- Ekstremværet Tor er over. Det betyr ikke at all vinden har gitt seg, men at det ikke foreligger kriterier for å kalle det ekstremvær lenger, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Adresseavisen lørdag morgen.

Da hadde ekstremværet satt tydelige spor i ni fylker siden fredag kveld. I Midt-Norge var flere tusen uten strøm, flere veier og ferjesamband måtte stenges og i Sogn og Fjordane ble det satt ny rekordmåling av vindstyrke.

Rekordmåling på 48,9

På Sandstad på Hitra ble det fredag kveld målt 34,2 meter i sekundet i kastene. På Ørlandet ble det målt 31,7 og på Storhornet i Trollheimen hadde man vindkast på 31,6 meter i sekundet.

Det opplyser vakthavende meteorolog Haldis Berge hos Vervarslinga på Vestlandet.

Oppdater deg på hva som har skjedd i livestudioet

På Sula i Frøya kommune ble det målt en middelvindstyrke på 27,5 sekundmeter. Det er middelvindstyrken over ti minutt.

På Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble det fredag målt en vindstyrke på 48,9 sekundmeter. Det er det høyeste som er målt i fastlandsnorge.

Flere tak løsnet

I løpet av lørdag formiddag har Adresseavisen fått meldinger om flere tak som løsnet i uværet. Blant annet fra søppelskur, garasjer og en bolig.

Alle nødetater rykket ut da taket fra en bolig i Orkanger løsnet og hang nedover fasaden. Heldigvis ble ingen personer skadd i hendelsen.

- Det ser ut som pipa har forsvunnet med taket. Vi ble litt bekymret da det begynte å regne i går kveld, men vi har foreløpig ikke oppdaget noen skader inne i huset, forteller Guttorm Hammersborg.

Les mer: Da Guttorm kikket ut av vinduet, hang takplatene nedover fasaden

Minibuss tatt av vinden

Natt til lørdag opplyser politiet i Nord-Trøndelag at en minibuss blåste av veien i Melavegen på Skage.

- Det var så mye vind at den blåse veien rett og slett, og i tillegg var det veldig glatt på stedet, sier operasjonsleder Lars Letnes ved politiet i Nord-Trøndelag til Namdalsavisa.

En kvinnelig passasjer ble fraktet til Sykehuset Namsos med mulig hjernerystelse etter ulykken, men hun ble ikke innlagt.

Namdalsavisa melder at sjåføren og de andre passasjerene kom uskadd fra hendelsen.

4400 er uten strøm

Så mange som 4400 kunder hos Trønderenergi var fredag kveld uten strøm på Hitra, Frøya og Lundamo, ifølge Trønderenergi. Antallet gikk ned i løpet av natt til lørdag, og lørdag morgen var antallet kunder uten strøm nede i 177.

Ifølge nettdirektør Bård Uthus var 120-130 mann fra Trønderenergi i beredskap. I tillegg sto eksterne skogryddere klare for å fjerne nedblåste trær fra kraftlinja.

Totalt i hele landet var 31 000 husstander uten strøm, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er ventet at de fleste vil få strømmen tilbake lørdag.

Ifølge en melding fra NTE sendt ut lørdag morgen var fortsatt 800 kunder uten strøm i Nord-Trøndelag.

Stengte veier og ferjesamband

I Stjørdal sperret politiet havna for all ferdsel klokken 23 fredag kveld. Vegtrafikksentralen region-midt opplyste tidlig fredag kveld at veier, ferjestrekninger og bruer kunne bli stengt på kort varsel.

Blant annet ble både ferjesambandet Flakk-Rørvik og sambandet Valset-Brekstad innstilt. Lørdag morgen kunne begge åpne igjen.

Her er noen av veiene og ferjesambandene som måtte stenge. Full oversikt finner man her.

  • Rundt klokka 20 stengte Dovrefjell for all trafikk. Da hadde E6 over fjellet allerede vært stengt for kollektivtrafikk i over time.

  • Linesøybrua, på strekningen Eid - Stokkneset åpnet for trafikk et like øyeblikk rundt klokka 23, men ble fort stengt igjen. Stokkøybrua, på strekningen Å i Åfjord - Stokkøya ble midlertidig stengt klokken 23.50. Begge ble åpnet igjen lørdag morgen.

  • Fv 800 ved Mølla i Buvika, på strekningen Hammerdalen - Ilhaugen stengt på grunn av sterk vind. Omkjøring via Fv 801.

  • Meteorologisk institutt mistet to radarer på Stad og Ørlandet.  Det førte til at det ikke kom flere målinger under ekstremværet.

  • Et Norwegian-fly og et Sas-fly fra henholdsvis Gardermoen og København hadde problemer med å lande på Værnes og måtte returnere til der de kom fra.

Hurtigruta ligger i Ila

Hurtigrute MS Nordlys la til kai i Ila fredag morgen. Skipet var på vei sørover, men torsdag kveld ble det bestemt at skipet skulle losse i Trondheim fredag morgen og bli liggendei Ila til mandag klokka 12. Da drar skipet nordover igjen.

Det er omtrent 90 passasjerer om bord i skipet. I tillegg var også MS Nordkapp på vei sørover over Folla fredag kveld. Også det skipet blir etter planen liggende i Trondheim til vinden løyer. For hurtigrutepassasjerene som skal nordover, blir det chartret fly slik at de er i Trondheim når MS Nordkapp fortsetter nordover mandag.

Kaptein Lars Kristian Larsen sa til adressa.no at de tok avgjørelsen på grunn av sikkerheten til passasjerene, mannskapet og skipet.

Trønderlån brant ned

Natt til lørdag forløp uten de veldig dramatiske hendelsene som følge av stormen. I Namsos ble et parkeringshus oversvømt, og politiet meldte om flere nedblåste trær i begge trøndelagsfylkene, men ingen av operasjonssentralene hadde fått meldinger om personskader.

Det ble imidlertid dramatikk i Steinkjer da ei trønderlån fra 1850 som huset to beboere begynte å brenne. Politiet setter ikke brannen i sammenheng med ekstremværet, men vinden fra Tor førte til at boligen raskt ble overtent. Vindretningen pekte heldigvis bort fra de andre bygningene på gården, og brannvesenet kunne foreta en kontrollert nedbrenning.

Tidlig lørdag morgen opplyste Meteorologisk institutt at stormsenteret ligger vest for Nordland, og at det utover dagen vil bevege seg nordvestover samtidig som vinden fortsetter å avta.

Tor tok med seg taket på dette søppelskuret på Byneset i Trondheim. Foto: Tom-Andreas Wikdahl
Ekstremværet Tor førte til skader flere steder i Midt-Norge.