– Det er veldig positivt for byen og befolkningen at det er en reduksjon av vold. Vi er glad for at publikum kan ferdes trygt i byen, sier fungerende stasjonssjef, Anders Sunde-Eidem, ved Sentrum politistasjon.

1. oktober 2008 ble skjenketiden strammet inn av Trondheim kommune, og utestedene måtte stenge alkoholserveringen én time tidligere. Skjenketiden endret seg fra klokken tre til klokken to. Bare året etter merket politiet en distinkt nedgang av vold.

Kontakt med utelivsbransjen

Sunde-Eidem sier innstrammingen av skjenketiden er én av mange faktorer for at volden har gått ned, men politiet antar at det er en viktig medvirkende årsak til nedgangen.

– Vi har et godt samarbeid med utelivsbransjen og næringslivet. Politiet har ofte møte med aktørene, der vi diskuterer problemstillinger knyttet til alkoholservering og overskjenking. Det har vært viktig for at vi har lyktes med denne nedgangen, sier han.

I tillegg til å ha god kontakt med utelivsbransjen, samarbeider politiet også med Trondheim kommune. Noen av voldsutøverne har vært gjengangere, men samarbeidet mellom politiet og kommunen har ført til individuelle tiltak for voldsgjengangerne.

– Politiet har hjulpet Trondheim kommune med å identifisere voldsutøverne, slik at kommunen blant annet har gitt jobb til disse voldsutøverne, sier han.

Sune-Eidem understreker at nedgangen er en innsats fra flere, og at de skal fortsette samarbeidene for å holde statistikken nede.

Les også: Politiet frykter ny skjenkelov (AdressaPLUSS)

Skryter av politiet

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier innstramming av skjenketider er noe av det viktigste tiltakene for å redusere vold tilknyttet helgefyll.

– Flere gode studier har vist at god tilgang til alkohol kan føre til mer vold. Det å minske denne tilgangen og ha kortere åpningstider er viktig for reduksjonen av vold, sier Bjørnebekk.

Hun mener trondheimspolitiet har vært svært gode til å drive med forebyggende arbeid.

– Politiet i Trondheim har vært flinke til å oppsøke steder hvor det oftest skjer vold. Å være til stede kan virke veldig bra for å redusere vold. Dessuten har de vært flinke til å jobbe mot ungdomsvold, sier Bjørnebekk.

Les også: Fyllekjørte til lensmannskontoret på Melhus

Vil ikke ha begrensninger

I 2008 da Trondheim kommune strammet inn kranene på utestedene, var Frp sterkt imot. Selv om det er 40 prosent nedgang av voldssaker, mener Frp Trondheim at innstrammingen ikke er den entydige løsningen.

– Man må også se på andre faktorer enn innstrammingen når det gjelder denne reduksjonen. Det er like interessant å se på hva utelivsbransjen selv har gjort. Jeg har en oppfatning om at næringen tar dette svært seriøst. Mange utesteder kurser sine ansatte i hvordan være ansvarlig vertskap. Vi er mer positive til at næringsdrivende selv skal få lov til å bestemme hvor lenge de skal få skjenke. Jeg har tro på at utestedene ønsker å skape trygge omgivelser, sier Elin Marie Andreassen, ordførerkandidat for Frp Trondheim.

Hun mener svaret til en tryggere by ligger i å ha mer politi rundt stedene hvor folk er.

– Det er viktig at politiet er til stede i byen, slik at de både kan virke avskrekkende og ta bråkmakerne med en gang. Det er mulig med gode tiltak, uten begrensninger, sier hun.

Reduksjon: Politiet i Trondheim antar at innstrammingen av skjenketiden er en årsak til at antall voldssaker er redusert med 40 prosent. Foto: Jonas Bjørkli