Kontaktsenteret 22B får mye av æren for at det nesten ikke er ungdommer som henger på Trondheim Torg lenger. Men 22B har kuttet et halvt årsverk (av tre totalt) i 2010. Samtidig har Audun Kristiansen (25) har vært på 22B nesten tjue timer i uka for å legge ned en frivillig innsats for ungdommene som har det vanskelig.

Innspill til «Frivillige Trøndelag»? Send tips på mail, ring oss direkte eller meld deg inn i seriens Facebookside.

Denne fredagsettermiddagen sitter han som vanlig i den røde sofaen inne på 22B. Han har akkurat tapt i fotballspill. Igjen.

- Ungdommene vil spille med meg. Jeg liker det også, selv om det bare er en invitasjon til å tape.

25-åringen smiler det samme forsiktige smilet som da han hilste høflig på adressa.no tidligere på dagen.

Fikk ikke kontakt

- Du må si gode ting om oss nå Audun, kommer det fra en som kommer inn døra.

Kristiansen er fra Bergen. Han dro til Trondheim for å bli sivilingeniør. Etter hvert kom han over 22B, gjennom bekjente fra Salem menighet. Nå har han vært tilknyttet kontaktsenteret i tre år. Men studenten var i utgangspunktet veldig skeptisk til å engasjere seg.

– Jeg hadde nok å gjøre med studiene og var ikke positiv til å være med. Det var ukomfortabelt i starten. Jeg fikk ikke utrettet stort og det var vanskelig å komme i kontakt med ungdommene, sier han.

Les også: Verdens beste, helt frivillig

Daglig leder Arne Cristian Rokseth mener de mange frivillige er helt uvurderlig for den økonomisk utfordrende driften av 22B. Men det er ikke bare enkelt. Audun Kristiansen føler at han slet i ett år med å bryte isen. Til slutt fant han ut at veien til hjertet gikk gjennom magen.

- Det løsnet med mat. Jeg lagde middag til dem en gang i uka, sier han.

Døende frivillighet

Ifølge samfunnsforskerne Karle Henrik Sivesind og Dag Wollebæk er nordmenn i verdenstoppen på frivillig arbeid. Likevel er tendensen den at vi prioriterer dette mindre enn før. Flere har også begynt å gi penger fremfor å bruke av tiden sin.

Senterleder Jomar Asbøll ved Trondheim Torg tror tid er nøkkelen til at 22B har lyktes så godt i arbeidet med å aktivisere ungdommer som i utgangspunktet ikke har mange tilbud og muligheter. Han er overbevist om at stedet bidrar til å holde flere unna institusjoner og kriminalitet.

- Alle kan ikke trekke på skuldrene. Jeg opplever at frivilligheten i Norge er døende. Det er tungt.

Lytter

For Audun er frivilligheten et bevisst valg han har tatt.

- Det gir meg mye glede. For jeg ser at de er takknemlige.

Finansiell støtte fra foreldre hjemme gjør at han ikke må jobbe ved siden av studiene. Dermed frigjøres tid til å være til stede på 22B fremfor å ha en bijobb. Han er enig med Asbøll i at det er tiden, og tilstedeværelsen som er utslagsgivende. Kristiansen opplevde selv at folk som var eldre satte av tid til ham da han var i tenårene. Det viderefører den lavmælte 25-åringen til ungdommene på 22B.

- Jeg er ikke den personen som prater mest. Men jeg er opptatt av å lytte til dem. Det er viktig at noen bryr seg, sier han.

Audun Kristiansen (25) bruker mye fritid på å være sammen med ungdommene på 22B. Foto: MARIUS LANGFJORD
Audun Kristiansen (25) bruker mye fritid på å være sammen med ungdommene på 22B. Foto: MARIUS LANGFJORD