Da samboerparet Hedda Colleen Østvang og Erik Dahl ble foreldre 14. februar i år, fikk sønnen navnet Love.

Østvang planlegger å studere barnevern, og da hun to måneder senere så at Blå kors trengte ferieledere i én uke på sommerleir for vanskeligstilte barn, tenkte hun at det ville være en god erfaring. Østvang har tidligere jobbet både i barnehage og på barne- og ungdomsskole.

Svaret hun fikk fra den kristne hjelpeorganisasjonen Blå Kors, var svært uventet.

«Du har en artig og variert bakgrunn! Og så er du så heldig å ha blitt mor til en liten datter. Det er viktigere enn å være frivillig ferieleder! Min erfaring er at de to rollene lar seg ikke kombinere – det går ganske i ett kjør hos oss. Så da må jeg takk nei til tilbudet fra deg denne gangen».

- Jeg ble sint

- Jeg ble paff og etter hvert ganske sint fordi denne mannen tar valg på mine vegne. Jeg følte meg bare så utrolig umyndiggjort. Jeg er fullt i stand til å utføre jobben selv om jeg har født barn, og mener derfor det er diskriminerende, sier Hedda Colleen Østvang.

For å være sikker på at hun forsto avsenderen riktig, sendte hun en e-post tilbake hvor hun skrev «jeg får altså avslag fordi jeg har blitt mor?».

«Det høres ille ut at du ikke kan bli ferieleder fordi du er blitt mor. La meg forklare hvordan jeg tenker (…)», skriver medarbeideren i Blå Kors. Han viser til at han antar at Østvang vil ha med seg babyen på leiren, og at det ikke lar seg kombinere med å ha ansvar for leirdeltakerne.

23-åringen mener en slik antakelse er diskriminerende, og basert på gammeldagse forestillinger om kjønnsroller.

- Det er vanskelig å se for seg at Blå Kors ville antatt det samme dersom jeg var mann, nemlig at en far ville tatt med seg babyen på jobb. Da blir det absurd, sier hun.

Har du opplevd diskriminering? Send oss en e-post.

Klaget til diskrimineringsombudet

Østvang har klaget saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Jeg burde ikke trenge å forklare meg eller rettferdiggjøre mine personlige valg og verdier overfor en arbeidsgiver, skriver hun i klagen.

Ombudet viser til at «forskjellsbehandling på grunn av omsorgsforpliktelser for små barn ved tilsetting, regnes som indirekte diskriminering. Dette fordi det tradisjonelt sett er kvinner som tar større del av omsorgsarbeidet for små barn enn menn».

Blå Kors: Ikke diskriminering

Overfor Likestillingsombudet bekrefter Blå Kors at Østvang ble avvist fordi hun har omsorgsansvar for et barn. De mener imidlertid at vurderingen er saklig begrunnet, noe som ikke gjør det ulovlig. Ifølge Blå Kors ville det bli en interessekonflikt mellom det å ha omsorg for et spedbarn – og det å kunne gi sin fulle oppmerksomhet til leirdeltakerne.

«Ettersom det ikke ble opplyst noe om andre omsorgspersoner som skulle ta seg av barnet, antok vi at hun selv skulle ha eneomsorg for barnet», opplyser Blå Kors.

I ettertid innrømmer Magnar Lie, direktør i Blå Kors Øst, at det var galt å gjøre en slik antakelse.

- Vi beklager at vi svarte uten å ha sikret oss informasjon om hun hadde tenkt å ha med seg barnet eller ikke.

Love skulle være med far

Han avviser likevel at vurderingen har noe med diskriminering å gjøre.

- Ville dere antatt det samme dersom søkeren var en mann?

- Jeg ser ingen grunn til at det skulle være forskjell på om det var en dame eller mann som søkte. Kjønn har ikke vært inne i vurderingen i hele tatt, sier Lie.

Østvang sier at hun aldri hadde tenkt å ta Love med seg på jobb. Uansett er det ikke vanlig å måtte redegjøre for hvem som skal passe ens barn mens en selv er på jobb, påpeker hun.

- Love har en kjempeflink pappa, som han kunne vært sammen med.  Jeg hadde ikke tenkt å droppe sønnen min en hel uke, jeg ville ha truffet dem et par ganger om dagen. Men nøyaktig hvordan vi skulle ha løst det fikk vi aldri muligheten til å finne ut av, ettersom jeg ikke engang ble innkalt til intervju.

- Burde slippe pekefinger

Østvang sier hun aldri igjen kommer til å nevne i en jobbsøknad at hun er mor.

- Jeg skulle ønske mødre slapp å bli møtt med en pekefinger, enten man er hjemme eller i jobb. Alle mødre gjør det de mener er det beste for barna sine. Man må slutte å tro at mødre ofrer barna for å gå på jobb, sier Østvang.

Hun viser til at Love har det like bra sammen med faren sin, som med henne.

- Blå Kors later til å tro at hvis jeg går fra Love, så gråter han hele dagen. Men alternativet til meg er like godt.

Det er nå opp til Likestillingsombudet å avgjøre hvorvidt Blå Kors har handlet i strid med likestillingsloven. Saken ventes ferdigbehandlet i slutten av august, opplyser LDO.

- Jeg tror ikke Blå Kors mente å diskriminere, jeg tror han bare gjorde det han mente var riktig for meg og mitt barn. Det er jo sånn diskriminering ofte utspiller seg, uten at folk er klar over det, sier Hedda Colleen Østvang (23). Her leker hun med sønnen Love på gulvet.