Skøytepresident Rune Gerhardsen peker på at Trondheim historisk sett har hatt en unik posisjon her i landet når det gjelder skøyter.

Nå håper han på sikt at Trondheim skal kunne få en fullverdig verdenscuparena for skøyteløp på Leangen.

- Målet mitt er å komme med klare signaler og inspirasjon til Trondheim. Det er på tide at Trondheim får en skikkelig hall for å ta tilbake den plassen i skøytesporten som byen hadde før, sier Gerhardsen.

Lover ingenting

Sammen med representanter for en rekke skøyteklubber i regionen møtte han ordføreren og kommunaldirektør Morten Wolden i et møterom på rådhuset i går ettermiddag. I tillegg til skøytehall presser skøytefolket på for lengre åpningstid i dagens ishaller og flere nye ishaller.

Ordføreren kom ikke med noen lovnader til skøytefolket. Hun viser til at de har en jobb å gjøre blant annet med å få skøytehallen høyt opp på prioriteringslista som idrettsrådet setter opp.

- Politikerne vil forholde seg mest mulig lojalt til denne, sier Ottervik.

Tror på teknologi

- Den står på listen, men ikke langt nok oppe, konstaterer Andreas Jagtøien, som selv er leder i isgruppe Leangen og sitter i prosjektgruppa for å utarbeide et skøytehallprosjekt sammen med representanter fra kommunen.

Ottervik på sin side snakker om driftskostnader og prosjekter der det «renner ut hundretusener i strømutgifter». Hun snakker om behovet for ny teknologi og mer miljøvennlige løsninger.

- Vi har akkurat søkt om å få i gang et interreg-prosjekt sammen med svenskene der vi forsker på idrettsanlegg. Målet er å finne bedre eneregiløsninger som holder kostnadene nede. Her i Trondheim har vi tunge forskningsmiljøer som kan hjelpe oss med det blant annet på NTNU og i Sintef, sier Ottervik.

Kan spare driftsutgifter

Jagtøyen sier til Adresseavisen at de nå jobber for å få frem gode tall på hva det vil koste å drive en innendørs skøytehall sammenlignet med dagens utendørsflate. Det vil være vesentlig billigere å kjøle ned en innendørs flate med kunstis enn en utendørs isflate.

- Det er mye arbeid som gjenstår, men vi skal ta frem to ulike alternativ. Et budsjettalternativ og et mer påkostet alternativ. Målet er å presentere noe for formannskapet i juni eller rett over sommeren. Prosjektgruppa jobber mot at hall skal stå ferdig i 2018 eller 2019, men det avhenger av prioriteringene til idrettsrådet, sier Jagtøyen.

Han viser til at de varme vintrene gjør at skøyteforholdene er avhengig av innendørsbaner. Og peker på problemene som svevestøv og sand skaper på Leangen i dag.

Lang historie

På slutten av åttitallet strandet de første planene om tak på prisen som ble beregnet til 70–80 millioner kroner.

1999: Skøyteleder Bjørn M. Magnussen vil bygge hall med tanke på en felles OL-søknad med Östersund.

2001: Veidekke lanserer planer om å bygge tak over skøytebanen med boliger på toppen.

2007: Den nye skøytehallen i Bjugn står ferdig. Skøytemiljøet i Trondheim håper på snarlig byggestart på Leangen.

2011: Kommunaldirektør Morten Wolden i Trondheim kommune åpner for skøytebane og idrettshall under samme tak. Ordfører Rita Ottervik avviser det og fastslår at det kun skal bygges håndballhall. Kommunen skal nå møte leverandøren av den omstridte plasthallen i retten.

Frir til investorene

På Leangen ser skøytepresident Gerhardsen ut over den blanke isovalen og snakker om mulighetene som finnes. Blant annet i samarbeid med næringslivet.

- Jeg hører at travbanen er solgt og at det skal bygges boliger. Hadde jeg vært utbygger ville jeg syntes det var skikkelig gøyalt å være med å bygge landets beste skøytehall like ved. Det vil jo være bra for hele nærområdet, sier skøytepresidenten.

I dag finnes det bare tre skøytehaller i Norge. I tillegg til Fosenhallen er det Vikingeskipet på Hamar og 300-millionersanlegget Sørmarka arena ved Stavanger. Skøytepresidentens hjemmebane, Valle Hovin er trolig den neste som står klar.

- På sikt håper jeg at vi skal kunne ha fire slike anlegg som skal kunne arrangere verdenscupløp, Sørmarka, Valle Hovin og Leangen i tillegg til dagens riksanlegg Vikingeskipet, sier Gerhardsen.

Leangen idrettspark:

Leangen idrettspark eies av kommunen og består av to ishaller, en idrettshall og en plasthall i tillegg til utendørs kunstisflate.

Den opprinnelige kunstisbanen sto ferdig for 35 år siden. Ble kraftig rehabilitert i fjor etter stor slitasje.

Kunstisbanen får neste år også isflate inne i 400-metersbanen

Skøytemiljøet har i mange år jobbet for å få bygget hall over den utendørs kunstisbanen.

Før sommeren håper en prosjektgruppe å presentere et hallprosjekt for formannskapet. En hall kan stå klar i 2018 eller 2019.

I går møtte sentrale personer i skøytemiljøet i Midt-Norge ordfører Rita Ottervik (midten) for å diskutere skøytehall. Fra v. skøytepresident Rune Gerhardsen, Frode Huru, Ottervik, Jørn Egil Andreassen og Andreas Jagtøyen. Foto: OLE MARTIN WOLD
Dagens kunstisanlegg på Leangen er klargjort for hallbygging. Skøytepresident Rune Gerhardsen sier han håper Trondheim på sikt kan få en fullverdig skøytehall som kan brukes til verdenscupløp på Leangen. Foto: OLE MARTIN WOLD
Skøytepresident Rune Gerhardsen frir til utbyggerne på Leangen. - Hadde jeg vært boliginvestor ville jeg syntes det var gøyalt å være med på å bygge ut landets beste ishall like ved, sier han. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898