– Når noen spør meg hvor jeg er ifra, blir jeg bekymret, sier imam Tayeb Berghout.

– Jeg er norsk statsborger. Alle er vi norske, og alle jobber vi for at dette landet skal være beskyttet og godt å leve i, sa han på dialogmøte i regi av Somalisk velforening.

– Snakk sammen

For andre gang på kort tid inviterte foreningen til et tretimers seminar om radikalisering mandag kveld. Over 50 personer, inkludert representanter fra politi, barnevern, Mangfoldsrådet og Muslimsamfunnet, brukte tre timer på å diskutere faresignaler og forebygging.

LES KOMMENTAR: Full seier for Frps maktbruk

– Når mennesker lever tett på hverandre, men ikke kjenner hverandre, da oppstår problemene. For når jeg ikke kjenner deg, vil jeg bygge opp et bilde av deg som ikke er riktig, sier imam Tayeb Berhout.

Faresignaler

Uvitenhet, følelsen av å stå utenfor samfunnet og sårbarhet. Tre faktorer som kan bidra til at enkelte havner på feil spor.

– Det starter ofte med at en person har sterk intoleranse for andres synspunkter. Og at man gjerne utvikler et litt annet språk hvor hat og hatretorikk blir en del av språket. Gjerne bruker man litt fiendebilder, det blir mere «vi» og «dem» enn «oss». Man stiller seg utenfor, og kan legitimere vold som en del av det å nå et mål, sa politioverbetjent Ove Sem.

Sem har jobbet med minoritetsmiljøer i krevende saker tidligere. Nyhetssaker på løpende bånd om terrororganisasjoner som Al-Qaida, Boko Haram og IS, skaper en utrygghet. I en tid der muslimer, islamister og ekstremister sauses sammen, trenger vi kunnskap, var Sems budskap.

- I Islam er trygghet og fred sentrale begreper. Det tror jeg veldig mange i Norge ikke vet. Det bor 200 000 muslimer i Norge, men vi har liten kunnskap om islam, sier Sem.

– Hvordan ser dere på situasjonen i Trondheim?

– Vi mener vi har bra oversikt. Jeg vil ikke si at det er en spesiell bekymring for situasjonen her. Vi har gode forutsetninger for å få til et godt samarbeid her, noe tidligere saker har vist, sier Sem.