Viktig valg: Stiftsdirektør Gunn Karlsaune presiserer at mandagens kirkevalg handler om kirkens framtid, ikke bare vigsel av likekjønnede par. Foto: Morten Antonsen

Hjertesukket over kommer fra stiftsdirektør Gunn Karlsaune midt i en kronglete utgreiing om formalitetene rundt årets kirkevalg. I Nidaros bispedømme har hun ansvaret for gjennomføringen av valget på nytt bispedømmeråd. Valget til både dette rådet og til menighetsrådene skjer mandag, samtidig med kommune- og fylkestingsvalget. Bispedømmets 300 000 stemmeberettigede inviteres til å støtte sine kandidater. Tidligere år har oppslutningen om kirkevalget vært ned mot 10 - 14 prosent. Oppslutningen i år ser ut til å bli mye større.

Hva er årsaken til den økte interessen?

– For første gang må medlemmene forholde seg til to ulike lister i bispedømmerådsvalget. Ulike syn på spørsmålet om kirken kan vie likekjønnede par, har ført til at Åpen folkekirke, som ønsker kirkelig vigsel av likekjønnede, stiller med egen liste. På den andre listen, som bare går under navnet Nominasjonskomiteens liste, er det både tilhengere og motstandere av dette synet – samt noen som ennå ikke har tatt stilling.

En gruppering kaller seg Levende folkekirke, hvem er det?

– Levende folkekirke er et nettverk av personer som ikke ønsker at kirken skal vie likekjønnede par. Levende folkekirke stiller ikke med egne lister, men noen av personene på Nominasjonskomiteens liste bekjenner seg til nettverkets syn i vigselssaken.

Hvilke saker avgjøres i bispedømmerådet?

– Rådet tilsetter blant annet prester. I tillegg er det viktig å merke seg at Kirkemøtet, Den norske Kirkes øverste organ, består av samtlige medlemmer i landets elleve bispedømmeråd. Kirkemøtet kommer til å ha det avgjørende ordet nå når kirken skal organisere seg som en egen selvstendig institusjon, løsrevet fra Staten. Kirkemøtet må vedta nye «lover» og retningslinjer for kirkens fremtidige virksomhet. Kirkerådet i Oslo fungerer som et arbeidsutvalg for Kirkemøtet. I dag ansetter Kirkerådet biskopene.

Hva skjer i menighetsrådene?

– Menighetsrådene har ansvaret for virksomheten lokalt. I Trondheim er Kirkelig fellesråd et fellesorgan for kommunens 20 menighetsråd. Fellesrådet har ansvaret for alle andre kirkelig ansatte enn prestene. Fellesrådet har også ansvaret for bygging, drift og vedlikehold av kirkebygg og kirkegårder. Virksomheten finansieres over kommunebudsjettet.

Hvem er medlemmer i Den norske kirke?

– Alle døpte blir medlemmer. Men noen melder seg av ulike grunner ut. Dessverre blir ikke alle utmeldinger registrert. Også i år fikk flere utmeldte brev med informasjon om kirkevalget, brev de ikke skulle ha hatt.

Hva skjer i valglokalet?

– Manntallet for kommune- og fylkestingsvalget er i ett rom, for kirkevalget i et annet. De som skal delta i begge valgene, må registrere seg begge steder. Valglister finnes i valglokalet. Det er mulig å gjøre endringer på listene. Ingen navn kan strykes, men et kryss kan settes bak navnet til inntil tre av kandidatene, som slik får én stemme ekstra. Inntil tre valgbare personer kan i tillegg føres opp på listene.

Hvorfor bør vi delta i kirkevalget?

– Da får du den kirken du ønsker deg, ellers risikerer du at de andre får den kirken de ønsker seg.

Hva slags forhold har du til kirken?

– Jeg regner meg som troende. Jeg vokste opp med en mor med et varmt, bankende hjerte for kirken og alle hun har omkring seg.

Du har travle dager, hvordan holder du deg i form?

– Nesten hver dag sykler jeg fra Klæbu til kontoret i Erkebispegården. Datteren min, Ellen Kristine (35), gir meg også mye. Hun er utviklingshemmet, døv og mangler talespråk. Men hun har et hjertelig smil og hjelper meg å skille mellom det som er bagateller, viktig og uviktig i livet mitt.

Hvem vil du framsnakke?

– Alle som stiller til valg til menighetsråd og bispedømmeråd. De tar et stort, viktig og flott samfunnsansvar! Takk også til alle som har gjort en innsats og som nå går ut etter endt rådsperiode.