Idretten ønsker full aktivitet i idrettshallene i timene mellom klokka 16-22 på hverdager. Slik har det ikke vært i vinter.

Siden gratis halleie kun gjelder kommunale idrettsanlegg, har idrettshallene ved Byåsen videregående skole, Strinda videregående skole og Charlottenlund videregående skole tidvis stått tomme. Nye Thora Storm videregående skole sto også i fare for å stå tom i det som er kjernetida for barne- og ungdomsidrett.

– Det har vært svært frustrerende, sier Anne-Lise Bratsberg, styreleder i Idrettsrådet i Trondheim. De fordelte cirka 1200 treningstimer i kommunale, fylkeskommunale og private haller i sesongen 2014/15. Mellom 15 og 20 idretter har krav på halltid, med håndball som den største aktiviteten.

Betyr ektra aktivitet

I et møte i hallfordelingsgruppa 18. mars fikk de presentert dystre utsikter for høsten 2015. Da ga Trondheim kommune beskjed om at de ikke har budsjett til å leie halltid i de fylkeskommunale hallene til høsten. Ekstrautgifter knyttet til den stengte plasthallen på Leangen var en årsakene. En tett dialog med fylkespolitikerne ble opprettet om mulige konsekvenser av dette, og når fordelingen av halltid mellom idrettene starter i juni, har Bratsberg godt nytt til hallidrettene:

– Nå reduseres leieprisen i de fylkeskommunale hallene, og vi får mye ekstra aktivitet. Det betyr flere gratis aktivitetstimer til barn og unge, sier hun.

– I praksis betyr dette gratis halleie. Det vil bedre situasjonen for hallidrettene i Trondheim, legger Terje Roel, styreleder i Sør-Trøndelag idrettskrets.

Jim Løvås fra innebandymiljøet har 2500 aktive utøvere - 2000 av disse er barn som trenger halltid. Kampen om treningstid i idrettshallene er tøff - en kamp også Geir Jarle Sirås fra Byåsen breddehåndball kjenner godt. De gleder seg over løsningen som er kommet i stand gjennom et flertall i fylkeskommunen ved Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og SV.

– Dette vil bety mye for oss. Det er viktig at det ikke er lommeboka til klubbene som får bestemme tilgangen på treningstid i hall. Det er også viktig at vi kan bruke haller i nærmiljøet, sier de.

Ved å redusere leieprisen fra 500 kroner til 250 kroner i fylkeskommunale idrettshaller, får hallidrettene i Trondheim mer enn én ekstra hallflate i ukedagene. De får 30 timer per uke per hall.

– Det er frustrerende å se tomme haller. Vi har måttet se på hvorfor det er sånn. Det er alfa og omega for idretten at de får bruke anlegg som er i nærmiljøet, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

– En anerkjennelse

Politikerne ser at stadig mer av den frivillige innsatsen i idretten går til å skaffe penger til anlegg i stedet for å drive på med aktivitet. Det er en utvikling de ikke liker.

– At vi har fått til dette, er en anerkjennelse av den frivillige innsatsen som legges ned i barne- og ungdomsidretten, sier Karin Bjørkhaug fra Krf.

– Det offentlige må stille anlegg til rådighet. Frivilligheten må sørge for aktivitet, mener Tore O. Sandvik.

Hard konkurranse: Anne-Lise Bratsberg, styreleder i Idrettsrådet i Trondheim, har en krevende oppgave når halltiden i Trondheim skal fordeles mellom nesten 20 idretter. Nå gleder hun seg over flere treningstimer i den totale potten. Foto: OLE MARTIN WOLD