Men nå møter planen stor skepsis fra flere hold.

Denne uken har det vært foreldremøter både ved Kolstad og Saupstad skoler, og tilbakemeldingene fra Kolstad er entydig: Dropp planen om en storskole på Saupstad.

– Vi ønsker ikke at Kolstad skole skal legges ned, og slås sammen med Saupstad. Vi har en skole som fungerer godt og som vi er svært fornøyde med, vi har god plass og gode lokaler, sier Kristin Alfer, leder i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Kolstad skole.

I går kveld var nærmere 100 foreldre samlet til møte på Saupstad skole. Der er holdningen litt mer åpen:

– Vi er positiv til å se på nye løsninger for skolebygg i området, men vi føler at vi vet for lite til å ta et absolutt standpunkt nå. Vi ønsker å gå inn i dette med en åpen holdning. Men vi ønsker at en først skal se på hvordan de ulike alternativene blir, før en bestemmer seg for hvilken type skolebygg en går for, sier Karina Lein, FAU-leder ved Saupstad skole.

Ap-idé

Det var Arbeiderpartiet som i sommer lanserte ideen om å bygge en ny storskole på Saupstad, og her innlemme både Kolstad og Saupstad barneskoler og Huseby ungdomsskole. Det vil bety en 1-10 skole med rundt 750 elever.

Nylig ble skolesaken behandlet i oppvekstkomiteen i forbindelse med rådmannens sak som omhandler fremtidige investeringsbehov for skolebygg i Trondheim.

I kveld skal saken behandles i bystyret, og oppvekstkomiteen har innstilt på at det skal bygges en ny barneskole til erstatning for Saupstad og Kolstad skole, og at det på samme tomt skal bygges ny Huseby ungdomsskole. Den aktuelle tomta er der hvor Heimdal videregående i dag ligger. Rådmannen har påpekt at denne tomta er for liten, men politikerne mener det kan løses ved å reise et skolebygg på tre-fire etasjer.

Kommunalråd John Stene (Ap) var selv til stede på foreldremøtet på Kolstad, og er overrasket over den motstanden han møtte blant foreldrene.

– Vi trodde det skulle være glede i bydelen for et nytt, flott skolebygg, og at dette skulle være med på å løfte grunnskolen i området. Men foreldremøtet på Kolstad var totalt uenig i oppvekstkomiteens løsning, sier Stene.

Han ønsker likevel ikke å gi slipp på planene om å slå sammen Kolstad og Saupstad barneskoler.

– Vi opprettholder vårt forslag. Vi ser i dag at skolene har en litt skjev sammensetning av elever, og vi ønsker å utligne dette. Samtidig ser vi at en skole med 500 elever er en bedre sammensetning både pedagogisk og kompetansemessig, sier Stene.

For tidlig

FAU-lederne ved både Kolstad og Saupstad skoler reagerer på at skolene ikke har vært involvert i denne saken før den nå skal behandles i bystyret.

– Vi synes det er veldig rart at en sak som handler om å slå sammen tre skoler og legge ned to skoler, blir lagt frem på en slik måte. Vi registrerer at det er mye som holder på å skje, uten at lokalområdet er involvert, sier Alfer.

Også rektorene ved de tre skolene påpeker at prosessen har gått altfor raskt, og at det ikke har vært mulig å gjennomføre en forsvarlig og engasjerende prosess. De har nå skrevet et brev til politikerne hvor de ber om at bystyret utsetter et vedtak i saken.

– Brukermedvirkninga har vært svært mangelfull, og vi opplever at flere aktuelle alternativer ikke er utredet. Et hastevedtak vil ødelegge mulighetene for å finne de beste løsningene. Det vil være for tidlig å fatte en bindende avgjørelse om det skal bygges en stor ren barneskole og en ungdomsskole, eller om man skal velge andre alternativer, skriver rektorene.

Nei til høybygg

Rektor ved Huseby ungdomsskole, Inger Hilstad, mener politikerne er i utakt med befolkningen på Saupstad når de ønsker å bygge en storskole på Saupstad som samler 500-600 barneskoleelever og 250 ungdomsskoleelever. Ved ungdomsskolen er de klar på at skolen må rehabiliteres, men det er ingen som ønsker en 1-10 skole.

– Det er veldig synd at det ikke er blitt kjørt en bedre prosess på dette. Politikerne har ikke tatt med folket i denne beslutningen. Men det er ikke uopprettelig. Vi håper nå at rådmannen kan utrede ulike alternativer, og at vi ut fra det kan komme frem til en løsning, sier Hilstad som også reagerer på politikernes ønske om å bygge en skole på tre-fire etasjer.

– Ungdommene våre har ingen problemer med fire etasjer, men vi kan ikke bygge et høybygg til småskolen. De minste elevene trenger en koselig atmosfære, og de trenger å være i kontakt med bakken. I tillegg er det viktig at de har et godt uteområde, sier Hilstad.

Huseby ungdomsskole er skolen som har størst behov for rehabilitering av de tre skolene, og rådmannen er klar på at ungdomsskolen har behov for totalrehabilitering.

Saken skal behandles i bystyret i kveld. Blir det vedtatt å bygge en storskole på Saupstad, kan det skje fra 2017, etter at fylkeskommunen har bygd ny Heimdal videregående i området.