Men først skal RBK-ledelsen bestemme seg for hvordan klubben skal opptre i spillermarkedet de neste årene.

Det handler om å hente spillere skreddersydd for Brutterns RBK. Og å lære av de beste i Europa.

- Mandag hentet vi en ambisiøs spiller på en kontrakt som går ut 2019 (Yann-Erik de Lanlay). Det viser at han er dedikert til RBK. For en stund tilbake hentet vi en lokal spiller, som vi mener har stort potensial i 4-3-3, men som har spilt mye i 4-4-2 (Magnus Stamnestrø). Det er signeringer som viser litt hvordan vi tenker for tiden, sier Bjørnebye til Adresseavisen.

I forrige uke ble samarbeidet med talentspeider Stig Torbjørnsen avsluttet, etter at han mer eller mindre sammenhengende hadde vært ansatt i ti år. I den perioden har RBK hatt ulike strategier i spillerjakten. Noen år ble det hentet spillere fra hele verden, mens parolen de siste sesongene under Erik Hoftun var «Norge og Norden først», blant annet fordi RBK ønsket et større lokalt preg.

LES OGSÅ: Venter på Malec-svar

- Må forstå kravene

Siden Bjørnebye overtok som sportslig leder i mars, har han jobbet med en plan for hvordan RBK skal opptre i «scoutingen» i fremtiden. En jobb som pågår kontinuerlig, og som man ser de første resultatene av nå i sommer.

- For å være i RBK må man forstå kravene som stilles. RBK skal jakte titler og ha en klar Europa-ambisjon. Og alt starter innenfra: Man må ha et godt system for å se potensialet i dem som allerede er her. Å kartlegge egne spillere først, sier Bjørnebye.

Han tenker blant annet på rekrutteringen fra junioravdelingen, men også på a-stallen. I vår skrev for eksempel Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson nye langtidskontrakter.

- Det er avgjørende at spillerne i stallen fungerer sammen. På banen, men også i garderoben. Kåre (Ingebrigtsen) og Erik (Hoftun) har gjort en solid jobb med å gjøre ting tydelig på treningsfeltet, og også å skape samhold og trygghet. Vi kan ikke ha selvopptatte spillere som bruker RBK for å komme seg kjappest mulig videre.

- Spiller det noen rolle hvor spillerne kommer fra? Dere har kun hentet nordmenn i sommer…

- Nasjonalitet er ikke det første vi ser på. Men om vi skal hente en forsvarsdirigent, er det en utfordring om han kun snakker spansk. Samtidig er ikke dette utelukket, svarer Bjørnebye. Og fortsetter:

- Men vi må vite noe om hva som skal til for å tilpasse en spiller i systemet, i kulturen og sosialt. Og man må tenke både kortsiktig og langsiktig i denne jobben, svarer han.

Være forberedt

Bjørnebye snakker aldri navn i spillerjakten, men akkurat dette kan ha vært en av grunnene til at Vieux Sané-overgangen strandet. Lønnskrav er én ting, men også ønsket om å bli i RBK lenger enn en sesong. Da Tarik Elyououssi i 2013 dro etter elleve måneder, og ble erstattet med den gang skadeplagede Alexander Søderlund, var det merkbart for Per Joar Hansen i en kamptett sommer.

En av grunnene til at RBK ønsker å få inn ny talentspeider, handler også om at klubben må være i stand til å handle kjapt om det trengs. 31. august stenger det internasjonale vinduet, og per i dag er Ole Selnæs av de mest attraktive salgsobjektene. RBK har i øyeblikket ingen åpenbar backup på sentral midtbane. Kommer et bud klubben ikke kan si nei til 30. august, er det for seint å hive seg rundt for å finne en erstatter.

- Det handler om å se hvor god en spiller som Ole Selnæs faktisk kan bli, og å være forberedt. Vil han en dag havne i en storklubb, bør vi ha erstatteren utpekt idet budet kommer. Helst flere på en prioritert liste, forklarer Bjørnebye.

Skriver på RBK-strategien

Han gjentar at Torbjørnsen og RBK skilles som venner. Og at en av årsakene til at de nå skilles er den nye tankegangen. Som også handler om erfaringer RBK-lederne har gjort seg etter å ha sett hvordan «scouting» drives i større klubber i utlandet. Både i kartlegging av sine egne spillere. Og i spillerjakt.

- Vi må vel være så ærlige å si at den beste praksisen for scoutingarbeid i Europa ikke finnes i Norge. Vi er nysgjerrige på hvordan de beste i verden jobber, og hvordan vi ut fra dette kan utvikle vår standard tilpasset våre behov i RBK, sier Bjørnebye, som de siste årene har besøkt flere store fotballforbund, som Nederland, Tyskland og England, og også klubber i Nederland, Tyskland, Belgia og Frankrike. Med sin Liverpool-fortid kjenner han naturlig nok også den klubben godt.

Gjennom den tidligere jobben i Fotballforbundet jobbet Bjørnebye også tett medkollega Hallvar Thoresen (tidligere landslagsspiller og trener). Den kontakten er tett fremdeles:

- Han har også vært speider i nederlandske Twente, og de siste fem årene har vi diskutert veldig mye sammen. Jeg tror vi har mye å lære av større fotballnasjoner på struktur. Så må vi bygge innholdet innenfra, i vår egen kultur, sier Bjørnebye.

Jobben skal ende i et dokument for hvordan RBK skal tenke med både egen tropp og i spillerjakt. Men Bjørnebye kan verken si når denne er ferdig, eller når en ny speider vil være på plass.

- Selve jobben er kontinuerlig; Ting må utvikles hele tiden. Så skal vi utvikle selve dokumentet gjennom høsten, forklarer han.