som gissel, angivelig i et forsøk på å presse til seg penger.

- Han lurte på om han måtte «ta en Breivik», forteller Larsen, som selv var på jobb den dagen.

Larsen har klart seg fint, men flere av hennes kolleger ble sykmeldt etter episoden.

- Det var veldig skremmende. Mange er blitt redde, sier hun.

- Større avstand og byråkratisering

Årsaken til at det er blitt så mange flere truende episoder kan ha mange grunner, tror Larsen. Hun mener tallene speiler det som skjer i samfunnet generelt.

- Mange som har kontakt med Nav, har psykiske vansker, ofte kombinert med rusbruk. I tillegg har vi mange klienter som har med seg krigstraumer og andre ubearbeidede opplevelser når de kommer til Norge. Flere av disse klientene har ikke kontakt med andre i hjelpeapparatet enn Nav, sier Høylo Larsen.

Hun trekker også frem en annen årsak: Det er blitt større avstand mellom sosialtjenesten og brukerne, og det har skjedd en byråkratisering av tjenestene.

Larsen tror det kan føre til frustrasjon blant de mest belastede mottagerne, som har vanskelig for å følge opp sin egen sak.

- Det stilles krav til tekniske ferdigheter og data, som ikke alle har, sier hun.