Mannen bak tv-serien Petter Uteligger har gitt de mange som havner på utsiden av samfunnet et ansikt. Sammen med Kronprins Haakon blir han den fremste profilen på konferansen "Folk først" denne uken i regi av Fylkesmannen og kommunene i Nord-Trøndelag.

Les også: Stadig flere barn vokser opp i fattige familier

- Det er svært viktig å ha fokus på utenforskapet. Stadig flere detter av og blir stående utenfor mens resten av samfunnet fosser frem i et vanvittig tempo av lykke og rikdom. For meg har det vært viktig at de som havner i utenforskapet får et talerør slik at de også kan bli hørt i samfunnsdebatten. Jeg har lyst til å formidle til folk det jeg brenner for, og gi innsikt og forståelse for hvordan det er å stå utenfor. Jeg lykkes hvis jeg kan bidra til at noen får en bedre hverdag, sier Nyquist.

Verdighet, livsmot og toleranse

Statistikkene viser at stadig flere mennesker her i landet blir stående utenfor samfunnet. Og det gjelder ikke bare rusmisbrukere på gata i Oslo. Den siste oversikten fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at ett av ti barn i Norge vokser opp i fattige familier, og fratas dermed muligheten til å delta på linje med andre barn og unge. 4 av 10 enslige forsørgere her til lands har en inntekt under EUs fattigdomsgrenser, og en hel generasjon unge og unge voksne har siden finanskrisen fått det mye verre på arbeidsmarkedet.

- Vi har tre stikkord for konferansen «Folk først»: Verdighet, livsmot og toleranse. Det handler om utenforskapet; folk som står utenfor arbeidsliv, som har utfordringer med rus, psykisk helse, flyktninger, barn og unge, sier velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- Vi vil med konferansen lage en møteplass for dem som jobber med folk som sliter, og skape oppmerksomhet rundt de som normalt sett ikke får oppmerksomhet. Og så handler det om å gi noe tilbake til de gode hjelperne – enten de får lønn eller ikke.

H.K.H. Kronprins Haakon vil være til stede under åpningen av konferansen førstkommende onsdag, og vil i tillegg møte barn og unge som har utfordringer i hverdagen.

-Vi har, som mange andre, lagt godt merke til Kronprinsens engasjement rundt de tema vi ønsker å belyse i år. At Kronprinsen prioriteter å være til stede under åpningen er derfor svært gledelig, sier velferdsdirektør Erik Stene.

Les også: – Hvitost har vært luksusmat hjemme hos oss

-Vi må slutte å dømme

Petter Nyquist har vært opptatt av å gi de som står utenfor et talerør.

- Målet mitt videre er å engasjere folket, at vi får øynene opp for dem som sliter og at vi slutter å dømme. Vi må lære oss at dette er mennesker på lik linje med alle andre, men som har noe ekstra i bagasjen. Det er ingen som vet hva disse menneskene har vært gjennom. Jeg har opplevd situasjoner som har vært hårreisende. De blir spyttet på i gata med beskjed om å skaffe seg en vanlig jobb. Slike ting må vi unngå. Hva er meningen med det, spør Nyquist.

Les også: De unge blir fattigere og eldre rikere i Norge

Les også: Alle partier lover mer penger til fattige familier

- Barna har ikke lært seg fordommer

- Mange på gata har en relasjonsskade som gjør at de er redde for å knytte til seg til andre. Når du føler deg ekskludert er det vanskelig å prøve å inkludere deg selv. Selv om jeg hadde penger da jeg var på gata, ble jeg avvist på en restaurant fordi jeg så ut som jeg gjorde. Man blir sett rart på. I en restaurant var fire av 40 bord ledige, men servitøren ga meg ikke menyen engang, og jeg fikk beskjed om å pelle meg vekk. Det gjør noe med deg. Da jeg satt og tigget ble barna nysgjerrige på meg og ville prate, men foreldrene dro dem unna. Det fine med barn er at de ikke har lært seg fordommer. Men dette styrker ikke psyken akkurat, og mange av dem som bor på gata får sosial angst og slutter å være i større settinger.

Nyquist mener vi ikke må være så redde for annerledesheten.

- Jeg er ikke A4 og har alltid vært annerledes selv. Det er alltid spennende. Vi trenger variasjon i samfunnet. Alle må ikke være like, sier Petter Nyquist.

Fakta

Adresseavisen har i en rekke reportasjer skrevet om de stadig flere i samfunnet som blir stående utenfor og ikke får ta del i velferdsutviklingen.

Denne uka arrangerer Fylkesmannen i Nord-Trøndelag konferansen «Folk først» som fokuserer på utenforskapet.

Konferansen henvender seg til alle som arbeider med og er opptatt av barn, unge og familier: ansatte, frivillige og brukerorganisasjoner

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon åpner årets konferanse og vil være til stede deler av første dag.

Blant foredragsholderne finner vi psykolog Terje Overland, forfatter av boka Ulovlig norsk, Maria Amelie, inspirator og livskunster Mikael Andersson, vinner av Amnestyprisen, Amal Aden, Uteligger Petter Nyquist og Norges mest populære fastlege, Jørgen Skavlan.

H.K.H. Kronprins Haakon kommer til konferansen «Folk først», og skal møte barn og unge som har utfordringer i hverdagen. Foto: Leif Arne Holme
- Vi har tre stikkord for konferansen «Folk først»: Verdighet, livsmot og toleranse. Det handler om utenforskapet; folk som står utenfor arbeidsliv, som har utfordringer med rus, psykisk helse, flyktninger, barn og unge, sier velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Foto: Leif Arne Holme