Saken ble ført som en tilståelsesdom i Sør-Trøndelag tingrett onsdag denne uken, og ifølge dommen vedtok mannen avgjørelsen på stedet.

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt sier at den dømte 33-åringen ikke var blant de ti som først ble siktet, da politiet slo til mot det trondheimsbaserte katalogselskapet Nummeropplysninga AS i oktober i fjor.

Bakgrunnen for siktelsene var at selskapet skal ha lurt bedrifter og organisasjoner til å signere avtaler om oppføring i nettkatalogen 1801, uten at bedriftene selv var klar over det.

- Systematisk og organisert

Midling sier at siktelsen mot 33-åringen ble tatt ut senere, og ifølge dommen skal bedrageriene ha skjedd i de første månedene etter at Nummeropplysninga ble aktivt.

I retten tilsto selgeren bedrageri mot fire bedrifter i perioden fra februar til april i 2016.

Ifølge dommen mot mannen blir bedrageriet ansett som grovt fordi det er «begått på ved flere anledninger, i et fellesskap og på en systematisk og organisert måte». På spørsmål om hva denne dommen betyr for de øvrige i Nummeropplysninga-saken, svarer Midling:

- En av selgerne i foretaket tilstår nå at det er brukt uredelig metoder. Det kan vi legge til grunn, sier han.

Midling sier at i hvert fall én av de øvrige siktede vil få ført saken som en tilståelsesdom, og at tiltalespørsmålet for de andre ikke er avgjort.

Uavklart: Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt sier at tiltalespørsmålet for de øvrige siktede ikke er avgjort. Foto: Håvard Haugseth Jensen

De to mennene som var henholdsvis styreleder og daglig leder i Nummeropplysninga, Jonas Myrvold og Amir Spjøtvold Mian, ble begge pågrepet da politiet slo til mot selskapet.

Myrvold har hele tiden avvist at han har gjort noe galt, mens Mian har innrømmet at selskapets telefonselgere i noen tilfeller ga falske opplysninger.

Sendte fakturaer

Ifølge dommen mot den 33 år gamle selgeren ble selskapene lurt til å inngå avtaler med Nummeropplysninga, ved at de ble bedt om å bekrefte opplysninger som katalogselskapet allerede hadde registrert på dem. Selv om det i telefonsamtalene ikke ble oppgitt at det kostet noe, ble det deretter sendt ut fakturaer med betalingsfrist.

Ifølge dommen ble det sendt fakturaer på til sammen 55 479 kroner til de fire bedriftene. Det største kravet gikk til Coop Midt-Norge, som fikk tilsendt tre fakturaer på til sammen 32 775 kroner.

Administrerende direktør Torbjørn Skei i Coop Midt-Norge sier at de ikke betalte noen av fakturaene, og at de dermed heller ikke har noen krav mot Nummeropplysninga som nylig ble slått konkurs.

Straffet tidligere

33-åringen ga i retten en uforbeholden tilståelse, og tilståelsen ble styrket av de øvrige opplysningene, ifølge dommen. Alle de fire bedriftene som fikk tilsendt fakturaer, anmeldte saken til politiet.

Ifølge dommen er mannen flere ganger tidligere straffet for vinningskriminalitet, inkludert bedrageri. Senest i mars i år ble han dømt for identitetstyveri og 42 tilfeller av bedrageri for til sammen 152 185 kroner.

Han ble da dømt til ett års fengsel, hvorav fem måneder var betinget. Ettersom de to sakene kunne blitt ført samtidig, blir det i straffeutmålingen tatt hensyn til det, ifølge dommen fra sist onsdag.

Dommeren legger også vekt på at 33-åringen ga en uforbeholden tilståelse, noe som har spart politi og rettsvesen for arbeid.

Advokatfullmektig Martin Mindestrømmen hos Furuholmen Dietrichson i Oslo representerer 33-åringen. Mindestrømmen sier at han ikke har noen kommentarer til dommen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.