– Serien kan være provoserende og støtende innimellom, men den vises på onsdager fem over halv ti på kvelden. De som er våkne da, kan se på.

Det sier Erlend Loe om målgruppa til NRKs nye dramaserie «Kampen for tilværelsen». Sammen med forfatterne Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen, har Loe i over to år jobbet med et manus som tilsvarer åtte spillefilmer i lengde. Onsdag er det premiere.

– Det er skummelt å spekulere i hva seerne kommer til å synes, men hvis jeg skal bruke min egen smak som målestokk, så tror jeg at mange kommer til å anerkjenne at det ikke er dårlig i hvert fall, sier Loe.

«Kampen for tilværelsen» handler om den polske lingvisten Tomasz Novak som reiser fra Warszawa til Norge for å hente det han tror er raske penger fra en far han aldri har truffet. I et av Oslos bedre strøk, kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere. De er tilsynelatende vellykkede og fornøyde. Men bak fasaden er ikke ting som man tror.

Forfatterstyrt produksjon

Prosjektet startet med at Loe fikk en henvendelse fra NRK om han hadde noe materiale som kunne funke på tv. Loe involverte Johannessen og Schreiner, som jobber i samme lokale, og sammen skrev de manuset til «Kampen for tilværelsen».

– Vi jukset litt, for Per hadde en idé liggende som het det samme. Vi forandret og videreutviklet ideen, og holdt på med omskrivinger i to og et halvt år. Det har vært voldsomt omfattende, så det skal bli godt å få det ut på skjermen, sier Loe.

Produksjonen er den første fra NRK Drama som er forfatterstyrt.

– Det var litt av vitsen til at vi ble med. Alle tre har tidligere blitt advart mot å jobbe i NRK-systemet, fordi det er tungrodd, toppstyrt og lite fleksibelt. Men NRK var klare på at de ville prøve noe nytt, og vi fikk muligheten til å være med på hele prosessen. Som å velge regissører, sier Loe.

Serien er uten «slapstick»-humor og karikerer ikke rollene, men satser på en underspilt form for humor.

– Vi er morsom, men vi later som om vi ikke er morsom. Vi underspiller, underdriver, trekker situasjoner så langt at de blir rare og pinlige, sier Loe og viser til et klipp som er tilgjengelig på YouTube. Klippet viser en svært pinlig situasjon når to av parene i serien møtes, og det blir spørsmål om partnerbytte.

Se klippet øverst i artikkelen.

Ledd mye

Trine Wiggen fra Stjørdal er en av skuespillerne i serien, og med i scenen nevnt ovenfor.

– Det er sjelden jeg har flira så mye i løpet av en arbeidsdag. Jeg personlig ville ha blitt forferdelig ille berørt i den situasjonen. Men min karakter Karianne blir ikke flau, hun synes bare det er rart, og sier blankt nei, uten hensyn til andres følelser. Vi har hatt det veldig gøy under innspilling, sier Wiggen, som spiller Karianne, en ambisiøs lege, som ikke har så veldig god innsikt i egne eller andres følelsesliv.

– Jeg personlig er redd for at andre skal bli lei seg eller såret. Det er gøy å spille en som er hensynsløs, sier Wiggen.

Hun beskriver serien som en samfunnssatirisk dramakomedie.

– Det har ikke vært laget noe på norsk tv som ligner «Kampen for tilværelsen», så jeg er kjempespent. Jeg aner rett og slett ikke hva folk kommer til å synes, men det er i hvert fall min type humor, sier hun.

Wiggen er også aktuell på Nationaltheatret i stykket «Tre søstre», som har premiere 30. oktober.

Per Schreiner, Erlend Loe og Bjørn Olaf Johannessen har skrevet manuset til serien. Foto: Thomas Ekström, NRK
Trine Wiggen fra Stjørdal spiller den usympatiske legen Karianne i serien. Foto: Thomas Ekström, NRK